Σε άλλα υπουργεία ρίχνει το μπαλάκι ο Καιρίδης κατά τη συζήτηση της ερώτησης Νικητιάδη για Πυλί και μεταναστευτικό στη Βουλή

1
4144

Σε άλλα υπουργεία ρίχνει το μπαλάκι ο κ. Καιρίδης κατά τη συζήτηση της ερώτησης Νικητιάδη για το μεταναστευτικό στη Βουλή

Καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα της αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί της Κω, της μεταφοράς των μεταναστών από τη Ρόδο σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στην πλήρη ανυπαρξία κράτους που έφερε τα πρόσφατα γεγονότα με την παρεμπόδιση απόπλου από μετανάστες στη Ρόδο και πως συνεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, δεν έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μη έχοντας ουσιαστικές απαντήσεις, δήλωσε αρχικά αναρμόδιος για τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Νικητιάδη, μεταφέροντας τις ευθύνες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Νικητιάδης στην πρωτολογία του στηλίτευσε την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαφυλάξει την έννοια του κράτους, κάνοντας εκτενή αναφορά στα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη του λιμανιού της Ρόδου από μετανάστες και την παρεμπόδιση απόπλου πλοίου, γεγονός που δημιούργησε εύλογες απορίες που ήταν και τι έπρατταν οι αρχές τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Παραλλήλως υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες που έχει το Υπουργείο Μεταναστευτικης Πολιτικής για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί της Κω όπου «οι κάτοικοι αισθάνονται ότι βρίσκονται δίπλα σε εισβολείς» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και στα υπόλοιπα ΚΥΤ οπως αυτό της Λέρου και γενικότερα της χώρας.

Ο τ. υφυπουργός επανέλαβε τα ερωτήματα «Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ στο Πυλί και σε άλλα σημεία της χώρας και ταυτοχρόνως να φιλοξενηθούν οι μετανάστες σε αυτά. Επίσης ποια είναι η συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έτσι ώστε να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Στη δευτερολογία του ο κ. Νικητιάδης σημείωσε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα ΚΥΤ και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά καλώντας τον κ. Καιρίδη να επισκεφθεί τη Ρόδο και την Κω και συγκεκριμένα το Πυλί, όπου η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής είναι τραγική λέγοντας χαρακτηριστικά «Να πάτε στη Ρόδο και στην Κω».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως «αυτό που έγινε ήταν απολύτως προβλέψιμο» καθώς είχαν γίνει δύο σχετικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη ο οποίος είχε ενημερώσει. Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής κατέκρινε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου καθώς ξέχασε εντελώς την Κω απο τα όσα είπε στις δηλώσεις και συνεντεύξεις του.

Ο κ. Νικητιάδης ζήτησε την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών των ΚΥΤ φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της Κω όπου για 1000 φιλοξενούμενους απαιτούνται 50 άτομα προσωπικό ενώ σήμερα με 3.900 φιλοξενούμενους το προσωπικό ανέρχεται στα 25 μόλις άτομα, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη στη Βουλή :

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγγενής της βλαμενηςτης μιραντας θα είναι κι αυτός.Φταινε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ