11 Μαΐου 330 μ.Χ. εγκαινιάζεται – 29 Μαΐου 1453 μ.Χ. η Βασιλεύουσα πέφτει | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη – Κίννα

2
2896

ΜΑΙΟΣ 11/330 μ.Χ., 29/1453,

19/1919

Μάιος γεμάτος μνήμες ιστορικές, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Λένε,  ό,τι  δεν λησμονείται τίποτα δεν χάνεται.

11 Μαΐου 330 μ.Χ. εγκαινιάζεται η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το παλιό ελληνικό Βυζάντιο,  γίνεται νέα Ρώμη.  Η πόλη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.  Η βασιλεύουσα του Ύψιστου Βασιλιά  «τον Βασιλέα των Βασιλευόντων».

Η Αγία Σοφία κορυφαίο συμβολικό έργο τέχνης, κατασκευασμένο με πολύτιμα υλικά και με πολύ ευλάβεια λαού και αυτοκράτορα. Αξίζει να θυμηθούμε την απάντηση που έδωσαν οι απεσταλμένοι στον  Βλαδίμηρο τον Βασιλέα των Ρώσων όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία: « Δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στην γη ή τον ουρανό»

Και νά  29 Μαΐου  1453 μ.Χ. Η  βασιλεύουσα πέφτει. Αφηνιασμένοι οι Τούρκοι, έσφαξαν έκαψαν, βίασαν, ρήμαξαν τα πάντα και τα Άγια κάθε Εκκλησίας, και άρπαξαν τους νέους και της κοπέλες στα σκλαβοπάζαρά τούς. Η Αγία Σοφία από τότε βεβηλώνεται  και παραμορφώνεται. Η μεγάλη Εκκλησία έγινε Τζαμί μετά Μουσείο και το 2020 πάλι Τζαμί. Βουβή παραμένει η καμπάνα της. Και καθόλου  καταδίκη για όλα αυτά στην Ευρώπη.  Και εμείς ανοίγουμε τζαμιά, παραχωρούμε δωρεάν δημοτικούς χώρους για το ραμαζάνι τους, ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για να συντηρούμε πολλά τεμένη, όπως αναφέρει ο κύριος Γεώργιος Καλαντζής γενικός γραμματέας των θρησκευμάτων.  Ο δε  Ερντογάν ζητά  επαναλειτουργία όλων των  Οθωμανικών Τεμενών στα Δωδεκάνησα. Και φυσικά οι προκλήσεις των γειτόνων είναι συνεχείς, με τον εκφοβισμό και παράνομο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης,  με την εισβολή στην Κύπρο και τους χιλιάδες αγνοουμένους,  και τον ορισμό τον νέων  Τουρκικών συνόρων με τη Γαλάζια Πατρίδα που θα διδάσκεται και στα τουρκικά σχολεία!! Τελευταία πρόκληση η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας με τις σπάνιες και απαράμιλλές σε καλλιτεχνία αγιογραφίες της, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού,  σε τέμενος!! Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης, και αναγνωρισμένο ιστορικό μνημείο απο την Unesco!!

Και    19 Μαΐου 1919.  Μαύρη και σκοτεινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Άγριοι  και μεθοδευμένοι εκτοπισμοί, καταστροφές, εξαντλητικές πορείες θανάτου, σφαγές.  Πάνω από 350.000 θύματα, προσφυγιά, ξεριζωμένοι από τις προαιώνιες πατρίδες τους, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες, και τον πόνο της καρδιάς. Μνήμη που απαιτεί δικαίωση, αναγνώριση, τιμή στους ήρωες, στους μάρτυρες, στους αθώους.

Πολιτειακοί Άρχοντες, Έλληνες και Ελληνίδες τα θυμόμαστε όλα αυτά;  Όχι μόνο  χαμόγελα και χειραψίες όχι μόνο κάποια επιφανειακή δυσαρέσκεια,  αλλά κυρίως γενναίες  σοβαρές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη  των  σκληρών αδικιών.   Με θάρρος να διεκδικούμε το δίκαιο.  Και ακόμα σε αυτές τις μνήμες πρέπει να γίνονται όχι μόνο εθνικά μνημόσυνα, αλλά και  κατάλληλες  ομιλίες και να προβάλλονται τα γεγονότα με τις σωστές τους διαστάσεις.  Δεν είναι δυνατόν στα σχολεία να υπάρχει η μέρα αντισημιτισμού και να μην αναφέρεται πουθενά η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και των Ελλήνων Μικρασιατών,   ο παράνομος διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης μετά το 1922, και η παράνομη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο!!  Έτσι μόνο μέσα από την ιστορική γνώση, θα θυμόμαστε και θα κρατάμε άγρυπνη την εθνική μας συνείδηση.

Χριστός Ανέστη

Αικατερίνη Σωκιαλη Κιννα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εύγε κ. Σωκιαλη!Να μην ξεχνάμε οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνετε οι νεότεροι!Ειμαστε η Ιστορία μας.Όχι το σημερινό
    αποκρουστικό δημιούργημα των πολιτικών μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ