Ο Mazhar από το Πακιστάν που ζει και εργάζεται στη Ρόδο δέκα χρόνια

0
4554

«Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, δεν έχω κανένα παράπονο», λέει για τους Ροδίτες

Έχοντας φύγει σε νεαρή ηλικία από την πατρίδα του πριν από 25 χρόνια για να δουλέψει και να ζήσει μία καλύτερη ζωή, ο Mazhar που γεννήθηκε στο Mandi Bahauddin του Πακιστάν, έφτασε στην Ελλάδα.

Ήθελε να μπει στα καράβια… δεν τα κατάφερε… δούλεψε στις οικοδομές και ο δρόμος του τον έβγαλε στη Ρόδο όπου ζει σήμερα και απασχολείται σε μεταφορική εταιρεία…

Όσοι τον γνωρίζουν έχουν να λένε για την εργατικότητα και την τιμιότητά του. Μένει στο νησί μας δέκα χρόνια και πρόσφατα έφερε στη Ρόδο και την οικογένειά του, τη σύζυγο και το παιδί του. Τώρα πλέον απολαμβάνει και τα φαγητά της πατρίδας του, όπως ρύζι, κοτόπουλο, πίτες κι άλλα που μαγειρεύει εκείνη!

Όπως λέει, του αρέσει το νησί μας, δε θέλει να φύγει, θέλει να μείνει και να συνεχίσει να εργάζεται… Με όσα Ελληνικά γνωρίζει, μας διηγείται τη μικρή του ιστορία από τότε που έφυγε μέχρι και σήμερα που ζει στη Ρόδο, την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Αγαπά όμως και τους κατοίκους της που λέει ότι είναι πολύ καλοί άνθρωποι…

Πώς ήρθες στην Ελλάδα;
Ήρθα το 1998 στην Ελλάδα. έδωσα 3.000 δολάρια για να βγάλω βίζα και να δουλέψω σε καράβι αλλά με κατεβάσανε στον Πειραιά. Στο καράβι δεν δούλεψα… στην Ελλάδα δεν ήρθα κρυφά, ήρθα νόμιμα…

Και τι δουλειά έκανες;
Δούλευα σε οικοδομή και μετά πήγα στην Κάρπαθο. Εκεί δούλεψα σε μεταφορική εταιρεία από το 2005 μέχρι και σήμερα που ήρθα στη Ρόδο…

Είσαι δηλαδή πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά…
Ναι, μου αρέσει. Είμαι 18 χρόνια εδώ στην περιοχή, δουλεύω συνέχεια, αν δεν ήμουν σωστός θα με έδιωχναν αμέσως…

Είσαι ευχαριστημένος;
Ναι είμαι πολύ καλά εδώ, είμαι ευχαριστημένος, ούτε το αφεντικό ούτε εγώ έχω παράπονο.

Όταν ήρθες στην Ελλάδα είχες οικογένεια;
Ήρθα μόνος μου στην αρχή και μετά το 2003 πήγα πίσω στο Πακιστάν και παντρεύτηκα. Τώρα έχω λίγους μήνες που έφερα τη γυναίκα μου και το παιδί μου εδώ. Ήρθαν κανονικά, νόμιμα με βίζα.

Η σύζυγός σου εργάζεται κάπου;
Όχι δεν δουλεύει, δεν ξέρει Ελληνικά…

Το παιδί πηγαίνει στο σχολείο;
Ναι πηγαίνει στην πέμπτη τάξη και μαθαίνει και αγγλικά, συνεχίζει μαθήματα γιατί έκανε αγγλικά και στο Πακιστάν.

Είναι δύσκολο για το παιδί που ήρθε τώρα στην Ελλάδα;
Του αρέσει, είναι ωραία. Έχει ένα φίλο από τη Ρόδο και κάνει παρέα μαζί του και μιλάνε μαζί στα Αγγλικά. Την πρώτη μέρα που πήγαμε στο σχολείο μου είπαν ότι είναι έξυπνος και θα μάθει γρήγορα…Τον ρώτησαν οι δάσκαλοι και είδαν ότι ξέρει Αγγλικά…

Πώς αποφάσισε η οικογένειά σου να έρθει μαζί σου;
Έκανα τα χαρτιά για την οικογένειά μου για τέταρτη φορά… έτρεχα ένα χρόνο γι΄ αυτό. Εγώ έχω άδεια παραμονής πέντε χρόνια κι εκείνοι το ίδιο.

Στη Ρόδο πότε ακριβώς ήρθες;
Το Μάρτιο του 2013 ήρθα, είμαι δέκα χρόνια εδώ.

Η Ρόδος πώς σου φαίνεται;
Είναι ωραία αλλά πιο πολύ μου αρέσει που είναι καλοί οι άνθρωποι.

Έχεις φίλους; Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;
Έχω φίλους, και Έλληνες και Πακιστανούς. Ένας φίλος μου από το Πακιστάν έχει μίνι μάρκετ και πάω εκεί και κάθομαι. Κάνουμε παρέα τον χειμώνα που έχω χρόνο πιο πολύ γιατί το καλοκαίρι δεν έχω.

Μία δουλειά κάνεις;
Ναι μία το καλοκαίρι, πάω αργά στο σπίτι… μου είπαν να πάω και σε άλλες δουλειές αλλά δε φεύγω, είμαι ευχαριστημένος με όσα παίρνω… Θα φύγω μόνο αν το αφεντικό μου έχει παράπονα μαζί μου.

Ήταν δύσκολα όταν ήρθες στην Ελλάδα;
Εγώ ήρθα για να δουλέψω και δουλεύω. Κάποιες φορές δούλευα και όλη τη μέρα, έκανα διάλειμμα μόνο για να φάω και ξαναπήγαινα στη μεταφορική, γιατί έτσι ήταν τα δρομολόγια των πλοίων κι έπρεπε να πάω.

Πηγαίνεις καθόλου στην πατρίδα σου;
Πάω κάθε χρόνο, πέρυσι πήγα κι έμεινα ενάμιση μήνα. Τώρα έφερα τη γυναίκα και το παιδί μου, δύσκολο να ξαναπάω πια. Τα εισιτήρια για να πάμε τρία άτομα είναι 2.500 ευρώ. H διαδρομή είναι Αθήνα – Κατάρ ή Ντουμπάι και μετά Πακιστάν.

Έχεις συγγενείς εκεί;
Έχω τη μητέρα μου εκεί, τ’ αδέλφια μου, ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Τ’ αδέρφια μου είναι παντρεμένα αλλά ακόμα στέλνω στη μαμά μου χρήματα και τη βοηθάω…

Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να πάς πίσω στην πατρίδα σου, δηλαδή να επιστρέψεις ή θα μείνεις εδώ στη Ρόδο;
Εγώ θέλω να μείνω εδώ, να μεγαλώσει το παιδί να πάει σχολείο και να μάθει να δουλεύει όπως εγώ και να βγάζει χρήματα. Άμα μεγαλώσει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μετά.

Με τους Ροδίτες πώς τα πας, πώς σου συμπεριφέρονται;
Είναι καλοί άνθρωποι. Είμαι δέκα χρόνια εδώ και είναι όλοι καλοί μαζί μου. Δεν έχω κανένα παράπονο, είναι πολύ καλοί άνθρωποι.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ