Σαν σήμερα, πριν 100 ακριβώς χρόνια – Το τέλος της Ιωνίας – Η οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μ. Ασίας | Γράφει ο Σταμάτης Γιαννιώτης

0
758

Γράφει ο Σταμάτης Γιαννιώτης

Σαν σήμερα, πριν 100 ακριβώς χρόνια – Το τέλος της Ιωνίας – Η οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μ. Ασίας.

 

Ας θυμηθούμε ότι σαν σήμερα, 13 Αυγούστου 1922, ξεκίνησε η αντεπίθεση των Τούρκων στο μέτωπο του Αφιόν Καρά Χισάρ, στο πιο ασθενές σημείο της Ελληνικής αμυντικής διάταξης, στη φοβερή «εξέχουσα του Αφιόν», σηματοδοτώντας την οπισθοχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και την οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μικράς Ασίας.
Γράφει ο ιστορικός Γ. Ρούσσος:
«Ο Αύγουστος 1922, ο τρομερός και καταλυτικός μήνας που έβαλε τη σφραγίδα του στα πεπρωμένα του έθνους, ήλθε ιδιαίτερα θερμός εκείνο το έτος στη Μικρά Ασία. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψη ότι στη διάρκειά του θα συνέβαιναν τόσο ιλιγγιώδη και κοσμογονικά γεγονότα….
Ήταν 5 το πρωί της καυτής 13ης Αυγούστου 1922, όταν απότομα καταιγισμός πυρών του τουρκικού πυροβολικού σάρωσε τον τομέα της 1ης και 4ης μεραρχίας του Α’ σώματος στρατού, στο μέτωπο του Αφιόν Καρά Χισάρ… Η σφοδρότητα του συγκεντρωτικού πυρός ήταν τόσο φοβερή, ώστε εντός ελαχίστου χρόνου τα προκεχωρημένα ελληνικά χαρακώματα ανεσκάφησαν τελείως και τα κατέχοντα ταύτα τμήματα απεδεκατίσθησαν. Η μεγάλη επίθεση είχε αρχίσει…»

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του έθνους, καθώς για πρώτη φορά ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια του στενού ελλαδικού χώρου.

 

Σταμάτης Γιαννιώτης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ