Εστίαση: Αρνητική εξέλιξη – Πότε θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια | Δραματική πρόβλεψη για τρίτο κύμα στην Ελλάδα – Η κορύφωση το Μάιο!

10
1172

Εστίαση: Δυσοίωνο το μέλλον για τον εμπορικό κόσμο μετά και τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, καθώς όσο τα κρούσματα της Covid-19 δεν μειώνονται στη χώρα μας, τόσο θα αργήσει το άνοιγμά της.

ο μέλλον για τις επιχειρήσεις διαγράφεται δυσοίωνο, με τους επιχειρηματίες και φυσικά τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς η πανδημία τούς κρατά κλειστούς από τις 2 Νοεμβρίου και ο φόβος για πολλά λουκέτα έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα.

Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, τα μηνιαία έξοδα της μικρότερης επιχείρησης εστίασης, σε παύση λόγω πανδημίας, αγγίζουν τις 3.000 ευρώ. Χρήματα που οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδίδουν, για να ελπίσουν ότι θα μείνουν ζωντανοί μέχρι το πολυπόθητο άνοιγμα.

Το ερώτημα βέβαια είναι πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κατ’ αρχάς Απόκριες τις ξεχνάμε, όπως επίσης ξεχνάμε και το Πάσχα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η εστίαση το Πάσχα», δηλώνουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας το άνοιγμα της εστίασης μετά τις 10 Μαΐου και μάλιστα με αυστηρά μέτρα.

Την ίδια ώρα καθώς πυκνώνουν τα λουκέτα στην Αθήνα, η επαρχία ζει το δράμα του lockdown σε πολλαπλάσιο βαθμό, καθώς η εστίαση είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Αγανάκτηση και ανασφάλεια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμη και τα μαγαζιά που δουλεύουν με delivery ή take away είναι και αυτά σε πτωτική τάση, τουλάχιστον 30% με 40%, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει 30 με 40 μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.

Στο νομό Αχαΐας, ο σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής υπογραμμίζει πως με όρους καθαρά λογιστικούς, το 50% των καταστημάτων στην Αχαΐα πρέπει να κλείσουν και αι να δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή μπορεί να φέρει ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν οι οικογένειες των καταστηματαρχών.

Κορονοϊός: Δραματική πρόβλεψη για τρίτο κύμα στην Ελλάδα – Η κορύφωση το Μάιο!

Κορονοϊός: Δραματική πρόβλεψη για τρίτο κύμα στην Ελλάδα - Η κορύφωση των Μάιο

 «Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

10 ΣΧΟΛΙΑ

    • Τι σχέση έχει ο Μητσοτακης ή ο Τσιπρας ρε? Εδώ μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο . Ο Έλληνας όποιος κι αν τον κυβερνάει μυαλό δε βάζει.

  1. Λογικο…Αν ηταν ανοιχτά τωρα θα χτύπαγε 5000 κρουσματα ημερησίως ανετα…και θα ειχαμε και πολλά στο νησι!Αφου δεν προσέχουμε εμεις…Μασκες,αποστασεις…Ουτε αυτο δεν μπορουμε δηλαδή?Να τωρα τι γίνεται..

    • Πως να προσεξει ρε μπαγλαμα ο αλλος που ειναι αναγκασμενος να παρει το μετρο και τα αστικα για να παει στη δουλεια βλακα ε βλακα! Πως να προσεξει ο μαθητης σε ταξη με ενα παραθυρο και 20 ατομα σαν σαρδελες ηλιθιε! Πως να προσεξει ο αλλος που παει στο νοσοκομειο και απ το συνωστισμο και καλα να ειναι θα κολλησει.Ακους εκει την καραμελα των βοθροκαναλων ταχα δεν προσεχει ο κοσμος και την λες καραγκιοζη. Ατε απο δω πρωι πρωι

      • Ωραία ανατροφη ρε συ…Να σε χαίρονται!Εγω το ειπα γιατι δεν γίνεται να μη φαιμε και εμεις…Η βολτα βολτα στα παραλιακαΑθηνα οσα απαγορευτικά και αν υπαρχουν…Να κάτσει σπιτι του ο κοσμος ρε μάστορα!

      • Μην ξεχνάμε ότι λυσαξαν,ανοίξτε τα σχολεια…ανοιξτε τα μαγαζιά…Να πως γίνονται σαρδελες!Πρεπει μα μαζευτεί ο κοσμος,καλα τα λεει ο αλλος που πας και τον βρίζεις εσυ!Φταιμε και εμεις….και τα καναλια που λενε συνέχεια τις γνωστές καραμελες, «άνοιγμα και ανοιγμα» Κατσε ρε φιλε!Δες την Αυστραλία, εκλεισε τα πάντα και τα πήγε τέλεια!

    • σου συνιστώ να βάζεις κορσέ αντί για μάσκα ..όταν μπαίνεις σε Δημόσιο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ