Γ. Τάλλαρος: Λίγα λόγια για τον καθηγητή Μιχαήλ Σωμό

0
4606

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΧΑΗΛ ΣΩΜΟ

 

Απόσπασμα από το βιβλίο που εκδόθηκε προς τιμήν του

 

Κώς, 25η Φεβρουαρίου 2021

Στο χωριό που μεγάλωσα την Αντιμάχεια και στο σχολείο που φοίτησα μπόρεσα να καταλάβω νωρίς και να διακρίνω ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και πασχίζει να αλλάξει την μοίρα και την καθημερινότητα των συνανθρώπων του. Υπήρξαν δομές που η παρουσία τους βελτίωσε το βιοτικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων στα χωριά εκτός της πόλεως Κώ.

Αυτόν τον καταλυτικό ρόλο, της παρέμβασης και δημιουργίας σε αυτές τις δομές, έπαιξε ο δάσκαλος μου καθηγητής μαθηματικών και γυμνασιάρχης Μιχάλης Σωμός. Δημιούργησε και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τότε. Για τα χωριά της νήσου Κω, δημιουργήθηκε το Γυμνάσιο Αντιμάχειας αυτό που ακόμα και για τη Ρόδο, τότε ήταν εγχείρημα δύσκολο και όνειρο γενεών. Γνωρίζω και θα θυμάμαι πως τελειώσαμε το λύκειο τα παιδιά των χωριών, μεταφερόμενα καθημερινά (6:30πμ-3:30μμ) με το λεωφορείο στην πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν λοιπόν μάνα εξ’ουρανού η συνεισφορά του δάσκαλου Μιχαήλ Σωμού στην ίδρυση σχολείου στην Αντιμάχεια, χωριό στο οποίο μεγάλωσε και ο ίδιος με τους γονείς του σε πολύ δυσκολότερα για την παιδεία χρόνια, μεταπολεμικά.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε η παράλληλη κοινωνική του δραστηριότητα, η συμμετοχή και οι άριστες σχέσεις με όλο τον κόσμο που είχε ως εκπαιδευτικός και με τις προϊστάμενες αρχές στο νομό Δωδεκανήσου (Ρόδος). Τη δε πολιτεία υπηρέτησε αργότερα και ως κοινοτάρχης υπηρεσιακός στην Αντιμάχεια αφήνοντας και εκεί σημάδια από το δημιουργικό του βίο. Δίκαια λοιπόν φέρει το όνομά του το γυμνάσιο Αντιμάχειας, μια αναγνώριση του έργου του και από την ίδια την πολιτεία.

‘’Δάσκαλε, ήμαστε υπόχρεοι και σε ευχαριστούμε για τον αγώνα που έδωσες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκπαίδευσης στην Ιπποκρατική Κώ. Εύχομαι να είσαι πάντα ακμαίος και να απολαμβάνεις τη ζωή, την οικογένεια και τους φίλους σου. Αυτούς τους δασκάλους έχει ανάγκη η πατρίδα μας!’

 

 

 

 

 

Κώς, 1η Μαϊου 2024

Αείμνηστε δάσκαλε.

Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας μας πάντα, παρών και
στα δρώμενα του ΔΙΙΚ, το ΔΣ  εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου και σε χαιρετά στο τελευταίο σου ταξίδι. Εύχεται αιωνία σου η μνήμη στους συγγενείς και φίλους σου.

Θα σε θυμόμαστε  με νοσταλγία  δάσκαλε  από την Αντιμάχεια μας.

Γεώργιος Η. Τάλλαρος, Ιατρός

τΠρόεδρος ΙΣΚΩ

ΓΓ ΔΙΙΚΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ