Ποια είναι η Ράνια Σβίγκου που ο Τσίπρας τοποθέτησε ανάμεσα σε Αχτσιόγλου και Δούρου

2
730

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να σηματοδοτήσει με τη νέα Γραμματέα την αλλαγή γενιάς και του κομματικού παραδείγματος στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές – Θεωρείται «άτομο ειδικών αποστολών» που αποφεύγει τη λάμψη και το παρασκήνιο

Γαλλομαθής, γνώστρια της διεθνούς πολιτικής και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και αφοσιωμένο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τα φοιτητικά της χρόνια, η νέα Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου αποτέλεσε την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να σηματοδοτήσει την αλλαγή γενιάς, αλλά κυρίως κομματικού παραδείγματος, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Παρότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε χθες τα κορυφαία στελέχη και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, προτείνοντας ως Γραμματέα την 38χρονη, Ράνια Σβίγκου, η επιλογή του, ωστόσο, «δεν είναι ακριβώς έκπληξη», όπως παρατηρούν οι γνωρίζοντες καλά τις πολιτικές διαδρομές και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου.

Και αυτό γιατί, η Ράνια Σβίγκου ακολουθεί το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως ιδρυτικό μέλος, αλλά και του Προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά από την πρώτη αρχή, επιλέγοντας τους χαμηλούς τόνους, αλλά όχι τις χαμηλές πτήσεις για τα κομματικά χαρτοφυλάκια, τα οποία κατά καιρούς αναλαμβάνει.

Στη νεολαία Συνασπισμού ζυμώθηκε με την «παρέα Τσίπρα»

Γεννημένη στην Αθήνα, η κ. Σβίγκου μεγάλωσε στην Κυψέλη, για να ενταχθεί στις γραμμές της ελληνικής Αριστεράς στα φοιτητικά της χρόνια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Ενεργό μέλος της τότε Νεολαίας Συνασπισμού, συμμετείχε «στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στο φοιτητικό και φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», όπως αναφέρει το βιογραφικό της, ενώ διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού.

Σε εκείνη την εποχή εντοπίζεται και η ζύμωσή της με την «παρέα Τσίπρα», δηλαδή μια γενιά στελεχών στην ίδια πάνω κάτω ηλικία με κοινή αφετηρία (τη Νεολαία Συνασπισμού), που πρωταγωνιστούν σήμερα -σχεδόν 20 χρόνια μετά- ως στελέχη πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κ. Σβίγκου διαδέχεται ένα μέλος της ίδιας νεανικής συντροφιάς, δηλαδή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενισχύοντας την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αντλεί κομματικά στελέχη για πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όσους γνωρίζει «από παιδιά» και «μπορώ να σας εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους την ανιδιοτέλεια και την προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια», όπως περιέγραψε χθες ο ίδιος.

rania_2

Στην περίπτωση της Ράνιας Σβίγκου, το μετριοπαθές ύφος της, αλλά και η σχεδόν ευλαβική της προσήλωση στο κομματικό καθήκον, την έφεραν αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να την «τραβά» ο ίδιος κατά καιρούς μπροστά από τις κάμερες. Κάπως έτσι, υπήρξε υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2014 και υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Αθηνών το 2019, αφού ο προηγουμένως ο κ. Τσίπρας της είχε εμπιστευθεί την επικοινωνία του κόμματος, διορίζοντάς την σε μια από τις πλέον προβεβλημένες κομματικές θέσεις, δηλαδή αυτή του Εκπροσώπου Τύπου, το 2015. Και στη διάρκεια, όμως, της θητείας της ως Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η κ. Σβίγκου εξακολούθησε να εργάζεται χαμηλόφωνα, ενώ την ίδια περίοδο κέρδισε τη συμπάθεια και την αναγνώριση αρκετών βουλευτών και στελεχών, καθώς δεν τους αρνήθηκε τη βοήθειά της, σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, αν και στον πυρήνα της κομματικής δημοσιότητας, η ίδια προτίμησε «να δουλεύει πολύ, παρά να προβάλλεται», γεγονός που αναγνωρίζουν και στελέχη με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές από την ίδια, εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

rania3

«Το κόμμα είναι το σπίτι της»

Στο εσωκομματικό στερέωμα, η Ράνια Σβίγκου ανήκε στην τάση των «53» με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δηλαδή στην αριστερόστροφη πτέρυγα του κόμματος και ακολούθως στην «Ομπρέλα», αλλά δεν επέλεγε τις πολώσεις, «αν και έχει άποψη για τα πράγματα, αλλά πάντα σε συλλογική βάση», όπως επιμένουν στελέχη με βαθιά γνώση των εσωκομματικών διαδικασιών. Άλλωστε, «το κόμμα είναι το σπίτι της» επιμένουν τα ίδια στελέχη, θέλοντας να αποτυπώσουν την συνέπεια και την εργατικότητα, με την οποία αντιμετωπίζει την κομματική της ιδιότητα όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που μέτρησε καταλυτικά και στην επιλογή του κ. Τσίπρα να την αναδείξει στη θέση της Γραμματέα.

Νωρίτερα, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ήττα του 2019 μέχρι τη χθεσινή εκλογή της ως Γραμματέας του κόμματος, η κ. Σβίγκου έθεσε στην υπηρεσία του κόμματος και τις ακαδημαϊκές της περγαμηνές, αφού έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη στο ΕΚΠΑ, αλλά και στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, στο Παρίσι. Η «πόλη του Φωτός», άλλωστε, την έχει καθορίσει πολλαπλώς, καθώς αγαπά τη γαλλική κουλτούρα, είναι σινεφίλ και προτιμά μαρινιέρες και σκουρόχρωμα σακάκια ως ενδυματολογικές της επιλογές, στην πολιτική της δράση.

Εκτός από τον κινηματογράφο, η νέα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λατρεύει τις συναυλίες, τις οποίες δε χάνει ακόμη και σε περιόδους έντονης πολιτικής δραστηριότητας, ενώ είναι όχι μόνο ποδοσφαιρόφιλη, αλλά και φανατική οπαδός της ΑΕΚ και της Γιουβέντους. Στις μεγάλες της αγάπες συγκαταλέγονται και τα σκυλιά, τα οποία κρατά πολλές φορές στην αγκαλιά της, σε στιγμιότυπα που μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φίλους της.

rania4

«Άτομο ειδικών αποστολών»

Με την έναρξη της αντιπολιτευτικής περιόδου για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Σβίγκου ορίζεται τον Ιούλιο του 2019 στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (στην οποία μετείχε από το 2015) ως υπεύθυνη Συμμαχία για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εφόδια, αλλά και χαρακτηριστική στοχοπροσήλωση.

Ως διαχρονικά «άτομο ειδικών αποστολών» για τον κ. Τσίπρα, το επόμενο διάστημα, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Προοδευτικού Φόρουμ, μετέχοντας στον πυρήνα της προσπάθειας της Κουμουνδούρου να αναπτύξει δεσμούς με αριστερά, προοδευτικά και σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο, μαζί τους Βαγγέλη Καλπαδάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η στρατηγική της εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως αποτέλεσμα να συνοδεύει τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στα περισσότερα ταξίδια του στο εξωτερικό την τελευταία τριετία, αλλά και στις θεσμικές επαφές του με πολιτικούς ηγέτες του προοδευτικού χώρου, αναλύοντας παράλληλα τις τρέχουσες διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις.

rania5

Προσωπική σφραγίδα

Στο ίδιο πλαίσιο, εκπροσωπεί το κόμμα της σε διεθνή και ευρωπαϊκά προοδευτικά φόρα, ενώ διατηρεί ανοιχτούς προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας με πολλά στελέχη αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, σε βαθμό που τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου να της αναγνωρίζουν, κατά πληροφορίες, την προσωπική της σφραγίδα στη σύσφιξη των σχέσεων με άλλα, «αδελφά» κόμματα. Η επιλογή, άλλωστε, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επενδύσει σε νέα στελέχη με έντονη αντίληψη των διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων αντανακλάται -εκτός από την κ. Σβίγκου- και στην περίπτωση του Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος διετέλεσε Συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος την περίοδο 2014-2015, ενώ σπούδασε στη Γλασκώβη.

Στο προσωπικό αποτύπωμα της Ράνιας Σβίγκου όλα αυτά τα χρόνια προστίθεται και η απόσταση που κράτησε από τη διακυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», καθώς δεν έθεσε ζήτημα ανάδειξής της σε θέση εξουσίας παραμένοντας σταθερά στο κόμμα, ώστε σύντροφοί της να της αναγνωρίζουν ότι «ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης στην υπόθεση της Αριστεράς», αποφεύγοντας τη λάμψη, αλλά και το παρασκήνιο.

Με την ίδια στάση, η Ράνια Σβίγκου αντιμετώπισε κατά πληροφορίες και την πρόταση του κ. Τσίπρα προ ημερών να αναλάβει Γραμματέας του κόμματος, καθώς φέρεται να σχολίασε ως απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός ότι η νέα της ιδιότητα την αποκλείει για τα επόμενα χρόνια από μια υπουργική θέση ή τη βουλευτική έδρα της Α’ Αθηνών, στην οποία διατηρεί τη θέση της πρώτης αναπληρωματικής βουλευτή για το κόμμα της, απέχοντας δηλαδή μια ανάσα από την είσοδό της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

rania7
rania8

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ