Χάλκη: Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών

0
2660

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗ 2024

«Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών»

Το Σάββατο 8 Ιούνιου ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στο φιλόξενο νησί της  Χάλκης,  το τρίτο μέρος του Θερινού Σχολείου με τίτλο: «Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών». Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται για 5η χρονιά από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ). Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το νησί της Χάλκης, το χρονικό διάστημα 6 έως 8 Ιουνίου 2024.

Όπως εδώ και αρκετά χρόνια, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος διοργανώνει ένα πρωτοποριακό και βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Διαλέξεις εξειδικευμένων επιστημόνων/ερευνητών, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες Επισκέψεις Πεδίου και παράλληλες Ερευνητικές Δραστηριότητες. Βασικός σκοπός της όλης διοργάνωσης είναι να εμπλουτισθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες των φοιτητών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Ενεργειακά & Περιβαλλοντικά Έργα/Επενδύσεις» και «MSc in Energy Systems», συμβάλλοντας σε μια δίκαιη μετάβαση των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών με ήπια και περιβαλλοντικά καθαρή ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινωνία.

Στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Σχολείου και με την υποστήριξη του Δήμου Χάλκης και την οργανωτική επιμέλεια του αντιδήμαρχου κ. Βασίλειου Ρουσσάκη, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες επισκέφθηκαν τον πρώτο εν λειτουργία νησιωτικό φωτοβολταϊκό σταθμό 1MWp παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που ανήκει στην τοπική Ενεργειακή Κοινότητα «ChalkiON» και καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ηλεκτρικής κατανάλωσης του νησιού. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση τόσο για τις προοπτικές αξιοποίησης του κυματικού δυναμικού του νησιού με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NESOI και τη επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΠαΔΑ, όσο και για το σχεδιασμό δημιουργίας «Πράσινου Θεματικού Πάρκου» στη Χάλκη στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης «ΝΗΣΟΣ», που συντονίζει το ΕΚΕΤΑ και συμμετέχει το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΠαΔΑ. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εκτενή συζήτηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των  υποψηφίων διδακτόρων με τον δήμαρχο της Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, ο οποίος ανέπτυξε το όραμα και τους στόχους της δημοτικής αρχής σε μια προσπάθεια η Χάλκη, αξιοποιώντας και τη δυναμική της πρώτης νησιωτικής Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, να αποτελέσει ένα από τα πρωτοπόρα ελληνικά νησιά που θα γίνουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας GR-eco islands.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου 2024, συνοδεύτηκε και από σειρά εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Ενεργειακών Κοινοτήτων και Αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αξιοποίησης της Κυματικής Ενέργειας αλλά και για το γενικότερο Ολοκληρωμένο Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό της Χάλκης.

Τέλος, δόθηκε στους φοιτητές του Θερινού Σχολείου 2024 η δυνατότητα να γνωρίσουν τους κατοίκους του νησιού και να μοιραστούν τις αγωνίες και τα όνειρά τους για ένα τρόπο διαβίωσης με βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στους μοναδικούς φυσικούς πόρους, ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό στο περιβάλλον, με βέλτιστη διαχείριση υδάτινων πόρων, αστικών απορριμμάτων και µε έμφαση στη νησιωτικότητα και την κοινωνική συμμετοχή.

Χάλκη, Ιούνιος 2024

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ