Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Γ. Νικητιάδης από Κάλυμνο: Η ακρίβεια που μαστίζει τα μεσαία και μικρά...

Γ. Νικητιάδης από Κάλυμνο: Η ακρίβεια που μαστίζει τα μεσαία και μικρά εισοδήματα σε όλη τη χώρα, στα νησιά μας είναι ακόμη πιο έντονη

0
1436

Την επάνοδο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανέδειξε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κάλυμνο την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο τ. υφυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων : «Η ακρίβεια που μαστίζει τα μεσαία και μικρά εισοδήματα σε όλη τη χώρα,  στα νησιά μας είναι ακόμη πιο έντονη. Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην πρόταση του για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα, που με νόμο κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη διατηρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς η Δωδεκάνησος αυτή τη στιγμή, δεν έχει ισχυρή φωνή στο κοινοβούλιο και την κεντρική πολιτική σκήνη».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο κ. Νικητιάδης είχε επαφές με φορείς του τόπου με πολιτικούς συντρόφους και με φίλους του.

Ο τ.υφυπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη.  Οι δύο άντρες συζήτησαν ζητήματα τα οποία απασχολούν τους  Καλύμνιους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ακρίβειας που μαστίζει όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά και που στα νησιά το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο.

Ιδιαίτερος σταθμός στην επίσκεψη του κ. Νικητιάδη στην Κάλυμνο, ήταν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της Επαρχίας Καλύμνου «Αγ. Παντελεήμων».  Ο τ.υφυπουργός είδε τους χώρους του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, διαπιστώνοντας τη σημαντικότατη προσφορά των εργαζομένων και του προέδρου κ. Φίλιππου Ολυμπίτη, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων που ωφελούνται από τις υπηρεσίες του Κέντρου. Ταυτόχρονα ξεναγήθηκε στους νέους χώρους φιλοξενίας που ετοιμάζονται και θα δώσουν λύση σε μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ατόμων με ιδιαιτερότητες και υποσχέθηκε να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη λειτουργία της δομής.

 

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Γιώργου Νικητιάδη στο kalymnos-news.gr. (video)

Την Κάλυμνο, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του  ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Νικητιάδης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο Γιώργος Νικητιάδης είχε επαφές με φορείς του τόπου με πολιτικούς συντρόφους και με φίλους του. Ο π.υφυπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη.  Ιδιαίτερος σταθμός στην επίσκεψη του στην Κάλυμνο, ήταν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της Επαρχίας Καλύμνου «Αγ. Παντελεήμων».

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Κάλυμνο ο Γιώργος Νικητιάδης παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο kalymnos-news.gr και στη Μπέττυ Μαϊλλη.

Η συνέντευξη εστιάστηκε στα Οικονομικά προβλήματα,στην ενεργειακή κρίση ,ακρίβεια, στην ανάπτυξη, στο δημογραφικό,σε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ο πρώην Υφυπουργός, ξεκίνησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υποψηφιότητα του με το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στις επόμενες εκλογές: “Θα είμαι υποψήφιος από τη στιγμή που ανακοινωθεί επισήμως από την Κεντρική Επιτροπή που θα ψηφίσει, αφού δεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής ψηφοδελτίων.Άρα αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος για να είμαι υποψήφιος, ευελπιστώ ότι θα οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα μου”.

 ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ -ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Στη συνέχεια ο Γιώργος Νικητιάδης αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια που αντιμετωπίζει η κοινωνία, είπε μεταξύ άλλων:Τεράστια τα προβλήματα, τα οποία στις νησιωτικές περιοχές είναι πολύ αυξημένα. Σε περιοχές όπως είναι η Κάλυμνος που η Επενδυτική δραστηριότητα την τελευταία 10ετία τείνει να είναι παρά πολύ χαμηλή, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το θέμα της ακρίβειας χτυπάει ευθέως. Όταν βλέπεις μία μεσαία οικογένεια με κάποια εισοδήματα στα αστικά κέντρα, να υποφέρουν, αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει αυτό, για κάποιες περιοχές νησιωτικές, που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ, που έχουν υποστεί τεράστιες ήττες από τα «τρένα της ανάπτυξης» της Χώρας που δεν τις συμπεριέλαβε και από αυτά τα μέρη είναι και η Κάλυμνος.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όπως είπε, η Κάλυμνος έχασε το “τρένο της ανάπτυξης” όσον αφορά κατά την εκτίμηση μου, στην τουριστική ανάπτυξη και κυρίως τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει μία δραστηριότητα πολύ σημαντική ,πολλοί επενδυτές έχουν κάνει ωραία ξενοδοχεία στην Κάλυμνο. Παραμένει όμως ζητούμενο ένα συνολικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού ,που θα συμπεριλαμβάνει μία επεξεργασμένη πρόταση για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού, που κατά την εκτίμηση μου και πολλών άλλων που γνωρίζουν από εναλλακτικές μορφές τουρισμού ,στην Κάλυμνο ίσως είναι η καλύτερη μορφή παγκοσμίως .Τα αναρριχητικά πεδία είναι τα καλύτερα .Θέλει δουλειά σε αυτήν κατεύθυνση, αλλά και στο καταδυτικό. Υποτίθεται ότι είναι έτοιμο, οι επίγειες εγκαταστάσεις υπάρχουν, πρέπει να γίνει το θαλάσσιο μέρος και να έρθουν να κουμπώσουν με τον αλιευτικό τουρισμό

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ -ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ο Γιώργος Νικητιάδης συνεχίζοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπισης της κρίσης είπε:

Εμείς κάνουμε κάποιες πολύ απλές προτάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ,ότι υπάρχει ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης της Χώρας, το οποίο με τις προσθήκες που θα γίνουν από ιδιώτες επενδυτές, μπορεί να πλησιάσει τα 70-75 δισεκατομμύρια ευρώ .Τόσα χρήματα η Χώρα, δεν έχει δει ποτέ σε όλη την ιστορία της ,είναι τρομακτικά ποσά. Αυτά τα χρήματα, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι πρέπει να γίνει μία σοβαρή,δίκαιη διαχείριση τους για να κατανεμηθούν σωστά και όπου πρέπει. Μέχρι στιγμής, η εκτίμηση μας ,η άποψη μας είναι, ότι τα παίρνουν τα λίγα και τα μεγάλα κεφάλαια. Παράδειγμα, ένα τυχαίο να πω. Έχουμε προτείνει εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης, ένα σχέδιο για να κατασκευαστούν 20.000 κατοικίες κοινωνικές για νέα ζευγάρια για νέους ανθρώπους, για ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους . Έχουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη το ακριβότερο ενοίκιο κατά κεφαλή σε σχέση με τα εισοδήματα που έχει ο κάθε πολίτης. Απίστευτο. Οφείλεται στην λάθος οικονομία, στην κοινωνική πολιτική. Εμείς λέμε η Πορτογαλία εκμεταλλευόμενη το Ταμείο Ανάκαμψης έβαλε προγραμματισμό για 20.000 κοινωνικές κατοικίες, το ίδιο έκανε και η Ιταλία με 25.000 κατοικίες. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία. Και εμείς δεν μπορούμε; Και ήλθε ο κ. Μητσοτάκης και έφερε ένα νόμο με 100 κατοικίες και μετά έφερε νέο νόμο με το οποίο βλέπω να μην παίρνουν λεφτά από εκεί που υπάρχουν για να μπορέσουμε να πούμε σε ένα νέο άνθρωπο, σε ένα νέο ζευγάρι, σε νέους επιστήμονες που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους και δεν μπορούν με αυτό το τρομακτικό κόστος να το αντέξουν. Να πει η πολιτεία, σας δίνουμε αυτό το σπίτι .Για κοινωνική πολιτική για την κατοικία που είναι απαραίτητη.

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ

Ειδική μνεία έκανε ο Γιώργος Νικητιάδης για τον ΦΠΑ. Όπως είπε: Εμείς λέμε να κατέβει ο ΦΠΑ στα στοιχειώδη προϊόντα στο 6%. Λέμε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μόνο η Κως και η Λέρος, τα 5 νησιά με HOT SPOT, χαμηλότερο ΦΠΑ. Δεν έπρεπε να συσχετιστεί με το προσφυγικό.Έπρεπε σε όλα τα νησιά. Είναι δυνατό στην Κάλυμνο που έχουμε μία κοινωνική κατάσταση που βράζει, να έχουμε συντελεστές ΦΠΑ τους ίδιους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι τρομερό αυτό. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ,πριν από 4 μήνες γυρνούσαν, όλα τα νησιά και λέγανε να κατεβάσουμε το ΦΠΑ χαμηλότερα και στα άλλα νησιά. Ξαφνικά σταμάτησαν να μιλούν γιατί τους “βάλανε χέρι” από του Μαξίμου.Τελικά βγήκε η ΕΕ και έδωσε μία κατεύθυνση για μείωση  από το 2025 και αυτό εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός. Δεν μας ενδιαφέρει το 2025. Μπορεί η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αν το αποφασίσει, να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ .Έχουν το θράσος να μιλάνε αυτοί που τον κατάργησαν. Με δικό του νόμο τους κατάργησε και ήλθε η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει το ίδιο καθεστώς.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ-ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Πρωθυπουργό Κ. Μητοστάκη να προηγείται είπε:

Κατά την εκτίμηση μου, ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτιά, διότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρό πολιτικό προγραμματικό λόγο και διότι ο κόσμος την έχει δοκιμάσει. Είναι νωπή η εμπειρία του από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τέτοια κυβέρνηση δεν θέλει να σκεφτεί ξανά. Από την άλλη, εμείς από το 6-7% έχουμε βρεθεί στο 12-14%. Δεν ακουγόμαστε ,δεν μας αφήνουν. Από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης εμείς είμαστε κομμένοι. Εμείς έχουμε προγραμματικό λόγο. Προχθές ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για το ΕΣΥ κατέθεσε 14 προτάσεις, με τον τρόπο που θα πρέπει το Εθνικό σύστημα Υγείας να αναδιαρθωθεί. Η νέα Δημοκρατία μπαλώνει. Αν δεν είχαμε την πανδημία, θα το είχε ξεχαρβαλώσει ,θα το είχε ξεπουλήσει.Η νέα Δημοκρατία ήταν πάντα υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ-ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Νικητιάδης είπε: Ζούμε σε μία περιοχή πάρα πολύ δύσκολη. Ήμουν καλεσμένος να πάω σην παρέλαση στη Λέρο.Τρεις απογειώσεις και 3 προσγειώσεις για να φτάσω στη Λέρο. Το καταλαβαίνουν αυτό, οι καρεκλοκένταυροι και αυτοί που ζούνε στην Αθήνα και δεν έχουν ιδέα και δεν ξέρουν ούτε καν τη λέξη απαγορευτικό;

Αναφορικά για τα ακριβά εισιτήρια είπε: Δυστυχώς ούτε το καταλαβαίνουν ,αλλά και το χειρότερο δεν υπάρχει φωνή της Δωδεκανήσου στην κεντρική πολιτική σκηνή που να χτυπήσει τη γροθιά ,να τους βάλει τα θέματα και να ακουστεί και να τη φοβηθούν και να τη σεβαστούν. Λυπάμαι που το λέω αυτό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελλάδα, κανονικά, το μέγιστο πρόβλημα της είναι το δημογραφικό. Και όταν έρχεται η Κάλυμνος και αυξάνει ο πληθυσμός της με την τελευταία απογραφή, ποιοι είναι τελικά οι ήρωες; Είναι αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν που είναι οικονομικά στριμωγμένοι που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς και παρά ταύτα είναι εκεί και υπηρετούν και “φυλάττουν Θερμποπύλες”. Τι ζητάνε, να επανέλθει ο μειωμένο συντελεστής ΦΠΑ.Ζητάνε για το μεταφορικό ισοδύναμο. Τα στοιχειώδη ζητάνε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Γιώργος Νικητιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα και της μια και της άλλης σχολής . Όμως πραγματική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή. Σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε πηγές που παράγουν πλούτο. Το αν έχουμε και 240 φοιτητές είναι ένα εμβόλιο μικρό, δεν είναι αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Εκείνο που έχουμε ανάγκη, είναι αν υπάρχουν βιοτεχνίες ακόμη και μία βιομηχανία σε αυτό το νησί, να παράξει πράγματα να έχουμε προϊόντα δικά μας, που να παράγουμε ,να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και να μπορέσουμε να δοθούν ειδικά κίνητρα που δυστυχώς η πολιτεία “περί άλλων τυρβάζει” . Η Δωδεκάνησος επί ΠΑΣΟΚ εκτοξεύτηκε

Κελίνοντας ο Γιώργος Νικητιάδης είπε:Περνάμε από ένα δύσκολο κόσμο ,με την ενεργειακή κρίση ,με τον ψυχρό πόλεμο στον οποίο εισερχόμαστε, όμως πιστεύω ότι η Πατρίδα μας μπαίνει και σε μία καινούργια περίοδο. Νέοι άνθρωποι όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για να συμμετέχουν στα κοινά. Νέοι άνθρωποι γίνονται καλοί επιστήμονες και διαπρέπουν παντού. Οι παλαιότεροι πρέπει να βάλουμε πλάτες. Θέλω να βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα ,η Κάλυμνος έχει προοπτικές,έχει το ανθρώπινο δυναμικό των ομογενών της που δεν υπάρχουν πουθενά ,σε ολόκληρη της Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από αυτούς.

Δείτε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Νικητιάδης , στη Μπέττυ Μαίλλη, στο video που ετοίμασε ο Δημήτρης Δρόσος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ