Δημήτρης Γάκης: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ζωή προχωράει μέσα από παραμύθια

1
884
Δημήτρης Γάκης. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ζωή προχωράει μέσα από παραμύθια.
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ζωή προχωράει μέσα από παραμύθια.
Αφού κατανάλωσε το παραμύθι της εισφοράς αλληλεγγύης, αφού το power pass 3 μπήκε στο περιθώριο, αφού η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης έμεινε στα χαρτιά τώρα προβάλει 2 άλλα παραμύθια.
1. “Το καλάθι του νοικοκυριού”. Και το πράσινο υδρογόνο.
Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα καλάθι που καλείται ο καταναλωτής να γεμίσει, παρασυρμένος από την παραπλανητική διαφήμιση του υπουργείου ανάπτυξης, για να ενισχύσει ουσιαστικά τα κέρδη των μεγαλέμπορων, των εταιρειών που παράγουν και προωθούν τα προϊόντα τους, ιδιαίτερα αυτά με την ετικέτα και βέβαια προσφέρουν και ευκαιρία στα σουπερμάρκετ να ξεστοκάρουν κοντά σ’ αυτά και τα δικά τους προϊόντα-προσφορές.
Πολλοί ήταν οι καταναλωτές που απογοητεύτηκαν από το καλάθι του νοικοκυριού καθώς ενώ περίμεναν να δουν μεγαλύτερες εκπτώσεις είδα τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αγανάκτησης που καταναλωτέσ καταγγέλλουν την διαδικασία βγαίνοντας από το σουπερμάρκετ. Δεν υπάρχει ειδικός χώρος που να εκτίθενται τα προϊόντα του καλαθιού αλλά αυτά είναι διάσπαρτα σε όλο το χώρο των σουπερμάρκετ με αποτέλεσμα να ψάχνει κανείς ώρες ατελείωτες για να εντοπίσουν.
Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι μέσα σε ένα καλάθι θα καλύψει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και θα κρύψει τα σκάνδαλα της γυναίκας του υπουργού δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, τα σκάνδαλα του βουλευτή της Ανδρέα Πάτση, τα σκάνδαλα της κυρίας Ρεβέκκα Πατίκα, τα σκάνδαλα της κυρίας Νικολάου, τα σκάνδαλα του βουλευτή της Κώστα Μαραβέγια τότε είναι βαθιά νυχτωμένη.
2. Το άλλο μεγάλο παραμύθι είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακριβείας μέσω της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Επικαλούνται στην τεκμηρίωση τους την μηδενική εκπομπή αερίων καύσης στην ατμόσφαιρα σαν το θετικό κομμάτι αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας και είναι σωστό.
Δε μας λένε όμως πως φτάνουμε ως εκεί. Δε μας λένε ότι η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου γίνεται με ηλεκτρόλυση νερού δηλαδή διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Πρώτη ύλη δηλαδή για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου είναι το νερό.
Κάνεις βέβαια δεν αναφέρεται στο αν υπάρχει επάρκεια νερού για αυτή την παραγωγή. Στην Κρήτη παραδείγματος χάρη που έγινε η πρώτη επιχείρηση παραγωγής πράσινου υδρογόνου διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα νερού στο νησί, εκτός του θαλασσινού, επαρκούν, αν γίνει καλή διαχείριση, μόνο για τη χρήση από τον άνθρωπο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Μήπως έφτασε η ώρα;
Δεν μας λένε ότι για την ηλεκτρόλυση φυσικού νερού που απαιτείται θα χρειαστεί ενέργεια και η ενέργεια αυτή θα είναι είτε από ΑΠΕ που δεν επαρκεί, είτε από φυσικό αέριο είτε από πετρέλαιο είτε από διάφορα άλλα ορυκτά καύσιμα. Για δε την ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού θα χρειαστεί μία επιπλέον ενέργεια για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Αυτό συνεπάγεται βέβαια όπως διαπιστώσαμε στην μελέτη πολλών αφαλατώσεως μία καταστροφική επέμβαση στον πυθμένα της θάλασσας αφού έτσι ενισχύεται το αλάτι και ανατρέπεται η ισορροπία της θαλάσσιας ζωής. Θα έχουμε δηλαδή πέραν των άλλων διπλάσια κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αυτή που χρειαζόμαστε σήμερα για να καλύψουμε ενεργειακές ανάγκες μιας περιοχής.!!!
Γενικά δεν υπάρχει καμιά μελέτη κόστους / οφέλους ανα kWh.
Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι δεν υπάρχει μια μελέτη, δεν γίνετε καν κουβέντα που να αναφέρεται στην επάρκεια του νερού ούτε στις επιπτώσεις που θα προκαλέσει μια εκτεταμένη χρήση των αφαλατώσεως στη θαλάσσια ζωή.
Έτσι μας αφήνουν στον όμορφο κόσμο του παραμυθιού ότι από το 2030!!! και μετά τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Ως τότε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

 

Δημήτρης Γάκης
Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ