Το σύντομο χρονικό ενός πραξικοπήματος | Γράφει ο Β. Χατζηβασιλείου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

11
1482

Με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Το σύντομο χρονικό ενός πραξικοπήματος

ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ.

Η νεώτερη Ελληνική Ιστορία έχει καταγράψει τις σημαντικότερες πράξεις διαμαρτυρίας και απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος της εφτάχρονης δικτατορίας των Συνταγματαρχών (Παπαδόπουλου, Πατακού και Μακαρέζου). Μιας δικτατορίας, που κατήργησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία θέτοντάς την στον «γύψο», οδήγησε τους μεν κοινοβουλευτικούς άνδρες σε περιορισμό, τους δε πολιτικούς της αριστεράς ακόμα και του κέντρου καθώς και χιλιάδες άλλους αντιφρονούντες σε συλλήψεις, απάνθρωπα βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες.

Η πρώτη απόπειρα ανεπιτυχούς ανατροπής εκείνου του πραξικοπήματος, έγινε από τον κυρίως υπεύθυνο για το ξέσπασμα αυτής της δικτατορίας βασιλιά Κωνσταντίνο και μερικούς βασιλόφρονες αξιωματικούς στις 13 Δεκεμβρίου 1967. Μια άλλη ανεπιτυχής απόπειρα ανατροπής της χούντας έγινε πολύ αργότερα από αξιωματικούς και ναύτες, με το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού στις 23ης Μαΐου 1973. Σε αυτό συμμετείχε και ο ήρωας Σπύρος Μουστακλής, τον οποίον βασάνισαν και κατέστησαν ανάπηρο.

Ανάμεσα στις πολλές πράξεις διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος ξεχώρισε η παλλαϊκή εκείνη στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου στις 3 Νοεμβρίου 1968, για να ακολουθήσουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις της νεολαίας, των φοιτητών, σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και καλλιτεχνών.

Το αποκορύφωμα όμως των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων κυρίως των φοιτητών όλων των Ανωτάτων Σχολών, με έντονη, μάλιστα, και τη λαϊκή συμμετοχή, το βλέπουμε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 με τα επαναστατικά συνθήματα: «κάτω η χούντα», «κάτω ο Παπαδόπουλος», «έξω οι Αμερικάνοι» και «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε τελικά η πιο γενναία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η οποία συνέβαλε στην ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ακολούθησε, ωστόσο, μια άλλη πιο σκληρή δικτατορία, αυτή του Ιωαννίδη με αρκετές συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες, ακόμη και θανάτους νεαρών Ελλήνων πολιτών.

Η δημοκρατία θα αποκατασταθεί τελικά στην Ελλάδα μετά το μοιραίο πραξικόπημα του Ιωαννίδη το 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οπότε και η χούντα του Ιωαννίδη θα υποστεί την οριστική αποσύνθεσή της. Η διχοτόμηση της Μεγαλονήσου συνετέλεσε επίσης στην πλήρη κατάρρευση των υπολειμμάτων του δικτατορικού καθεστώτος και όλοι οι πρωταίτιοι καθώς και όσοι στρατιωτικοί υπηρέτησαν πιστά την ξενοκίνητη, άφρονα και φασιστική εφτάχρονη τυραννία θα οδηγηθούν το καλοκαίρι του 1975 σε δίκη, σε καθαίρεση από τα αξιώματά τους και σε καταδίκη  εγκλεισμού τους στις φυλακές.

[Για τη στάση ειδικά του Ιωαννίδη, τον ρόλο των Αμερικανικών Υπηρεσιών στην παγίδα της Κύπρου και για άλλα ενδιαφέροντα εθνικά θέματα καλό είναι να διαβάσετε το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά: «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 19671974», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 2021, που μας παρέχει άγνωστα ντοκουμέντα και νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες των  πρωταγωνιστών εκείνων των συγκλονιστικών γεγονότων.]

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!
    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ (ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ) ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ!
    ΠΑΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΔΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ!

  2. Δίχως τουφέκι και σπαθί,
    με τον ήλιο στο μέτωπο,
    υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί.

    Είστε το ποίημα.

    Απλώνοντας το χέρι μου
    δε φτάνει ως εκεί

    που ωραία λουλούδια
    σε υψηλό λειμώνα
    τις μορφές σας λιτανεύει
    ο αέρας της αρετής.

    Ω παιδιά μου,
    μπροστά σ’ αυτό το ποίημα
    μετράει μόνο η σιωπή.

    Νικηφόρος Βρεττάκος
    Μικρός Τύμβος

    • Στον κόσμο σας. Ρε δεν βλέπετε τι γίνετε? Αόμματοι. Έχουμε καταντήσει μια κοινωνία εγκληματική. Κάθε μέρα σκοτώνονται και βιάζονται παιδάκια. Η πορνεία – εγκληματικότητα στο απόγειο της. Η ανεχεια σε πρώτο πλάνο. Εμπλουτισμός της ελληνικής κοινωνίας με εισαγωμενα κακοποιά στοιχεία. Καλά έλεγε ο χοντρός λαπάδες κάποιους διανοούμενους. Και κάποιοι άλλοι βάζουν τα ποιηματάκια του κάθε λαπά όποιος και να είναι τάχα μου αυτος. Κατά τα άλλα ζήτω η δημοκρατία.

  3. Το Πολυτεχνειο δεν έριξε τη χούντα, το Κεφάλι δεν είναι από την ερπύστρια του τανκ, η σημαία δεν έχει αίματα και η Ηλένια ήταν σαν την Μαρία του Έβρου. Τουναντίον το Πολυτεχνείο έφερε τη σκληρότερη χούντα του Ιωαννίδη, η οποία μας οδήγησε και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου

  4. Ο Παναγούλης ηταν Κεντρώος και ο Μουστακλής δεξιός. Οι Κομμουνιστές έκαναν αντίσταση απο τα καμπαρε της Γαλλιας

  5. Η »χούντα» (Παπαδόπουλος) βαδίζει προς εκδημοκρατισμό….Αύγουστος 1973 καταργείται ο στρατιωτικός νόμος, καταργείται η Βασιλεία, δίνεται γενική αμνηστία και ελευθερία σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους , ακόμα και στον επίδοξο δολοφόνο του Παπαδόπουλου (Παναγούλη) και δρομολογούνται εκλογές για χειμώνα (10 Φεβρουαρίου 1974) με πρωθυπουργία Μαρκεζίνη (από Οκτώβριο)…στις οποίες εκλογές θα συμμετάσχουν όλοι ή οι περισσότεροι αυτοεξόριστοι δημοκράτες (και Καραμανλής)….και ΞΑΦΝΙΚΑ εξέγερση!!!! ΓΙΑΤΙ??? αποτέλεσμα να καταργηθούν όλα τα παραπάνω, ξανά στρατιωτικός νόμος, σύλληψη Παπαδόπουλου και κατ οίκον περιορισμός…και άχνα, τσιμουδιά μέχρι ο Τουρκικός στρατός να αποκαταστήσει την δημοκρατία στην Ελλάδα (σύμφωνα με τους τούρκους) με την εισβολή στην Κύπρο….
    ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΕΔΩ????

  6. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: καμιά χούντα δεν έριξε το Πολυτεχνείο. Την εποχή εκείνη υπήρχε κυβέρνηση Μαρκεζίνη, η οποία μέσα δεν είχε ούτε ένα στρατιωτικό!!! Στις 10 Φεβρουαρίου 1974 είχαν προκηρυχθεί εκλογές, όπου μπορούσαν ελεύθερα να συμμετάσχουν τα παλιά κόμματα. Βεβαίως, την εποχή εκείνη γινόταν πόλεμος μεταξύ Εβραίων και Αράβων και ο Παπαδόπουλος δεν έδωσε βάσεις για τα αεροπλάνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι Αμερικανοί να δώσουν το οκ στον Ιωαννίδη να κάνει πραξικόπημα!!! Στις 25 Νοεμβρίου 1973 πέφτει ο Παπαδόπουλος και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την διχοτόμηση της Κύπρου!!! Αυτά για εκείνους που νομίζουν ότι η τυραννία έπεσε από κάποιους φοιτητές και εργάτες που ήταν στο Πολυτεχνείο

  7. Ο Παπαδόπουλος ανέθεσε στον Μαρκεζίνη την ΠΘ τον Οκτώβριο του 1973, με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές σε συμφωνία με τα κόμματα.Αυτό ακυρώθηκε με το Πολυτεχνειο. Η Ιστορία γελάει μαζί μας

  8. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΑΠΝΟΙ,ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

  9. Δυο τα λάθη του Παπαδόπουλου, που άναψαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πρώτον ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό του της Εθνικής Άμυνας να στρατεύσει όλους τους φοιτητές, που με αναβολή δεν είχαν πάει φαντάροι και το δεύτερον ότι κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο καθ΄άπασαν την επικράτεια και έφερε τα τανκς προ της πύλης του Πολυτεχνείου για να βοηθήσει ο Στρατός την Αστυνομία να εισβάλει εντός του χώρου όπου βρίσκονταν οι φοιτητές, με αποτέλεσμα τις συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς,τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις τόσων και τόσων αγωνιστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ