ΕΚΒΣΔ: Οι εργαζόμενοι να μην εκθέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα απλά για να «βγει η δουλειά»

0
3794

Συνάδελφοι/ες,

 

Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται  οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στα εξαντλητικά ωράρια, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Οι εργαζόμενοι να μην εκθέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα  απλά για να «βγει η δουλειά». 

Να απαιτήσουν κατάλληλα μέτρα προστασίας από την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους  στους χώρους εργασίας με ευθύνη του  Υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας την ζωή τους «κορώνα –γράμματα».

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα:

Απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση, στους εργαζόμενους ,πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Παίρνουμε τα μέτρα μας, προστατεύουμε τις ζωές μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο τους, είτε με το Εργατικό Κέντρο Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ώστε να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας στους χώρους δουλειάς.

 

14/06/2024

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ