Εγκατάσταση φωτιστικών τύπου LED στο δίκτυο οδοφωτισμού, σε 13 νησιά (και στην Κω) από Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

8
3209

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην ασφάλεια.

Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο δίκτυο οδοφωτισμού, σε 13 νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

 Ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων οδοφωτισμού, ύψους 6,43 εκ. €.   με στόχο την ασφάλεια του οδικού δικτύου, με την μέγιστη γεωγραφική κάλυψη και την βέλτιστη ποιότητα του φωτισμού

 Μια ακόμη εκτεταμένη παρέμβαση, κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου των νησιών, υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεχίζει με αφοσίωση να εργάζεται πάνω στο στόχο του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσής του, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα έργων, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των νησιών.

Πρόκειται για την αναβάθμιση οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα νησιά Καρπάθου – Καλύμνου – Πάτμου – Λέρου – Σύμης – Ρόδου –  Σύρου– Νάξου –  Πάρου – Σαντορίνης – Μυκόνου – Τήνου και   Μήλου , η οποία έχει ως στόχο την ολική αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων, με νέα υψηλής τεχνολογίας “έξυπνα” φωτιστικά τύπου LED.   Σημειώνεται ότι στην Ρόδο έχει ήδη αντικατασταθεί ο οδοφωτισμός  σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και τώρα επίκειται η επέκταση της αντικατάστασης και σε άλλα σημεία, ενώ το αντίστοιχο έργο υλοποιείται και στην Κω. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί έργο ταυτόχρονα σε 13 νησιά.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,Γιώργος  Χατζημάρκος και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας“DASTERI SYSTEMS A.E.”,Γιάννης Δαστερίδης,υπέγραψαν, σήμερα Τρίτη, τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου με τίτλο : «Αναβάθμιση του Συστήματος Φωτισμού με την Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο δίκτυο Οδοφωτισμού των Νήσων  Καρπάθου – Καλύμνου – Πάτμου – Λέρου – Σύμης – Ρόδου – Σύρου – Νάξου –  Πάρου – Σαντορίνης – Μυκόνου – Τήνου –  Μήλου», προϋπολογισμού  6.430.007,60 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την Περιφέρεια, η οποία  περιλαμβάνει την αντικατάσταση φωτισμού σε 8.160 ιστούς, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία  8.160 τεμαχίων νέων υπερσύγχρονων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας Led, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον ανάδοχο.

Τα “έξυπνα” φωτιστικά τύπου LED θα φέρουν ήδη προεγκατάσταση για μελλοντική χρήση συστήματος διαχείρισης φωτισμού καθώς και χρήσης έξυπνων εφαρμογών,   με σκοπό την πλήρη γεωγραφική κάλυψη του Περιφερειακού Οδικού Δικτύου των νησιών.

Η επιλογή της τεχνολογίας LED έγινε επειδή αφενός προσφέρει εξαιρετική ποιότητα φωτισμού με μεγάλες δυνατότητες κατευθυντικότητας και ομοιομορφίας, παράμετρος σημαντική για την ασφάλεια του οδικού δικτύου,  αφετέρου επειδή παρέχει μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση ενέργειας, αφού μπορούν να καλύπτονται οι απαιτήσεις του για την ασφάλεια οχημάτων και πεζών με φωτιστικά πολύ μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Η παρούσα προμήθεια συμβάλλει στην αξιοποίηση της νέας πράσινης τεχνολογίας φωτισμού τύπου LED για την υποστήριξη της Περιφέρειας, στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Δικτύου Φωτισμού μέσα από τη δημιουργία ενός κρίσιμου πυρήνα υποδομών και εφαρμογών φωτισμού καθώς και στην παροχή επιπλέον υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος δήλωσε :“ Κλείνουμε οριστικά τον δρόμο που μας συνδέει με ένα οδυνηρό χθες και ανάβουμε τα φώτα στον δρόμο προς το αύριο που αξίζουν τα νησιά μας. Η Περιφέρεια μας προχωρά στην υλοποίηση ενός ακόμη  αναπτυξιακού έργου υποδομής το οποίο θα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας καθώς και οι επισκέπτες των Νησιών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Με την ασφάλεια ως βασική μας προτεραιότητα, αναβαθμίζουμε ποιοτικά και αισθητικά το φωτιστικό σύστημα της Περιφέρειας σε όλη την γεωγραφική της έκταση, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, καθώς και το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών.  Η συγκεκριμένη επένδυση με την αναβάθμιση του φωτισμού θα εξασφαλίσει, την δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς, παρέχοντας στην Περιφέρεια βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (Μείωση Εκπομπών Ρύπων CO2) και εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας. Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στην Περιφέρεια μας την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών. ”  

Σημειώνεται ότι για την εκπόνηση της παρούσας μελέτης χρησιμοποιήθηκε το εγκεκριμένο, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπόδειγμα Μελέτης καθώς και το Υπολογιστικό Φύλλο Αναβάθμισης Φωτισμού τα οποία είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης  Ενέργειας (ΚΑΠΕ), www.cres.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κεντρικό άξονα στην Κω:
  -κακή ποιότητα οδοστρώματος στο μεγαλύτερο τμήμα του
  -λαθος κλίσεις σε πολλές στροφές
  -αμέτρητες διασταυρώσεις, πολλές από αυτές προβληματικές
  -αμέτρητες είσοδοι-έξοδοι από επιχειρήσεις κτλ
  -ελλειπής σήμανση (οριζόντια και κάθετη)
  -δευτερεύον οδικό δίκτυο σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση (επίσης δική σας ευθύνη)
  Και το πρόβλημα που βάλατε ως απόλυτη προτεραιότητα:
  -ο φωτισμός!
  Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είστε για γιαούρτια και ντομάτες?

 2. «Σημειώνεται ότι στην Ρόδο έχει ήδη αντικατασταθεί ο οδοφωτισμός σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και τώρα επίκειται η επέκταση της αντικατάστασης και σε άλλα σημεία, ενώ το αντίστοιχο έργο υλοποιείται και στην Κω.» Είδατε στην Κω να υλοποιείται τίποτα; Κάτι χαντάκια μόνο… Ενώ στη Ρόδο… Εν τω μεταξύ στη σύμβαση που αναφέρει δεν υπάρχει η Κως αλλά πάλι η Ρόδος.
  Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Περιφερειάρχης πατριώτες. Μας πήρα 8 χρόνια αλλά το καταλάβατε ;;;

 3. Όταν θα γίνουν οι μηνύσει για τα έργα που δεν κάνατε ποτέ να δούμε τι θα λέτε δρόμοι μέσα στα σκοτάδια ούτε ΔΙΑΓΡΆΜΜΙΣΗ αλλά ούτε και ασφαλτόστρωση!!!!!

 4. Βρειτε καμια τρυπα να κρυφτητε αρπακτικα της πολιτικης,που τοσα χρονια δεν κανατε τιποτα κ τωρα τρεις μηνες πριν τις εκλογες θυμηθήκατε να βαλετε φωτα.ευχομαι ο κοσμος να σας στειλει εκει που σας αξιζει,και να σας μαυρισει ολους μηπως και αλλαξετε!!

 5. εδω στο ψαλιδι εχουν 2 φωτιστικα και 2 ιστους για πολλα χλμ ειναι οντως πολλα τα λεφτα και κυριως παντα απο εναν προμηθευτη σε λιγο τα Δωδεκανησσα θα ονομαζονται Δασταρινησσα LED προφανως οι αλλοι ομιλοι τυφλωθηκαν και ειπαν δεν μας ενδιαφερει η προσκληση των 6- εκατ ευρω, αλλωστε εδω δεν εχουν μπει ολα τα φωτα κανονιζουμε τα υπολοιπα…στην δε Κεφαλο εκεινα τα φωτα λειτουργουν καθε Πασχα και Αυγουστο εννοειτε οτι θα βγαλουν κονδυλι να τα αλλαξουν και εκεινα…την ιδια ωρα το νοσοκομειο μας μενει ως σκηνη αγροτικων ιατρων εκπαιδευομενων με υποστηριξη μεσω κινητου καταντια ολοι σας αρπακτικα και τιποτα αλλο

 6. Δυστυχώς κώοι πατριώτες!!! Σας πουλάνε!!! Φωτογραφίσειςκαι ανακοίνωσεις!!! Γειά τα έργα που έχουν ανάγκη το νησί νοσοκομείο. Αβικω., δρόμους κ. Τ. Λ τίποτε δεν προχωρά!! Εεεε φταίτε και εσείς! Και δεν ξεσήκωνεσται??? Οχι μόνο καλοπέραση!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ