Τρία ντοκουμέντα της πρόσφατης Δωδεκανησιακής Ιστορίας δημοπρατούνται από τον Οίκο Βέργου | 104 έγγραφα της Ελληνικής Κοινότητας Κω

0
622

Τρία φοβερά ντοκουμέντα της Δωδεκανησιακής Ιστορίας  «βλέπουν» το φως, σε Δημοπρασία του Οίκου Βέργου που θα λάβει χώραν στην Αθήνα στο ξενοδοχείο “Athens Plaza”, στις 8 και 9 Ιουνίου 2022.

Οι τρεις λότοι αναφέρονται στη Σπογγαλιεία (τιμή εκκίνησης 2.000-3.000 ευρώ), στην Ορθόδοξη Κοινότητα Κω (τιμή εκκίνησης 1.500-2.000 ευρώ)  και στους Δωδεκανήσιους κυβερνήτες μικρών σκαφών-πλήρης απογραφή των Ιταλών δυναστών της εποχής με τιμή εκκίνησης 400-600 ευρώ.

Ο πρώτος λαχνός με αριθμό 151 που αναφέρεται στη Σπογγαλιεία, αποτελείται από 167 έγγραφα-331 σελίδες, τοποθετημένα σε 2 νεότερα ντοσιέ με θήκες. Περιλαμβάνει έντυπο μονόφυλλο με το εκλογικό πρόγραμμα τον υποψήφιου δημάρχου Σύμης Γ. Ἐλ. Γεωργᾶ (20 Δεκεμβρίου  1914), αντίτυπο του έργου του με τίτλο «Μελέτη περί σπόγγων, σπογγαλιείας και σπογγεμπορίου από τῶν αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον» (Πειραιάς 1937), φύλλο τῆς «Επίσημης Εφημερίδας της Κρητικής Πολιτείας» με το διάταγμα «περί εκτελέσεως του Νόμου περί σπογγαλιείας» (16 Φεβρουαρίου 1908), τρία φύλλα τῆς εφημερίδας «Νέα Ρόδος (19/25 Απριλίου και 19/1 Ιουλίου 1914, και 25/8 Απριλίου 1915», τα δυό πρώτα με συνέχειες όρθρου του Καρόλου Φλέγελ για το σπογγαλιευτικό ζήτημα και το τρίτο μέ συνέχεια ἄρθρου τοῦ Π. Παναγιωτόπουλου), γερμανική διαφημιστική κάρτα τῆς φίρμας Χατζηνικολῆ, δυό επιταγές της Sponge Exchange Bank και μια της Greek American Bank (Tarpon Springs), και ένα μπλοκ επιταγών της Τράπεζας Αθηνών, αποκατάστησα Σμύρνης (κενό).

Σημαντική είναι η ενότητα εγγράφων για την ιστορία της Σπογγαλιείας, που περιλαμβάνει: δακτυλογραφημένο σχέδιο κανονισμού για τη σπογγαλιεία στα ιταλικά (με χειρόγραφες διορθώσεις και συμπληρώσεις, εγκριθέν από τον κυβερνήτη Μάριο Λάγκο με διάταγμα,  στις 17 Οκτωβρίου 1927), έγγραφα της ιταλικής διοίκησης, ευχαριστήριο της δημαρχίας Σύμης προς τον Κυβερνήτη  για το ενδιαφέρον του για τη σπογγαλιεία (7 Δεκεμβρίου 1933), διαμαρτυρία των πλοιάρχων και σπογγαλιέων Καλύμνου κατά των εμπόρων και εκκινητών (Κάλυμνος, 1/14 Μαρτίου 1921), συμβόλαιο μεταξύ του εκκινητή και πλοιάρχου Σ. Ι. Χατζηφώτη και 5 δυτών (Σύμη, 1 Μαΐου 1912), συμβόλαιο «προνομιούχου εκκινήσεως» μεταξύ του εμπόρου Δ. Ευελπίδη και του πλοιάρχου σπογγαλιευτικού σκάφους Γ. Ν. Κουφού (Κάλυμνος, 14 Φεβρουαρίου 1920), πολυάριθμα έγγραφα σύναψης δανείων για την εκκίνηση σπογγαλιευτικών ταξιδιών, αγωγές και δικαστικές αποφάσεις για διαφορές μεταξύ εκκινητών, πλοιάρχων, δυτών και εμπόρων, τιμολόγια και επιστολές εμπορικών οίκων, λογαριασμοί, κ. ά. Τιμή εκκινήσεως 2.000-3.000 ευρώ.

Ο δεύτερος λαχνός, με αριθμό 157, περιλαμβάνει 104 έγγραφα της Ελληνικής Κοινότητας Κω, αριθμημένα, τα περισσότερα του Γραφείου Ασφαλείας. Συνολικά τα έγγραφα αυτά αποτελούνται από 211 σελίδες των ετών 1933-1933, τα περισσότερα των οποίων τίθενται υπόψη του Κυβερνήτη των ιταλικών Νήσων του Αιγαίου, Τετράρχη του Φασισμού Ντε Βέκκι.

Περιλαμβάνεται επίσης ενότητα εγγράφων, άκρως ενδιαφέρουσα, για την τοπική ιστορία της Κω, με θέματα που αφορούν τις κοινοτικές εκλογές, την οικονομική ενίσχυση των σχολείων (κυρίως από την ελληνική Κυβέρνηση), διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα, την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό του 1933, ένα επεισόδιο μεταξύ δύο Εβραίων και ομάδας ορθοδόξων το Πάσχα του 1936 κ.ά. Τιμή εκκινήσεως 1.500-2.000 εύρω.

Τέλος, ο τρίτος λαχνός, με αριθμό εκκινήσεως 158, περιλαμβάνει τέσσερεις τόμους όλων των κυβερνητών, των μικρών σκαφών των νησιών της Δωδεκανήσου. Είναι πραγματικό ντοκουμέντο. Τιμή εκκίνησης 400-600 ευρώ.

Ντε Βέκκι, πρεσβευτής της φασιστικής Ιταλίας στο Βατικανό

Ντε Βέκκι, πρεσβευτής της φασιστικής Ιταλίας στο Βατικανό

Ο…πολύς Μάριο Λάγκο

Ο…πολύς Μάριο Λάγκο

Σελίδα από τον τρίτο Λαχνό «Κυβερνήτες μικρών σκαφών»

Σελίδα από τον τρίτο Λαχνό «Κυβερνήτες μικρών σκαφών»

Κανονισμός περί Σπογγαλιείας. Σημειώσεις και διορθώσεις των κατακτητών

Κανονισμός περί Σπογγαλιείας. Σημειώσεις και διορθώσεις των κατακτητών

Περί της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Κω

Περί της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Κω

Πηγή: rodiaki.gr/article/477554/tria-ntokoymenta-ths-prosfaths-dwdekanhsiakhs-istorias-dhmopratoyntai-apo-ton-oiko-bergoy

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ