ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις του ΓΝ Ιπποκράτης της Κω

0
1709
 Η κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά στα αιτήματα του λαού της Κω για τα σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της υγείας, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στις 2 ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει (5377, 25/5/22 και 1380, 12/12/22).
Μέρα τη μέρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Δεν υπάρχει παθολόγος εδώ και 8 μήνες. Οι διάφορες μετακινήσεις ούτε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ούτε μπορούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου. Η προκήρυξη πριν λίγες μέρες 2 θέσεων παθολόγων μετά από τόσους μήνες είναι σταγόνα στον ωκεανό αφού οι 2 παθολόγοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των 35.000 κατοίκων το χειμώνα και των 135.000 το καλοκαίρι, χωρίς να είναι δυνατόν επίσης να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου. Πριν λίγες μέρες βγήκε σε σύνταξη και ο μοναδικός παθολόγος της ΤΟΜΥ Κω, η οποία κλείνει. Έτσι δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος σε καμιά δομή του νησιού.
Η κατάσταση αυτή είναι άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων.
Επίσης, δεν υπάρχει πνευμονολόγος, παιδίατρος, ούτε ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ και το προσωπικό βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης. Ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη σε υποδομές και στελέχωση. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με μονήρεις ειδικότητες όπως καρδιολόγου, ακτινολόγου, παιδιάτρου. Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό,  το οποίο λόγω της υποστελέχωσης, προσπαθεί να καλύψει τις βάρδιες σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές, ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας.
Τραγική είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί.
Την ίδια στιγμή γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας,  τροφοδοτώντας με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματίες του κλάδου, μετατρέποντας ταυτόχρονα την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εγκληματεί απέναντι στην ζωή και στην ασφάλεια του λαού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για:
– Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων παθολόγων στο νοσοκομείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού, και να εξασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας,
– Την άμεση πρόσληψη στο νοσοκομείο – ΚΥ Κω όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μην υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες, όπως και όλου του αναγκαίου τεχνικού και προσωπικού καθαριότητας. Την πλήρη στελέχωση όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας της Κω καθώς και του ΕΚΑΒ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των αναγκαίων ασθενοφόρων στο νησί;
Η Βουλευτής
Κομνηνάκα Μαρία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ