Πόλυ Χατζημάρκου: 3 + 3 δηλώσεις που αποκαλύπτουν το «γαλάζιο» σχέδιο για την δημόσια υγεία

0
2156

 «3 + 3 δηλώσεις που αποκαλύπτουν το «γαλάζιο» σχέδιο για την δημόσια υγεία»

 

Για την αμετακίνητη θέση της ΝΔ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και το σχέδιό της για ιδιωτικοποίηση, ας θυμηθούμε τρεις, μόνο, εξοργιστικές δηλώσεις γνωστών στελεχών της, από το πρόσφατο παρελθόν:

  1. ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» (Νοέμβριος 2021)
  2. ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑγια γιατρούς στα νησιωτικά νοσοκομεία: «Nα κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται;» (Μάρτιος 2022)
  3. ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ: «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» (Σεπτέμβριος 2022)

Και πάμε σε άλλες τρεις δηλώσεις των τελευταίων ημερών:

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή» (8 Ιουνίου 2023)

Η απάνθρωπη δήλωση περί διαλογής ασθενών σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, για μείωση εξόδων, και μάλιστα από έναν ιατρό, δεν ήταν μια «άτυχη στιγμή», ούτε αρκεί μια ψεύτικη «συγνώμη» και ο αποκλεισμός του από το ψηφοδέλτιο.  Τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος σε κομματική εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό» / «Θα πρέπει να σπάσουμε πάρα πολλά αυγά για να αποφασίσουμε τελικά ποιες νοσηλευτικές δομές χρειαζόμαστε, πού τις χρειαζόμαστε και με ποιο ρόλο».

 

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: «Υπάρχει όμως μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε» (7 Ιουνίου 2023)


Σχολιάζοντας σε κανάλι σχετικά με το θάνατο τριών ανθρώπων μέσα σε 48 ώρες λόγω των τεράστιων κενών στο σύστημα υγείας, ο κ. Κουμουτσάκος απέδειξε για άλλη μια φορά
την απίστευτη αλαζονεία της ΝΔ, χρησιμοποιώντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη ως την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την ανεπάρκειά της.

 

  1. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, από τη Θάσο: «Θα είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του ΕΣΥ» (7 Ιουνίου 2023)

Ας παραβλέψουμε το μελλοντικό μόριο «θα» κι ας σταθούμε στην «αναμόρφωση». Ούτε «αναβάθμιση», ούτε «ενίσχυση» αλλά «αναμόρφωση», δηλαδή η ριζική αλλαγή του ΕΣΥ με την ολοκλήρωση των πλάνων της ιδιωτικοποίησης που έχει ήδη ξεκινήσει με την μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, υπάρχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένα καλύτερο, δημόσιο ΕΣΥ, που προβλέπει μεταξύ άλλων, 15.000 στοχευµένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, την ίδρυση 380 Τοπικών  Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία µε στόχο τη σύγκλιση µε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και φυσικά, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται το ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ, μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων σε συνέχεια του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ, για την άρση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ της νησιωτικής Ελλάδας και του κέντρου.

Πόλυ Χατζημάρκου
Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δωδεκανήσου

Msc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
BA Ιστορία και Θεωρία Τέχνης & Design (LMU), Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (ΕΑΠ)

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ