Βασίλης Σ. Χατζηβασιλείου για τον θάνατο του Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή

2
5389
Πληροφορηθείς τον θάνατο του εκλεκτού μου φίλου και μέντορα της Ιστορίας συμπατριώτη μας Καθηγητή Πανεπιστημίου Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή, εκφράζω από τη θέση αυτή τα θερμά συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και στις θυγατέρες του, επισημαίνοντας τη μεγάλη απώλεια ενός απόλυτα καταξιωμένου επιστήμονα, που τόσα πολλά πρόσφερε με τα ιστορικά και τα λαογραφικά του συγγράμματα στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Νίσυρο (τόπο καταγωγής της μητέρας του) και στη γενέτειρά του την Κω. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Θεσσαλονίκης που τον σκεπάζει. Αθάνατος!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής
Ο Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής (1938, Κως Δωδεκανήσου) πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. με βαθμό άριστα. Στην ίδια σχολή αναγορεύθηκε και αριστούχος διδάκτορας το 1967. Υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης (1963-1965) του καθηγητή Μ. Ι. Μανούσακα, έπειτα ως βοηθός με τριετή θητεία και ως επιμελητής στο Σπουδαστήριο Νεότέρης Ιστορίας του Α.Π.Θ.
Το 1972 εκλέχτηκε έκτακτος και το 1975 τακτικός καθηγητής της ιστορίας μέσων και νεότερων χρόνων στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1999 μετακλήθηκε στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ.
Κατά διαστήματα, από το 1964, προβαίνει σε διεξοδικές έρευνες στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της Βενετίας, της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, της Ρώμης, του Βατικανού, του Μπρίντιζι, της Μάλτας, του Παρισιού. Με υποτροφία της Επιτροπής του Βατικανού για τη μορφωτική συνεργασία, παρέμεινε το 1968-1969 στη Ρώμη ως ειδικός ιστορικός ερευνητής.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Είχα την τιμή να μου δώσει συνέντευξη στη στήλη Πορτραίτα στο Βήμα της Κω. Θερμά συλλυπητήρια στους αγαπητούς οικείους του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ