Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Στόχοι

0
2892

Δ.Κ.Μ.

(Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών)

ΣΤΟΧΟΙ

 

Με αφορμή το δελτίο τύπου με τίτλο: Πρόγραμμα δράσης της “Ανεξάρτητης” Κίνησης Μηχανικών Δωδεκανήσου, με εκπρόσωπο τον κ. Ι. Γρύλλη, σχετικά με τις Εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Η παρότρυνση κατάθεσης προτάσεων και επιχειρημάτων της εν λόγω παράταξης, προφανώς και δεν απευθύνεται σε εμάς, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο εκπρόσωπός μας κ. Γ. Σάββενας, πολλές φορές έως σήμερα δημόσια κατέθεσε τις προτάσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρά ταύτα, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να καταθέσουμε και επιχειρήματα, ώστε να γίνει σαφές τι εννοούμε όταν διαρκώς λέμε ότι έφτασε η στιγμή που το παλιό θα δώσει την σκυτάλη στο καινούργιο και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος προς το μέλλον.

Οι νέοι συνάδελφοι ας γνωρίζουν αυτό που οι παλαιότεροι  ξέρουν, ότι με το πρόσχημα της αλλαγής μόνον του ονόματος μιας παράταξης, επί  της ουσίας  όλα τα άλλα συνεχίζουν να παραμένουν τα ίδια.

Δηλαδή, η κεκαλυμμένη κομματική ταυτότητα της παράταξης και ο εσωστρεφής αναχρονιστικός τρόπος διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων.

 

Γεγονός όμως είναι ότι μεγάλο μέρος των προτάσεων της εν λόγω παράταξης, προφανώς και μας βρίσκει σύμφωνους, απλώς εμείς τα αυτονόητα δεν τα χαρακτηρίζουμε ως στόχους.

 

Το καίρια ερωτήματα όμως είναι:

  • Μήπως η έλλειψη νέων προτάσεων, προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα, φανερώνουν μια ξεπερασμένη συντεχνιακή λογική;
  • Tι ακριβώς έχει κάνει για όλα αυτά η εν λόγω παράταξη στα τόσα χρόνια συμμετοχής της στην διοίκηση;

Πολλά από αυτά τα διαχειρίστηκε με επιτυχία η παράταξή μας.

  • Μήπως, όταν από τα ζητούμενα της επόμενης μέρας απουσιάζει η οραματική στόχευση, ο πήχης των προσδοκιών μας παραμένει πολύ χαμηλά;
  • Ποιον αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικούμε; Του ΤΕΕ που θα κυνηγάει τις εξελίξεις στον τόπο ή του ΤΕΕ που θα καθορίζει την Αναπτυξιακή πορεία του τόπου;
  • Μήπως το ΤΕΕ θα μπορούσε να συντονίζει, ώστε οι Σύλλογοι του Φορέα μας, να επιμεριστούν ανάλογα με το αντικείμενό τους πολλές από τις παραπάνω στοχεύσεις;
  • Ας ξανασκεφτούμε το ρόλο που θέλουμε από το ΤΕΕ.Tι θα διεκδικεί και σε ποιο επίπεδο;Mόνο σε τοπικό ή σε εθνικό και ευρωπαϊκό;
  • Αλήθεια, ποιοι μπορούν να εγγυηθούν ότι μπορούν να το πράξουν;

Προφανώς, όχι αυτοί που ακόμα δεν μπόρεσαν να καταφέρουν τα αυτονόητα και σήμερα τα καταθέτουν ως προτάσεις.

 

 

 

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δώσουμε έμφαση σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η Τεχνολογική μεταρρύθμιση, η Βιώσιμη ανάπτυξη και τα νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία.

Γνωρίζουμε ότι ακόμα δεν έχουμε λύσει πολλά από τα αυτονόητα.

Το ΤΕΕ όμως οφείλει,  όχι μόνον να τα λύσει αλλά ταυτόχρονα να τρέξει μπροστά. Διαφορετικά, υπάρχει  κίνδυνος να χάσουμε το τρένο για την επόμενη μέρα.

 

Εμείς λοιπόν παράλληλα θα στοχεύσουμε και θα δώσουμε έμφαση:

 

  • Στο Επιστημονικό και Ερευνητικό έργο του ΤΕΕ, με συνεργασίες με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα, με εφαρμογές σε ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη, ολιστικό σχεδιασμό, κ.α.

 

  • Στην Παροχή Τεχνογνωσίας σε Δημόσιους φορείς και Τοπική αυτοδιοίκηση με συμμετοχή του ΤΕΕ σε κάθε Δημόσιο διάλογο. Αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα, θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στα μεγάλα έργα, στο εκσυγχρονισμό και στον Πράσινο μετασχηματισμό του τόπου μας.

 

  • Στην Αναπτυξιακή Στρατηγική μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος των Μηχανικών και διαχέοντας τα οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

  • Στην Συνεργασία με Επιμελητήρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε μηχανικούς και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, προωθώντας νέες τεχνολογίες και νέες νοοτροπίες, αναπτύσσοντας το ΤΕΕ Δωδεκανήσου πέρα από τα γεωγραφικά του όρια.

 

  • Στην Συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μπορούμε να πρωταγωνιστούμε και σε Εθνικό επίπεδο σε ζητήματα που χαράζουν Στρατηγικές για τους Μηχανικούς και τον Τόπο μας.

 

  • Σε ουσιαστική συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας. Μέσα στον κυκεώνα της πολεοδομικής ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οφείλουμε σύντομα να υπάρξει ασφάλεια πολεοδομικού δικαίου.

 

  • Στην Δια Βίου μάθηση και σύμπλευση του κλάδου με τις εξελίξεις της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα εξασφαλίσουμε πόρους για διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση σε ότι αφορά σε νέες τεχνολογίες, νέους θεσμούς, κανονισμούς, οδηγίες πρότυπα κλπ.,

 

Το ΤΕΕ θα πορευτεί όπως αρμόζει σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά επιμελητήρια της Χώρας.

Το Οφείλουμε στο Τόπο και στους Ανθρώπους μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ