Στις 6 Μαρτίου η έκδοση της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση στην Κάλυμνο

0
5668

Στο εδώλιο 7 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Στις 6 Μαρτίου θα εκδώσει την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στην Κάλυμνο και η οποία δραστηριοποιούνταν στην αγορά, αποστολή, παραλαβή δεμάτων ακατέργαστης κάνναβης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε τοξικομανείς του νησιού.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν προχθές συνολικά επτά άτομα, τα οποία και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αν και οι ίδιοι αρνούνται την όποια ανάμιξη αλλά και όλα όσα τους καταλογίζονται.

Πρόκειται για πέντε άνδρες ηλικίας 43, 34, 32,42 και 34 ετών αντίστοιχα και μία 40χρονη γυναίκα, όλοι Έλληνες, καθώς και έναν αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής 26 ετών, ο οποίος, το διάστημα που φέρεται να δραστηριοποιούνταν η οργάνωση, βρίσκονταν έγκλειστος στη φυλακή για άλλη υπόθεση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, φέρονται να είχαν συγκεκριμένους ρόλους στην οργάνωση, με φερόμενο ως «αρχηγό» έναν 43χρονο, ο οποίος και ήταν αυτός που έδινε εντολές και οδηγίες στους λοιπούς εμπλεκομένους.

Η δίκη ξεκίνησε προχθές Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, λίγο πριν το μεσημέρι και τελικά διεκόπη αργά το βράδυ της ίδιας ημέρα για τις 6 Μαρτίου οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται, ενώ η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή τους.
Σημειώνεται, πως τους εμπλεκόμενους «βαραίνουν» συνολικά 8 διώξεις για τα εξής αδικήματα:
• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (για όλους).
• Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (για τον 43χρονο).

• Ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δη ινδικής κάνναβης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ υπό τις ειδικότερες μορφές της παραλαβής, κατοχής και αγοράς (για τον 43χρονο).

• Ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δη ινδικής κάνναβης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ υπό την ειδικότερη μορφή της παραλαβής (για τον 34χρονο υπάλληλο).

• Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δη ινδικής κάνναβης στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης υπό την ειδικότερη μορφή της παραλαβής (για 32χρονο, 42χρονο και δεύτερο 34χρονο).

• Ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δη ινδικής κάνναβης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ υπό την ειδικότερη μορφή της αποθήκευσης (για την 40χρονη).
• Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δη ινδικής κάνναβης στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης υπό την ειδικότερη μορφή της πώλησης κατ’ εξακολούθηση (για τον 26χρονο Αλβανό).

• Παράνομη κατοχή όπλου θήρας (για τον 34χρονο υπάλληλο).
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παρέστησαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής, Αχιλλέας Δασκαλάκης, Παναγιώτης Αβρίθης, Γιάννης Φλεβάρης, Βασίλης Δίκαρος και Γιώργος Παπάζογλου.

Ο τρόπος δράσης και οι συλλήψεις από την Αστυνομία
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Αστυνομία για τους «ρόλους» που είχε ο κάθε εμπλεκόμενος, ο 43χρονος εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε με αλλοδαπούς κρατούμενους των φυλακών φέρεται να αναζητούσε, να έβρισκε και εν συνεχεία να αγόραζε ποσότητες ινδικής κάνναβης.

Ο ίδιος μεριμνούσε για την παραλαβή των ποσοτήτων αυτών στην Κάλυμνο, μέσω μίας εταιρείας μεταφορών, στην οποία εργαζόταν ο 34χρονος, ο οποίος και φέρεται να ήταν αυτός που ενημέρωνε τον «αρχηγό» για την άφιξη των δεμάτων, ενώ τον ενημέρωνε για το πότε θα μπορούσε να γίνει η παραλαβή τους ή αν υπήρχε στον χώρο Αστυνομία κ.ά.

Ο 32χρονος, ο 42χρονος και ο έταιρος 34χρονος φέρονται να ήταν αυτοί που παραλάμβαναν τα δέματα από τη μεταφορική και τα παρέδιδαν στον 43χρονο «αρχηγό» για την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ναρκωτικών. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο ο 42χρονος είχε αναλάβει και την αποστολή χρημάτων μέσω του ταχυδρομείου Καλύμνου στον 26χρονο Αλβανό που τότε ήταν έγκλειστος στη φυλακή για άλλη υπόθεση και ο οποίος φέρεται να προμήθευε την οργάνωση με ναρκωτικές ουσίες.

Σε ότι αφορά την 40χρονη η οποία έχει συγγενική σχέση με τον φερόμενο ως «αρχηγό» της οργάνωσης, φέρεται να αποθήκευε στο σπίτι της τις ναρκωτικές ουσίες που διακινούνταν, διαθέτοντας ακόμη και ειδική κρύπτη για την απόκρυψη τους.
Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, τέσσερις φορές φέρεται να παρελήφθησαν δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, εκτιμώμενου βάρους 3 κιλών, την κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, το Φθινόπωρο του 2021 παρελήφθη το ένα δέμα από τον 34χρονο εργαζόμενο στη μεταφορική και παραδόθηκε στον 43χρονο, την Άνοιξη του 2022 παρελήφθη το δεύτερο από τον 34χρονο εργαζόμενο και τον 42χρονο συγκατηγορούμενο του, τον Ιούλιο του 2022 δια των δύο 34χρονων και του 32χρονου και στις 20 Οκτωβρίου 2022, οπότε και εξιχνιάστηκε η υπόθεση.

Όπως είχε γίνει γνωστό από την Αστυνομία, το δέμα έφθασε στη μεταφορική εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο 34χρονος Καλύμνιος. Έτσι, το παρέλαβε ο ίδιος, με σκοπό να προωθηθούν οι ουσίες σε τοξικομανείς στο νησί των σφουγγαράδων.

Όμως, οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους και για τον τερματισμό της εγκληματικής τους δραστηριότητας, στις 20 Οκτωβρίου 2022 το πρωί πραγματοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε έρευνες σε κατοικίες, χώρους και οχήματα των δραστών, όπου κατά τη διάρκειά της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• 3 κιλά και 40 γραμμάρια κάνναβη ακατέργαστη σε αυτοσχέδιες συσκευασίες εντός δέματος που είχε παραλάβει ο 34χρονος,
• 2 κυνηγετικά όπλα,
• 2 κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες συνδέσεις τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκε το πακέτο με τα τρία και πλέον κιλά κάνναβης, και στην 40χρονη βρέθηκαν άλλα 10 γραμμάρια της ίδιας ουσίας.
Σημειώνεται, ότι σε βάρος του 43χρονου και ακόμη δύο συνεργών του ίσχυαν περιοριστικοί όροι για παρόμοια υπόθεση.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ