Συνάντηση παράκτιων αλιέων Κω-Καλύμνου με τον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης Β. Αποστόλου (Pics)

0
1677
Συνάντηση παράκτιων αλιέων με τον Β. Αποστόλου για τα προβλήματα του κλάδου (upd)
Συνάντηση παράκτιων αλιέων με τον Β. Αποστόλου για τα προβλήματα του κλάδου

Για εμπαιγμό και αδιαφορία κατηγορούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι παράκτιοι αλιείς της χώρας, μετά την σύντομη συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη 15/12.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αλιέων από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες την Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο υπουργός δεν διάθεσε τον απαραίτητο χρόνο για συζήτηση και λύση των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο διαχρονικά».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συντονιστικού Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος είναι: 

«Ο Υπουργός με τον συνήθεις εμπαιγμό του και την αδιαφορία που τον διακρίνει για την συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών,απέδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν νοιάζεται πραγματικά για τους 14000 παράκτιους αλιείς της χώρας.Ο Υπουργός δεν διάθεσε τον απαραίτητο χρόνο για συζήτηση και λύση των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο διαχρονικά και το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να αποχωρίσουν οι Αλιείς ,καθότι έκριναν σκόπιμο ότι δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ!Η συγκεκριμένη στάση του Υπουργού ένωσε ακόμη περισσότερο τους Αλιείς και θα επανέλθουν τον Ιανουάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,εάν και εφόσον ο Υπουργός επιθυμεί να βρεθεί μια πραγματική και βιώσιμη λύση για τον κλάδο».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Εκπρόσωποι παράκτιων αλιέων από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες την Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 15/12 με τον Βαγγέλη Αποστόλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Μανώλης Κουλλιάς Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου μίλησε στo ypaithros.gr για τα αιτήματα των αλιέων, τα προβλήματα και τους λόγους για τους οποίους ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «ο κλάδος είναι υπό κατάρρευση και τα ιχθυοαποθέματα συνεχώς μειώνονται και δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Εμείς αποφασίσαμε να συντονιστούμε μόνοι μας για το καλό του κλάδου μας, καθώς από τη νομοθεσία απαγορεύεται να οργανωθούμε σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επίπεδα και να έρθουμε να εκφράσουμε τα αιτήματά μας. Η άδεια αλιείας τόνου και ξιφία, το πρόβλημα με τις βιντζότρατες που σαρώνουν τον βυθό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία από τα θηλαστικά αλλά και η ερασιτεχνική αλιεία».   Πρόσθεσε επίσης πως αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι αλιείς της Ελλάδας και αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Μανώλης Κουλλιάς Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Ξυραδάκης, Πρόεδρος αλιέων Βόλου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής ο οποίος δήλωσε πως «πριν ενάμιση χρόνο ο υπουργός μας είχε τάξει ότι θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας που θα δίνει λύση σε σημαντικά προβλήματα του κλάδου μας. Αυτή η υπόσχεση όπως και πολλές άλλες έμειναν στα χαρτιά και στα λόγια μόνο. Η παράκτια αλιεία κινδυνεύει με αφανισμό τόσο από τα νέα, επώδυνα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ενώ σχεδόν μας προτείνουν να παραδώσουμε τις επαγγελματικές μας άδειες και να ψαρεύουμε ερασιτεχνικά, παράνομα με μια βάρκα για να βγάζουμε το μεροκάματο που δε μπορούμε να βγάλουμε σήμερα».

Τέλος ο Χρήστος Ξυραδάκης δήλωσε πως «μετά τη συνάντηση μας με τον υπουργό θα προχωρήσουμε με συλλογικό τρόπο και τον Ιανουάριο του 2017 θα μαζευτούμε όλοι οι αλιευτικοί σύλλογοι της χώρας ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και αντιπροσώπευση των παράκτιων αλιέων στο μέλλον».

Ο Χρήστος Ξυραδάκης, Πρόεδρος αλιέων Βόλου με τον Δημήτρη Ζάννε Eκπρόσωπο παράκτιων αλιέων της Άνδρου

 «Είμαστε εδώ σήμερα για να μπορούμε αύριο να είμαστε στα καΐκια μας και στις δουλειές μας» δήλωσε στο ypaithros.gr ο Πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Στυλίδας Στέφανος Μωραΐτης  ο οποίος αναφερόμενος στην ερασιτεχνική αλιεία δήλωσε πως «πολλοί νέοι αλιείς εγκαταλείπουν την επαγγελματική αλιεία και στρέφονται στην ερασιτεχνική και αυτό είναι μάστιγα. Η ερασιτεχνική αλιεία αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτη και πραγματοποιείται κυρίως σε ένα μεγάλο ποσοστό για την διάθεση αλιευμάτων στην αγορά. Πολλοί επίσης στρέφονται στην ερασιτεχνική αλιεία λόγω της ανεργίας και της κρίσης πωλώντας στην συνέχεια τα αλιεύματά τους και το κράτος δεν κάνει τίποτα για την προστασία του επαγγελματία ψαρά. Πρόκειται περί αθέμητου ανταγωνισμού που έρχεται σε συνέχεια των νέων δινών ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων». Ο κ Μωραΐτης στην συνάντηση θα προτείνει στον υπουργό να επιστρέψουν οι ερασιτεχνικές άδειες και σύλλογοι ώστε να γίνεται υποχρεωτική καταγραφή των ερασιτεχνών αλιέων και να ελέγχεται η όλη κατάσταση. «Ο ερασιτέχνης αλιέας έχει δικαίωμα να ψαρέψει για να φάει αλλά όχι να πουλάει» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα της παράνομης αλιείας – τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες αλιείς- στην περιοχή του Λιβαρίου Φθιώτιδας που καταστρέφει ένα «φυσικό μαιευτήριο ψαριών».

ο Πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Στυλίδας Στέφανος Μωραΐτης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ