Καρέ-καρέ η δολοφονία Φύσσα -Νέα ντοκουμέντα, ερωτήματα για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

1
1078

Νέα ντοκουμέντα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, ήρθαν στη δημοσιότητα.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού, Παναγιώτης Φύσσας, Μαγδαληνή και Ειρήνη Φύσσα ανέθεσαν στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture να καταθέσει μια μελέτη για την μοιραία βραδιά πριν από 5 χρόνια.

Σκοπός της έρευνας είναι η εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Κάνει χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έτσι ώστε να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Από την μελέτη προκύπτουν ερωτήματα για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. Καθώς -όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό – αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’). Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτοπτών μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, στην Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στην σκηνή του εγκλήματος καθ’ υπόδειξη του θύματος, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία φέρεται να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Πυρήνα Νίκαιας.

Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Η έρευνα του Forensic Architecture έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.

Δείτε τις φωτογραφίες από την έκθεση

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΟι φίλοι του Π. Φύσσα τρέπονται σε φυγήΟι φίλοι του Π. Φύσσα τρέπονται σε φυγήΣτις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά.Στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά.Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΔιαβίβαση ΔΙΑΣ: «Κέντρο, ένα άτομο... είναι αιμόφυρτο» -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΔιαβίβαση ΔΙΑΣ: «Κέντρο, ένα άτομο… είναι αιμόφυρτο» -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΦωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ