«Έφυγε» ο Γιάννης Πουλόπουλος – Έσβησε η φωνή που «ήπιε» το φεγγάρι | Η διαδρομή του από την πρώτη οντισιόν μέχρι τον πλατινένιο «Δρόμο»

3
781

Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος – Έσβησε η φωνή που «ήπιε» το φεγγάρι

Σε ηλικία 79 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας ο ερμηνευτής του πιο εμπορικού δίσκου όλων των εποχών άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 το βράδυ της Κυριακής στη ΜΕΘ του Αττικόν – Έπασχε από πνευμονολογικό πρόβλημα

Στη ΜΕΘ του Αττικόν λίγο μετά τις εννιά το βράδυ χθες πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα, εξαιτίας πνευμονολογικού προβλήματος.

Η καρδιά του σύμφωνα με πληροφορίες δεν άντεξε άλλο, επιβαρυμένη και αυτή από τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε αυτή η εμβληματική φωνή.

Φωνή που απογείωσε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου στον περίφημο «Δρόμο», τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το1.500.000 αντίτυπα, αν και δημοσιεύματα λένε ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος.

Γιάννης Πουλόπουλος - Θα πιω απόψε το φεγγάρι - Official Live Audio Release

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ο ελληνικός κινηματογράφος είχε φωνή αυτή ήταν σίγουρα η δική του, η φωνή ενός παιδιού που γεννήθηκε στην Καρδαμύλη και έμελλε να μεγαλουργήσει.

Ήταν ένας καλλιτέχνης προικισμένος με μια φωνή που «σημάδευε» τα τραγούδια, προικισμένη με βαθιά συναισθηματικά ηχοχρώματα, που έμπαινε στο στούντιο και τα έλεγε με την μία.

Ο «Δρόμος» στον οποίο είπε τα δέκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκε όλος μέσα σε δέκα ώρες κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στον Πουλόπουλο.

Έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων που τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από την δημοσιότητα-δεν ήταν και ποτέ φανατικός της οπαδός-και ζούσε μια ήσυχη ζωή μαζί με την σύζυγό του Μπέτυ και την κόρη του Άντα.

Γιάννης Πουλόπουλος - Όλα δικά σου μάτια μου - Official Live Audio Release

Μίλαγε σπάνια και όταν το έκανε τα έλεγε έξω από τα δόντια για την κατάσταση στον χώρο του τραγουδιού: «Δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχουν, μαγαζιά δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα. Πως, λοιπόν, να αναδειχθούν οι νέοι καλλιτέχνες; Κατέστρεψαν το τραγούδι, όπως κατέστρεψαν και την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να περνούν οι Έλληνες όλα αυτά τα δεινά; Τους έχουν εξοντώσει και δεν ντρέπομαι να το πω και το θέμα δεν είναι οι μεγάλοι, είναι τα νέα παιδιά που δεν τους δίνεται το δικαίωμα να κάνουν πολλά πράγματα για να καταξιωθούν επαγγελματικά!…»

Έχοντας διαπιστώσει ότι η δισκογραφία μεταλλάσσεται και ότι η νύχτα ευτελίζεται αποφασίζει το 1999 να σταματήσει την μουσική του διαδρομή.

Γιάννης Πουλόπουλος - Το άγαλμα | Giannis Poulopoulos - To agalma - Official Live Audio Release

Έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ πίσω, ασχολήθηκε με την οικογένειά του και μια ζωή μακριά από φλας και άσκοπες δημόσιες εμφανίσεις.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από ένα τροχαίο ατύχημα και το γλαύκωμα στα μάτια του, αυτά τα μελαγχολικά μάτια που αποτύπωσε η κάμερα του Γιάννη Δαλιανίδη να ερμηνεύουν τραγούδια που έμειναν για πάντα.

Όπως το «Πάμε για ύπνο Κατερίνα» στο οποίο ο Γιάννης Πουλόπουλος με την συγκλονιστική ερμηνεία του αποτυπώνει ανάγλυφα την Ελλάδα που έζησε, την Ελλάδα που ονειρεύεται: «Πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε να αλλάξουμε ζωή, να βρούμε όνειρα από κείνα που τελειώνουν το πρωί…».

Γιάννης Πουλόπουλος - Πάμε για ύπνο Κατερίνα - Official Live Audio Release

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που τού έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» – Πλέσσας και Παπαδόπουλος τον «απογείωσαν»

Είναι αρχές της δεκατίας του ’60 κι ένας νεαρός με εντυπωσιακά μπλε μάτια και ευγενική φυσιογνωμία εμφανίζεται στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Columbia όπου διοργανώνεται ακρόαση για νέα ταλέντα. Απέναντί του κάθονται ιερά τέρατα του ελληνικού τραγουδιού μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωαννου, ο Απόστολος Καλδάρας αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους υποψήφιους που τραγουδούν «πιασάρικα» κομμάτια, κυρίως ερωτικά τσιφτετέλια, εκείνος κάνει μια αναπάντεχη επιλογή που τούς αφήνει όλους άναυδους: «Εγώ θα τραγουδήσω Θεοδωράκη» τούς λέει αποφασιστικά προκαλώντας αμηχανία αλλά κρυφά περιπαιχτικά χαμόγελα. Όταν ολοκληρώνει την ερμηνεία του ο Μίκης σηκώνεται όρθιος και με το μοναδικό ταμπεραμέντο του αναφωνεί ενθουσιασμένος: «Εγώ αυτόν θα τον κάνω τραγουδιστή»!

Γιαννης Πουλόπουλος - Μίκης Θεοδωράκης - 1964 - Λύρα 2014 - Όλο το extended δισκάκι

Έτσι, επεισοδιακά, ξεκίνησε  η διαδρομή του Γιάννη Πουλόπουλου, ενός από τους κορυφαίους τραγουδιστές που γέννησε αυτός ο τόπος. Γιατί ο Πουλόπουλος, που έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή στα 79 του χρόνια, σκορπίζοντας «Βαθιά σιωπή» στην οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού, υπήρξε το σύμβολο μιας ολόκληρης μουσικής εποχής, ήταν η φωνή που «σημάδεψε» ανεξίτηλα το νέο κύμα αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, ο βασικός ερμηνευτής του «Δρόμου» των Πλέσσα – Παπαδόπουλου, που αποτελεί μέχρι σήμερα τον εμπορικότερο ελληνικό δίσκο όλων των εποχών, η μεγάλη φωνή που με το ασυναγώνιστο βάθος της, την απίστευτη γλύκα της, τον ανεπιτήδευτο ερωτισμό της, την αυθόρμητη μελαγχολία της και την εμφατική άρθρωσή της κατάφερε να κάνει ακόμη κι ένα «Άγαλμα» να κλάψει!

Γιάννης Πουλόπουλος - Το άγαλμα | Giannis Poulopoulos - To agalma - Official Audio Release

Η ιστορική εκείνη ακρόαση στην Columbia, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη του προσπάθεια να διεισδύσει στον χώρο του τραγουδιού που από παιδί ονειρευόταν. Είχαν προηγηθεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, δεκάδες άκαρπες επισκέψεις σε γραφεία των μεγαλύτερων δισκογραφικών εταιρειών της εποχής και αρκετές απορρίψεις. Ο μικρός Γιάννης όμως, από την Καρδαμύλη της Μάνης, που μεγάλωσε στο Περιστέρι και γνώρισε πολύ πρόωρα το σκληρό πρόσωπο της ζωής χάνοντας την μάνα του όταν ήταν μόλις 5 ετών, είχε μάθει να μην το βάζει κάτω. Το ήξερε βαθιά μέσα του πως αυτό το θείο δώρο με το οποίο είχε γεννηθεί, αυτή η αδούλευτη μεν αλλά ιδιαίτερη φωνή του με την οποία μάγευε τους γείτονές του όταν τραγουδούσε στις αυλές της φτωχογειτονιάς του, ήταν το εισιτήριό του για έναν καλύτερο κόσμο. Πολύ σύντομα θα αποδειχτεί πως είχε δίκιο.

Από τον Μίκη Θεοδωράκη στο Νέο Κύμα

Ο Μίκης Θεοδωράκης, πιστός στην δημόσια υπόσχεση που έδωσε πως θα τον κάνει τραγουδιστή, τού αναθέτει να ερμηνεύσει τρία τραγούδια του στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Γειτονιά των Αγγέλων» που ανεβαίνει το 1963 στο «Ρεξ», με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Μπορεί η παράσταση να μην πήγε τόσο καλά η μουσική της και τα τραγούδια της, ωστόσο, κυκλοφορούν σε δίσκο. Ανάμεσά τους και τα «Δόξα τω Θεώ», «Το ψωμί είναι πάνω στο τραπέζι» και «Στρώσε το στρώμα σου για δυο». Τα τραγούδια αυτά θα ηχογραφηθούν ξανά, μερικούς μήνες αργότερα, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση γεγονός που οδηγεί τον Πουλόπουλο στο να αλλάξει δισκογραφική εταιρεία.

Γιάννης Πουλόπουλος - Ποια νύχτα σ' έκλεψε - Official Audio Release

Παρόλα αυτά έχει ήδη ξεχωρίσει ως παρουσία και πλέον δέχεται προτάσεις να τραγουδήσει σε μεγάλα μαγαζιά δίπλα σε γνωστά ονόματα. Η έναρξη της μουσικής εποχής του Νέου Κύματος αποτελεί, ωστόσο, για εκείνον ιδανική ευκαιρία να αποδείξει τις δυνατότητές του καθώς η φωνή και το ύφος του ταιριάζουν γάντι στις μελωδικές, νοσταλγικές αυτές ιστορίες αγάπης. Δικαιωματικά λοιπόν κερδίζει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην πυραμίδα του μουσικού αυτού είδους με αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Θα ‘θελα να ‘χα», «Ποια Νύχτα σ’ Έκλεψε»,  «Καράβια Αλήτες» κ.α. Στις πλημμυρισμένες από κόσμο μπουάτ τις Πλάκας το όνομα του Γιάννη Πουλόπουλου γράφεται με τα πιο μεγάλα και τα πιο φωτεινά γράμματα!

Έκλαψα χτες - Μαίρη Χρονοπούλου & Γιάννης Πουλόπουλος (Τραγούδια Κινηματογράφου)

Παράλληλα, την φωνή του Πουλόπουλου επιλέγουν για την ερμηνεία των τραγουδιών τους και άλλοι αξιόλογοι δημιουργοί όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής που τού χάρισε το αγαπημένο «Μη μού θυμώνεις μάτια μου» αλλά και ο Μάνος Λοίζος ο οποίος του εμπιστεύθηκε την πρώτη εκτέλεση του «Ακκορντεόν».

Η καρμική σχέση με τον Πλέσσα και ο κινηματογράφος

Το 1966 ο Πουλόπουλος συναντά τον άνθρωπο που θα απογειώσει την καριέρα του. Είναι ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας ο οποίος αναγνωρίζει στην υπέροχη φωνή του τον ιδανικό ερμηνευτή των τραγουδιών που γράφει για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, τα λαμπερά μιούζικαλ με τους πασίγνωστους πρωταγωνιστές. Μια σχέση η οποία αποδείχτηκε καρμική καθώς οι μελωδίες του Πλέσσα έδεσαν απόλυτα με τη φωνή του Πουλόπουλου, βάδισαν πλάϊ – πλάϊ με απίστευτη αρμονία και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, δεκαετίες αργότερα, να συμπορεύονται, ανέγγιχτες από το χρόνο.

Μην του μιλάτε του παιδιού - Γιάννης Πουλόπουλος (Τραγούδια Κινηματογράφου)

Η αρχή θα γίνει με τις «Θαλασσιές της Χάντρες» όπου ο Πουλόπουλος πρωαγωνιστεί μουσικά ερμηνεύοντας υπέροχα τραγούδια όπως τα «Έκλαψα χθες», «Απόψε κάποιος θα χαθεί» και «Πίσω απ’ το Παράθυρο». Ακολουθούν οι ταινίες «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες» με τα θρυλικά τραγούδια «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Απόψε κλαίει ο ουρανός», «Μην του Μιλάτε του Παιδιού» κ.α.


Ο πλατινένιος «Δρόμος»

Είναι πλέον τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν ο Μίμης Πλέσσας, σε μια επίσκεψή του στο σπίτι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ανακαλύπτει, τυχαία, μερικά χαρτιά με στίχους σκορπισμένα πάνω στο γραφείο του. Τα διαβάζει απνευστί και μαγεύεται. Οι στίχοι αυτοί κουβαλούσαν σκληρές μνήμες από την Κατοχή συνδυασμένες αριστοτεχνικά με μια πρωτόγνωρη, συγκινητική αθωότητα. Μέσα σε δύο μόλις ημέρες τους είχε «ντύσει» με τις μουσικές του και βρίσκονταν ήδη στα γραφεία της LYRA. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη έμελλε να σταθεί αφορμή για την δημιουργία «Δρόμου», του δημοφιλέστερου και πιο εμπορικού ελληνόφωνου δίσκου όλων των εποχών, με πωλήσεις αστρονομικές και με τραγούδια – διαμάντια που νίκησαν πανηγυρικά στη σκληρή μάχη με το χρόνο: «Το άγαλμα», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Ξημερώνει Κυριακή», «Έπεφτε βαθιά σιωπή»…!

Θα πιώ απόψε το φεγγάρι - Γιάννης Πουλόπουλος (Τραγούδια Κινηματογράφου)

Με την συμμετοχή του στον ιστορικό αυτό δίσκο ο Γιάννης Πουλόπουλος άγγιξε την κορυφή. Έγινε η φωνή μιας σπουδαίας μουσικής συγκυρίας η οποία θα κατέχει για πάντα σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Την ιστορική αυτή επιτυχία επιδίωξαν να εξαργυρώσουν οι δισκογραφικές εταιρείες, με την συγκατάθεση του ίδιου, ηχογραφώντας μέσα σε μία δεκαετία περισσότερους από δέκα δίσκους. Μια απόφαση για την οποία ο ίδιος θα δηλώσει, αργότερα, πως ήταν λανθασμένη, ήταν ξόδεμα.

Ίσως αυτό το λάθος θέλησε να διορθώσει με την πλήρη αποστασιοποίησή του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αποσύρθηκε από την δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις, δεν έδινε συνεντεύξεις, απείχε από τις καλλιτεχνικές παρέες και προτιμούσε να περνά τις μέρες του με την σύζυγό του, την αγαπημένη του κόρη και λίγους καλούς φίλους. Δεν ήταν όμως όλες οι μέρες καλές καθώς, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η χθεσινή ήταν η τελευταία «Κυριακή» που ξημέρωσε για τον Γιάννη Πουλόπουλο. Τα μπλε, σαν την βαθιά θάλασσα μάτια του, σφράγισαν. Η υπέροχη, γεμάτη συναίσθημα φωνή του, σίγησε. Κι όμως στη μνήμη και στις καρδιές μας θα υπάρχει πάντα ζωντανή η γαλήνια, χαμογελαστή φιγούρα του να μάς τραγουδά: «Ξημερώνει Κυριακή μη μού λυπάσαι»…

 

 

Γιάννης Πουλόπουλος - Ξημερώνει Κυριακή - Official Audio Release

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ