Μάνος Κόνσολας: «Ειδικά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και πολίτες στο Αγαθονήσι και σε νησιά με πληθυσμό έως 350 κατοίκους»

0
2555

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του μοναδικού πρατηρίου καυσίμων στο Αγαθονήσι, αλλά και το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων στο νησί, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προτείνει συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Επισημαίνει ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της ζωής, της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας στο Αγαθονήσι συνδέεται με εθνικούς και γεωπολιτικούς λόγους υψίστης σημασίας, ενώ η οριζόντια εφαρμογή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα πρατήριο καυσίμων σε ένα μικρό νησί 150 κατοίκων, που αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται ανάλογες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα και σε μεγαλύτερα νησιά, οδήγησε στο να καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του και να κλείσει.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για τη λειτουργία επιχειρήσεων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων, γεγονός που δεν είναι απαγορευτικό για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Καταθέτει, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

1ον: Ειδικό φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα πρατήρια καυσίμων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων.

2ον: Μηδενικό φορολογικό συντελεστή και μείωση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

3ον: Επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα για μια τριετία για οικογένειες με παιδιά ή αντίστοιχο επίδομα για νέα ζευγάρια που θα εγκατασταθούν σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

10.07.2024, ΕΡΩΤΗΣΗ_Ειδικά φορολογικά κίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις στο Αγαθονήσι και σε νησιά με πληθυσμό έως 350 κατοίκους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ