Ο Ροδίτης που έφτιαξε την εφαρμογή Demy Assistant και δίνει εντολές σε android κινητά, με τη φωνή!

1
3481

Ο Δημήτρης Θαρενός από τον Έμπωνα, που η εφαρμογή του δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παρόμοιες εφαρμογές τεχνολογικών κολοσσών

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

Είναι απίστευτο! Η εφαρμογή του είναι τουλάχιστον ισάξια των πασίγνωστων τεχνολογικών κολοσσών, που εκείνοι τις έφτιαξαν με πλήθος ειδικών, κι ο ίδιος την έφτιαξε δουλεύοντας ώρες ατέλειωτες από το σπίτι του, στην πόλη της Ρόδου ή από αυτό στον Έμπωνα, απ’ όπου κατάγεται! Ώρες ατέλειωτες στα χρόνια της καραντίνας, με μελέτη και πειραματισμούς που είχαν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φίλοι του μου τηλεφώνησαν να μου πουν τα καταπληκτικά νέα για την εφαρμογή που της δίνεις φωνητική εντολή και το τηλέφωνο εκτελεί ό,τι του ζητήσεις!

Κι αυτό μέχρι σήμερα, γιατί ο Δημήτρης εξελίσσει την εφαρμογή με πολλή μελέτη και τόσο πειραματισμό που δεν ξέρεις πού θα φτάσει.

Αρνιόταν ευγενικά να μιλήσει τόσα χρόνια για τόσα και τόσα που του το ζήτησα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα αφού για εκείνον και το επίτευγμά του, είναι η πιο μεγάλη ώρα!

«Θέλω όταν είναι να μιλήσω να υπάρχει κάτι που να μπορώ να πω, και να το στηρίξω», μου λέει όταν παρατηρώ πως είναι χρόνια που του ζητώ να μου δώσει μία συνέντευξη. «Και τώρα έχω την εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να χειριστούμε android συσκευές, μόνο με τη φωνή. Κάνει περισσότερα από 100 πράγματα».

Μπορείτε να μου δώσετε το πιο απλό παράδειγμα;

Για παράδειγμα λέω: «Τηλεφώνησε, στη Ροδούλα Λουλουδάκη»…
Ακούγεται γυναικεία φωνή, η Demy, η οποία λέει:
«Να γίνει κλήση, στη Ροδούλα Λουλουδάκη;»
«Ναι»!

Και αμέσως ακούγεται το κινητό, να χτυπάει. Επίσης στέλνει γραπτά μηνύματα, βάζει σημεία στίξης, σε ενημερώνει φωνητικά για αναπάντητες κλήσεις, και πολλά ακόμα, κι όλα αυτά με χιούμορ.

Η εφαρμογή Demy Assistant λοιπόν δίνει τη δυνατότητα να χειριζόμαστε τις android συσκευές μας μόνο με τη φωνή. Χωρίς να αγγίζουμε καθόλου την οθόνη, πατάμε το πλαϊνό κουμπί, ξεκινάει να δουλεύει η εφαρμογή, της λέω τι θέλω να κάνει και το κάνει.

Εκτός από τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να κάνει κλήσεις, στο Viber, στο Whatsapp, το Meet, στο Signal, στο Telegram, μέσω διαδικτύου. Μπορεί να σε ενημερώσει φωνητικά για τις αναπάντητες κλήσεις που έχεις ώστε να κάνεις επανάκληση.

Μπορεί να κάνεις ερωτήσεις και να σου απαντήσει από πληροφορίες που λαμβάνει από τη Βικιπαίδεια. Για παράδειγμα, θέλεις να μάθουμε κάτι για να ρωτήσουμε την εφαρμογή; Για τοποθεσίες, ανθρώπους, ό,τι περιλαμβάνει η Βικιπαίδεια.

Αντλεί την πληροφορία σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και σου τη διαβάζει χωρίς ν΄ ανοίξει κάποια ιστοσελίδα. Επίσης μπορείς να ακούσεις όποιο τραγούδι θέλεις δίνοντας φωνητική εντολή. Κι όλα αυτά χωρίς να ακουμπάς καθόλου την οθόνη.

Πότε ξεκινήσατε να τη φτιάχνετε και ποια ανάγκη σάς έκανε να προχωρήσετε μόνος σας;

Είχα απευθυνθεί σε προγραμματιστές που είχαν παρόμοιες εφαρμογές στην Ελλάδα, ζητώντας τους να τις κάνουν περισσότερο προσβάσιμες, για άτομα με οπτική αναπηρία.

Επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω οπτική αναπηρία, ήθελα να έχουμε μία εφαρμογή στη διάθεσή μας για να μπορούμε να χειριζόμαστε android συσκευές, πιο εύκολα. Και βέβαια υπάρχουν άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το να χειρίζονται τις οθόνες αφής.

Κάποιοι μπορέσαμε και εξοικειωθήκαμε και κάνουμε τα πάντα με τα κινητά αφής όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ή άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Αυτό που ήθελα εγώ ήταν να μιλήσω με αυτούς που έχουν παρόμοιες εφαρμογές, να τις κάνουν προσβάσιμες για άτομα με οπτική αναπηρία. Δυστυχώς, κανένας από αυτούς τους προγραμματιστές δεν πήρε στα σοβαρά τις εκκλήσεις μου, κι έτσι αποφάσισα μόνος μου να φτιάξω αυτή την εφαρμογή.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολύ ελεύθερου χρόνου που είχα, εξέλιξα τόσο πολύ την εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι μικρός ή μεγάλος, να είναι αρχάριος ή προχωρημένος χρήστης, να έχει κάποιο πρόβλημα αναπηρίας ή όχι.

Άλλοι την έχουν στο αυτοκίνητο για να βάζουν δρομολόγια στο gps. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και ο καθένας τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Εάν εσύ προσέχεις έναν ηλικιωμένο, μπορείς να βάλεις έναν κωδικό στην εφαρμογή και αν αργήσει να έρθει στο σπίτι μπορείς να του στείλεις αυτόν τον τετραψήφιο κωδικό, με sms, που θα λέει ότι θέλεις να σου εμφανίσει την τοποθεσία που βρίσκεται. Αυτό θα επιτευχθεί μ΄ ένα πάτημα κουμπιού από εκείνο το άτομο. Έτσι, ξέρεις πού είναι.

Είχατε καλή γνώση υπολογιστών; Είναι εντυπωσιακό πώς τα καταφέρατε τόσο καλά!

Είχα, αλλά είναι άλλο να ξέρεις από υπολογιστές και είναι άλλο ο προγραμματισμός εφαρμογών. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είχα ασχοληθεί παλαιότερα με προγραμματισμό σε windows, είχα δημιουργήσει μία εφαρμογή εκεί την οποία δεν κυκλοφόρησα ποτέ και στη συνέχεια είπα να ξαναδοκιμάσω.

Ωστόσο η εφαρμογή πια έχει πάρα πολλές δυνατότητες και γι’ αυτό ο καθένας τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Αυτή τη στιγμή η Demy Assistant είναι η καλύτερη ψηφιακή βοηθός που υπάρχει στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν το λέω εγώ που έχω φτιάξει την εφαρμογή, το λένε οι χρήστες, που έχουν δοκιμάσει κι άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Τι χρειάστηκε για να τα καταφέρετε; Μελέτη;

Πολύ διάβασμα, πολύς πειραματισμός. Θυμάμαι την πρώτη μου προσπάθεια όταν της έλεγα να πάρει τηλέφωνο κάπου κι ενώ μου διάβαζε άλλο όνομα, μου έπαιρνε άλλο όνομα. Χρειάστηκε πολύ χρόνος. Και τώρα ασχολούμαι με την εφαρμογή έξι με επτά ώρες την ημέρα. Κάνω συνεχώς αναβαθμίσεις και προσθέτω νέες δυνατότητες.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας, γι’ αυτήν; Πώς θα την εξελίξετε;

Στη νέα έκδοση θα τη συνδέσω με την τεχνητή νοημοσύνη της open ai, μία νέα μόδα στο διαδίκτυο με την οποία θα μπορεί να σου απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση της κάνεις, σαν να είναι άνθρωπος.

Εντυπωσιακό!

Όποιος ασχολείται με κάτι που αγαπάει και κάτι που θέλει να φτιάξει, πιστεύω ότι το πετυχαίνει. Διάβασμα και πειραματισμός περίπου τρία χρόνια. Είχα φτάσει στο σημείο να ξεχνάω να φάω.

Τι σας λένε οι χρήστες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή;

Είναι ενθουσιασμένοι. Κι επικοινωνώ με πολλούς χρήστες της εφαρμογής καθημερινά που μου λένε «ωραίο θα ήτανε κι αυτό…», το σημειώνω, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις λέω ότι μπορώ να το κάνω, σε κάποιες λέω ότι δεν μπορώ να το κάνω και το σημειώνω, αλλά ακόμα και τότε, κάνω πολλά από αυτά που έχω πει ότι δεν μπορώ να τα κάνω.

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την αποκτήσουν;

Έχω φτιάξει μία προσωπική ιστοσελίδα με το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής. Υπάρχουν δύο εκδόσεις: η δωρεάν έκδοση που προσφέρει βασικές λειτουργίες και υπάρχει η πλήρης έκδοση που κοστίζει 10 ευρώ με την οποία περνάω στην εφαρμογή το Gmail του ανθρώπου που θέλει να τη χρησιμοποιήσει, και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό android, είναι συνδεδεμένος. https//www.psifiakiprosvasimotita.gr/2020/09/demy-assistant.html;m=1

Με 10 ευρώ, μια για πάντα;

Για πάντα.

Έχετε απευθυνθεί κάπου ώστε να εξελίξετε περισσότερο την εφαρμογή σας;

Ακόμα όχι, αλλά έχω σκοπό να το κάνω. Για την ώρα την έχουν παρουσιάσει site τεχνολογίας όπως κάνετε κι εσείς τώρα στην εφημερίδα «Ροδιακή» και σας ευχαριστώ!

Ποτέ δεν θέλετε να μιλάτε για το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζετε!

Είναι που δεν θέλω να αξιολογούμαι σύμφωνα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αλλά με αυτό που κάνω. Γεννήθηκα με πρόβλημα όρασης, είχα ελάχιστη όραση την οποία έχασα πριν από αρκετό καιρό και είμαι ολικά τυφλός.

Θέλω ν’ακούσουμε ένα τραγούδι τώρα Δημήτρη! Δώσε εντολή.

Κι ακούμε το Νίκο Βέρτη, στο τραγούδι «Αν είσαι ένα Αστέρι»!
Τυχαίο;

πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στον κύριο Δημήτρη για όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ