Ξεκινά εθελοντικός εμβολιασμός για τους εφήβους 15-17 ετών με mRNA εμβόλια

0
671

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή σχεδίων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια – Το ποσοστό προστασίας με μία δόση είναι στο 33%, άρα χρειάζεται 2η δόση – Έως και τρεις φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα νοσηλείας των παιδιών με κορωνοϊό, σε σχέση με τη γρίπη – Οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά

Στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλαδα, στις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και την πανδημία αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους και η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων από 15-17 ετών, τονίζοντας πως θα γίνεται εθελοντικά και με γονική συναίνεση και πως θα αφορά μόνο εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά για τους εφήβους από τα υπόλοιπα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή πρακτικών. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης. Για τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς να πει κανείς αν είναι ήπια.

Κυρίως απειλούνται ανεμβολίαστοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και οι κάτω των 18 που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Και τα 4 εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό: 96% για το Pfizer 92% (ανάλογο και για το Moderna) 92% για το AstraZeneca και 85% για το Johnson & Johnson. Τα ποσοστά αφορούν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θάνατο.

Η μία δόση προστατεύει περίπου 33%, άρα είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση. Αν αυτή πέφτει μέσα στις διακοπές γίνεται μετάθεση κατά 2-3 εβδομάδες.

Μεγάλη η σημασία τήρησης των μέτρων: μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή. «Τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει» είπε.

Οι κάτω των 18 ετών έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Μελέτες δείχνουν ότι αφορούν 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο με θνητότητα 1,1%.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους, ιδιαίτερα με αυτά τα υποκείμενα.

Αλλά και η μεταδοτικότητα έχει διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων έχει ωφέλεια και στο περιβάλλον τους.

Η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση. Για τον εμβολιασμό των εφήβων θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια.

Η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατομμύρια είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και ανακοίνωσε ότι ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 74.000 εμβολιασμοί, ενώ έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 90.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.770.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 5.000.000 με μία δόση (ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία και ενημέρωση για τα σημεία εμβολιασμών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες.

Επίσης, άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 15-17, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα γίνει και τις παραμέτρους που την αφορούν.

 

Κορωνοϊός: Γιατί η Επιτροπή είπε «ναι» στον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

teens-vaccination-0

Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τον σχεδιασμό – Οι αποφάσεις και η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος σε 4 άξονες για το καλοκαίρι – Μείωση στον ημερήσιο αριθμό των εμβολίων, αύξηση στα κρούσματα

Η επιθετικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και το επικείμενο τέταρτο επιδημικό κύμα νωρίτερα απ’ ότι αρχικώς προέβλεπαν οι ειδικοί, οδηγεί σε αλλαγές τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην Ελλάδα, στον οποίο εντάσσονται από την επόμενη εβδομάδα και οι έφηβοι 15-17 ετών. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται κατόπιν της ενημέρωσης και συναίνεσης των γονέων.

Η απόφαση λαμβάνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα, η καθοδική πορεία της οποίας, όπως καταγραφόταν τον Ιούνιο, διακόπηκε απότομα και πλέον επανέρχεται στις ανοδικές τάσεις. Τα συνεχώς αυξανόμενα νέα κρούσματα που «χτύπησαν» ξανά τετραψήφιο το περασμένο Σάββατο (1.001), προοικονομούν την πίεση στο σύστημα υγείας από ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες, οι οποίοι αποτελούν βασικό στόχο της μετάλλαξης Δέλτα που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα αφορά το 90% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαιτείται συνολική προσπάθεια για να χτιστεί «το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που όλο με τις μεταλλάξεις και απομακρύνεται από κοντά μας», επεσήμανε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

Τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, κινδύνου νοσηλείας και θανάτου από τη μετάλλαξη Δέλτα (Pfizer-Moderna 96%, AstraZeneca 92%, Johnson&Johnson 85%), ανέφερε η καθηγήτρια και υπενθύμισε την ανάγκη πλήρως εμβολιασμού καθώς η ανοσία από μία μόνο δόση φτάνει το 33%.

Δεδομένης της μείωσης στο εμβολιαστικό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί και οι ειδικοί αποδίδουν στο καλοκαίρι και τις διακοπές, το εμβολιαστικό σχέδιο γίνεται ακόμη πιο ευέλικτο και ενισχύεται με:

-τη δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με Johnson&Johnson και Moderna και σε τρεις ημέρες με Pfizer
-τη δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών

-την έναρξη από αύριο, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη
-τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στοemvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, στη χώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και, ειδικότερα, πάνω από 5.000.000 αναφορικά με μία δόση (47,7% του γενικού και 56% του ενήλικου πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 πλήρεις (38,2% του γενικού και 45% του ενήλικου πληθυσμού).

Τι οδήγησε στο «ναι» της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 15-17

Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της, «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

-τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%
-τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
-τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
-η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων

, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

«Σήμα κινδύνου» για την επιδημιολογική αύξηση

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, κυρίως για τις περιπτώσεις της Αττικής, της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου.

Την επιδημιολογική επάνοδο φαίνεται να οδηγούν οι νέοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτης Αρκουμενέας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι ιχνηλατήσεις «δείχνουν» τις συναθροίσεις και τους χώρους διασκέδασης ως βασικές εστίες μετάδοσης.

Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ εντοπίζει 801 νέα κρούσματα στην επικράτεια, υπερδιπλάσια από τα 362 της περασμένης Δευτέρας, περισσότερα και από τα 619 χθεσινά και επί λιγότερων μάλιστα ελέγχων (26.449 έναντι 29.930 χθες). Τα μισά σχεδόν από τα 408 που ανιχνεύονται στην Αττική μοιράζονται το Κέντρο (105) και τα Νότια Προάστια (107).

Έντονο αποτυπώνεται το επιδημιολογικό αποτύπωμα στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών (10 νέα και 31,49 κρούσματα/100.000 πληθυσμού) και Μυκόνου (8 και 78,94 αντίστοιχα), καθώς και Πάρου (3 και 20,1) και Νάξου (4 και 19,2).

Σημαντικά αρνητική ωστόσο καταγράφεται η πορεία στην Κρήτη, δεδομένης της έντονης παρουσίας του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και των συνεχώς διψήφιων αριθμών κρουσμάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο πρώτο εντοπίζονται σήμερα 28 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού ενώ οι 38 στο δεύτερο ξεπερνούν και τις 27 της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπέρασαν ξανά τις 50 το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας τις 59.

Στα θετικά της σημερινής έκθεσης παραμένουν η μείωση στους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 173 και οι λίγοι νέοι θάνατοι απόCOVID-19, μόλις 6.

Ωστόσο, η αυξημένη διασπορά των ημερών δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες, με το αποτύπωμά της να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ