Γιώργος Χρυσουλάκης: Δεν προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων… Όσοι προχωρούν από μόνοι τους απαξιώνουν την περιουσία τους

1
646

Γιώργος Χρυσουλάκης, πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω:

«Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το ΤΕΕ από την αφάνεια»

«Το ΤΕΕ είναι ιδέα και για τις ιδέες αξίζει να αγωνίζεσαι και να κάνεις θυσίες»

  • «Μελέτη αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης με την τεχνική έννοια δεν υπάρχει»
  • «Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια η οποία θα πρέπει να προκηρύξει και να χρηματοδοτήσει τις μελέτες. Ο Δήμος θα βοηθήσει επικουρικά»
  • «Οι πλημμύρες σε συγκεκριμένα σημεία (Εθνικής Αντιστάσεως, λεωφόρος Φοινίκων κλπ) συμβαίνουν γιατί ο σχεδιασμός έγινε αποσπασματικά και όχι συνολικά»
  • «Το νησί πονάει σε πάρα πολλά πράγματα. Πρωτίστως σε υποδομές»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Κω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραχώρησε στον «Σ» ο Γιώργος Χρυσουλάκης. Μιλά για το ρόλο του ΤΕΕ, για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία του νησιού, για τα «θερμά», για τις επαφές του με τοπικούς παράγοντες και για τις δράσεις της νέας διοίκησης. Αξιοσημείωτη η παρατήρησή του ότι, δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων παρά μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις και ακόμα πως, το νησί «πονάει» σε υποδομές. Στόχος, τόσο η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και του αδόμητου, όσο και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του ΤΕΕ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, κατ’ αρχάς, υπενθυμίστε μας ποιος είναι ο ρόλος του ΤΕΕ και κατά πόσο αυτός ο ρόλος επηρεάζει τα τοπικά δρώμενα.

Γ.Χ.: Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα και ο επαγγελματικός φορέας των Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Εκπρόσωπος του ΤΕΕ συμμετέχει στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κω με δικαίωμα ψήφου. Επίσης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ συμμετέχει στην ΔΕΥΑΚ αλλά και σε όλες τις επιτροπές αξιολόγησης προσφορών για Δημόσια έργα. Παριστάμεθα σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις. Γίνονται διαρκώς παρεμβάσεις, κυρίως σε τεχνικά θέματα που μας αφορούν άμεσα. Ο ρόλος του είναι γνωμοδοτικός και επηρεάζει τα τοπικά δρώμενα. Αν και είναι λίγος ο χρόνος που ανέλαβε η νέα μόνιμη επιτροπή, μπορώ να πω ότι όλο και περισσότεροι φορείς ζητούν την άποψή μας για διάφορα θέματα. Το αν θα εισακουγόμαστε δεν το γνωρίζω ακόμα. Θα μπορέσω να σας το πω μετά από μερικούς μήνες. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν αρκετοί Μηχανικοί οι οποίοι γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του ΤΕΕ και τοποθετούνται ανάλογα.

Ερ: Ας έρθουμε σε ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαιτέρως και δεν είναι άλλο από τα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το νησί;

Γ.Χ.: Μελέτη αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης με την τεχνική έννοια δεν υπάρχει και είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έβαλα σαν Πρόεδρος. Και λέω από τεχνικής άποψης, γιατί σχέδιο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων έχει η Πολιτική Προστασία, όχι όμως τεχνικό. Ο τεχνικός σχεδιασμός ανήκει στην περιφέρεια και ο Δήμος εκτελεί. Σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, ο Δήμος έχει κάνει κατά καιρούς κάποιες αποσπασματικές μελέτες (κυρίως καταγραφές ρεμάτων) οι οποίες όμως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να ενταχθούν σε μία συνολική μελέτη για όλο το νησί. Το θέμα συνολικά το βλέπει η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την περιφέρεια και με τους Δήμους.

Ερ: Μας το αναλύεται λίγο περισσότερο;

Γ.Χ.: Να σας πω ότι, το 80% των ρεμάτων είναι καταγεγραμμένο λόγω Κτηματολογίου. Μετά την καταγραφή τους, μελετώνται οι λεκάνες απορροής, πού υπάρχει υπερσυγκέντρωση υδάτων και από εκεί και πίσω προτείνονται τεχνικά έργα, όπως για παράδειγμα γεφύρια, οχετοί, αγωγοί, κ.ά. Αυτή είναι η αντιπλημμυρική μελέτη σε ό,τι αφορά στο τεχνικό κομμάτι. Από εκεί και μετά, αναλαμβάνει η πολιτική προστασία.

Ερ: Όπως όμως είπατε πριν, ολοκληρωμένη μελέτη δεν υπάρχει.

Γ.Χ.: Ναι, δεν υπάρχει. Ήταν το πρώτο ζήτημα που έθεσα αμέσως μετά που ανέλαβα σε συναντήσεις ανεπίσημες που είχα. Όπως είπα, πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή για όλο το νησί. Επαναλαμβάνω όμως ότι, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια η οποία θα πρέπει να προκηρύξει και να χρηματοδοτήσει τις μελέτες. Ο Δήμος θα βοηθήσει επικουρικά. Το έχει ήδη κάνει παλαιότερα, τις καταγραφές εννοώ, επειδή ήθελε να το κάνει.

Με λίγα λόγια, η καταγραφή γίνεται από την Περιφέρεια. Να σας εξηγήσω πως, η καταγραφή είναι μέρος της μελέτης και οτιδήποτε αφορά μελέτες είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ο Δήμος κάνει την εφαρμογή. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο Δήμος να δώσει στην Περιφέρεια τις καταγραφές που έχει κάνει και η Περιφέρεια με τη σειρά της να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μελέτη. Το ΤΕΕ το κοιτάει το θέμα. Πρόσφατα το ΤΕΕ ίδρυσε το Ινστιτούτο Μελετών αι Ερευνών, το οποίο θα ασχολείται και με μελέτες. Πιθανόν, λοιπόν, να δει το θέμα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με το Ινστιτούτο και να αναλάβει μια τέτοια δράση.

Ερ: Αυτά όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία…

Γ.Χ.: Και την αντισεισμική. Ούτε εκεί υπάρχει μελέτη. Και σε αυτόν τον τομέα ο σχεδιασμός είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Θα πρέπει και για τα δύο αυτά ζητήματα να βρει τις χρηματοδοτήσεις και να προκηρύξει τις αντίστοιχες μελέτες τόσο για την αντιπλημμυρική όσο και για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού. Εάν δεν ξεκινήσει ο σχεδιασμός από την Περιφέρεια, δεν γίνεται τίποτα. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σπρώχνει και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Με λίγα λόγια κύριε Χρυσουλάκη, εάν, ω μη γένοιτο, συμβεί κάτι, οι ευθύνες ανήκουν στην περιφέρεια.

Γ.Χ.: Προφανώς.

Ερ: Κατά δήλωση του κ. Λέκκα, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάντρα Αττικής, υπάρχουν 300 περιοχές στη χώρα «υποψήφιες» για πλημμυρικά φαινόμενα. Γνωρίζετε εάν μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Κως;

Γ.Χ.: Αυτό δεν το γνωρίζω γιατί ο κατάλογος με τις 300 περιοχές δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα. Οι πλημμύρες οφείλονται κατά κανόνα στο μπάζωμα των ρεμάτων και την αυθαίρετη δόμηση πάνω σε αυτά αλλά και σε γεωμορφολογικούς λόγους. Σε ότι αφορά το μπάζωμα των ρεμάτων και την αυθαίρετη δόμηση πάνω σε αυτά, στην Κω συμβαίνει σε πολύ μικρή κλίμακα διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ρεμάτων είναι καταγραμμένη κτηματολογικά και είναι εύκολο να περιφρουρηθεί από την Πολεοδομία, πράγμα που γίνεται. Οι πλημμύρες σε συγκεκριμένα σημεία (Εθνικής Αντιστάσεως, λεωφόρος Φοινίκων κλπ) συμβαίνουν γιατί ο σχεδιασμός έγινε αποσπασματικά και όχι συνολικά. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός για όλο το νησί.

Ερ: Δηλαδή;

Γ.Χ.: Όταν έγινε η επέκταση του σχεδίου πόλης, δεν έγινε μελέτη απορροής ομβρίων, σύνδεση, κ.λ.π.. Ο μελετητής προχώρησε στην εύκολη λύση. Για παράδειγμα, όταν πας να χτίσεις στη Λάμπη, από την μια πλευρά της Εθνικής Αντιστάσεως τα χωράφια είναι ένα μέτρο κάτω. Σήκωσε, λοιπόν, τα υψόμετρά του ενάμιση δυο μέτρα και γι’ αυτό πλημμυρίζει η περιοχή. Κάτι παρόμοιο έγινε και στη λεωφόρο Φοινίκων. Φάρδυναν τα πεζοδρόμια, κάλυψαν τα φρεάτια απορροής… και με το παραμικρό πλημμυρίζει.

Ερ: Δεν υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό που μας περιγράψατε; Οι επιβλέποντες μηχανικοί τι κάνουν;

Γ.Χ.: Από τη στιγμή που εγκρίθηκε η μελέτη, τέλος. Η μελέτες εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι επιβλέποντες. Απλώς, έπρεπε εκείνη την ώρα να παρέμβει η Περιφέρεια ή η τότε Νομαρχία (για τα παλαιότερα) και να ζητήσει συνολική μελέτη ομβρίων. Το πρόβλημα είναι ότι, ο σχεδιασμός γίνεται αποσπασματικά και όχι συνολικά. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Δεν υπάρχει σχεδιασμός.

Ερ: Θέλω να πάμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα. Στα «θερμά». Το ΤΕΕ γνωρίζει την επικινδυνότητα της περιοχής;

Γ.Χ.: Να σας πω ότι, στα «θερμά» γίνονται διαρκώς κατολισθήσεις. Μικρές βέβαια, αλλά γίνονται. Θα πρέπει και εκεί να υπάρξει μελέτη που να λέει τι να κάνουμε. Υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες για την αξιοποίηση της πηγής, αλλά η υπόθεση «κόλλησε» στο γεγονός ότι, επειδή η μερίδα 730 που είναι χιλιάδες στρέμματα (εντός αυτής βρίσκονται και τα «θερμά») είναι του δημοσίου, το Δασαρχείο δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση για τμήμα μερίδας. Περιμένουμε, λοιπόν, να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και όταν αυτό γίνει, δεν θα χρειάζεται βεβαίωση από το Δασαρχείο. Έτσι, θα φύγει ένα εμπόδιο, όμως παραμένει «θολό» το ιδιοκτησιακό, διότι, στα «θερμά» συμβαίνει το εξής: η πηγή δεν είναι χαρακτηρισμένη ιαματική. Ξεκίνησε κάτι πριν αρκετά χρόνια, αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκε και δεν ξέρω το γιατί. Εκτός αυτού, συμβαίνει και κάτι ακόμα. Βγήκε ένας νόμος το 2006 που έλεγε ότι, όποια πηγή χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ιαματική, χάνει την κυριότητα ο Δήμος και η πηγή ανήκει στον ΕΟΤ. Αργότερα, επί μνημονίων, αλλάζει ο νόμος και μεταφέρει την κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ… Εάν, λοιπόν, χαρακτηριστεί ιαματική η πηγή, χάνει αυτόματα κάθε δικαίωμα ο δήμος. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι «θολό» το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να σας εξηγήσω τι συμβαίνει. Εάν υπολογίσουμε τον αιγιαλό (συν τα 12 μέτρα που ισχύουν για την Δωδεκάνησο), το όριο φτάνει μόλις ένα μέτρο από την είσοδο του κτιρίου που υπάρχει εκεί του οποίου το καθεστώς κυριότητας είναι επίσης «θολό». Επειδή, λοιπόν, όλο το κομμάτι μπροστά από το κτίριο μέχρι την παραλία είναι αιγιαλός, δεν είχε δικαίωμα να το ενοικιάσει ο Δήμος για περισσότερο από ένα χρόνο. Τώρα άλλαξε αυτό και η ενοικίαση ισχύει για τριετία.

Ερ: Για την επικινδυνότητα της περιοχής;

Γ.Χ.: Η επικινδυνότητα είναι επικινδυνότητα. Αυτό δεν αλλάζει. Ο Δήμος έχει κλείσει επίσημα το δρόμο και όποιος κατεβαίνει κάτω, έχει ο ίδιος την ευθύνη. Ο βράχος που επικρέμεται, δείχνει ότι έχει αποκολληθεί.

Ερ: Ως ΤΕΕ, τι θα συμβουλεύατε το Δήμο να πράξει;

Γ.Χ.: Να γίνει πάλι μελέτη, να κοστολογηθεί και μετά να εκτελεστεί το έργο είτε από το δήμο είτε από άλλον. Αλλά πάλι μιλάμε για Περιφέρεια. Πάλι μιλάμε για σχεδιασμό.

Ερ: Να ζητήσω την άποψή σας ή την πρότασή σας και για άλλα ζητήματα που μας καίνε, όλως λ.χ. ο ΧΥΤΑ, η διάβρωση ακτών, κ.ά;

Γ.Χ.: Θα σας πω απλά ότι, προτάσεις για τέτοιας κλίμακας έργα προϋποθέτουν μελέτες. Και μελέτες δεν υπάρχουν.

Ερ: Συναντηθήκατε με τον Μητροπολίτη. Θα υπάρξει αντίστοιχη συνάντηση με ιμάμη, δήμαρχο, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, φορείς κ.λ.π.;

Γ.Χ.: Εμείς, ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό του ρόλο του ΤΕΕ, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεργασθούμε με όποιους και όσους χρειασθεί όταν προκύπτουν τεχνικά ζητήματα Θα γίνουν συναντήσεις με το δήμαρχο για το λιμάνι και τα σχολεία και με την αρχαιολογία για τα μνημεία. Είναι μικρός ο χρόνος που ανέλαβα και δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ. Να σας πω όμως ότι, έπονται πάρα πολλές συναντήσεις.

Εδώ θέλω να πω ότι, με πρωτοβουλία του Προέδρου της παράταξης ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αρχιτέκτονα κ. Αντώνη Γιαννικουρή που είναι και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δημιουργήθηκε επιτροπή πολιτισμού και σε συνεργασία με την αρχαιολογία θα δει το θέμα της επισκευής των μνημείων της Κω που έπαθαν ζημιές από τους σεισμούς.

Ερ: Με την ιδιότητά σας ως μηχανικός αλλά και με την εμπειρία σας, πού πιστεύετε ότι «πονάει» το νησί μας;

Γ.Χ.: Το νησί πονάει σε πάρα πολλά πράγματα. Πρωτίστως σε υποδομές. Όλα είναι θέμα μελετών. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Άναρχα όλα.

Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης της Μ.Ε. του ΤΕΕ και ποιες οι δράσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί;

Γ.Χ.: Οι στόχοι μας είναι πολλοί και ποικίλουν. Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και του αδόμητου. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο του ΤΕΕ σαν σεβαστού και αξιόπιστου συμβούλου της πολιτείας για όλα τα θέματα, που αφορούν τον κλάδο και την κοινωνία. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το ΤΕΕ από την αφάνεια. Ο κόσμος δεν μας ξέρει, δεν γνωρίζει ότι έχουμε γραφεία… Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αλλά και της μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω και να είμαστε κοντά στους συναδέλφους στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις διάφορες υπηρεσίες

Να συμπληρώσω ότι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έχω θέσει, είναι η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του ΤΕΕ. Θα κάνουμε παρεμβάσεις σε διάφορα κοινωνικά θέματα με στόχο να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία και να πάρουμε πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση. Το ΤΕΕ είναι ιδέα και για τις ιδέες αξίζει να αγωνίζεσαι και να κάνεις θυσίες.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Σημερινές Δηλώσεις Γ. Χρυσουλάκη στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Κω:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ- ΚΩ: ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ- ΟΣΟΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΕΦΚ, ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

dhras.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ρε γιωργο πως να προχωρήσω οταν μου βγάζει ιδιωτης μηχανικός κουστουμι 3500 χιλιαρικα και με εκβιαζει οτι εαν δεν τα εισπράξει δεν καταθετει τον φακελλο στην ΔΑΕΦΚ? ενω υπαρχει κονδυλι αμοιβης μηχανικου οταν ο σεισμοπαθής εισπραξει το δεύτερο 40% της αποζημειωσης να παρει και εκεινος τα λεφτα του το ΤΕΕ εχει αποθεματα ανθρωπιας να συστησει στα μελη του μηχανικους να δειξουν λιγη υπομονη και Επειικια? (δεν ειναι ολοι ετσι βεβαια αλλα οι περισσοτεροι)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ