Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εγκατέστησε 2ο μόνιμο Σεισμολογικό σταθμό στα Νικειά Νισύρου

0
120

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΟΝΙΜΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΑ ΝΙΚΕΙΑ ΝΙΣΥΡΟΥ

 

Την Παρασκευή 26/11/2021 εγκαταστάθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου ένας νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός στα Νικειά Νισύρου σε ειδικά διαμορφωμένο κοίλωμα βράχου στο χείλος της ηφαιστειακής καλδέρας.

Ο σταθμός είναι καταχωρημένος με την ονομασία NISR2 στο International Seismological Center (ISC) και διαθέτει ευρυζωνικό σεισμικό αισθητήρα. Αρχικά (από τις 15/1/2021) είχε εγκατασταθεί δοκιμαστικά σε άλλη προσωρινή θέση μέσα στον οικισμό.

Τα δεδομένα, που μεταδίδονται τηλεμετρικά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στο ΕΑΑ, είναι διαθέσιμα επιχειρησιακά στην 24ώρη υπηρεσία ανάλυσης σεισμικότητας, στο Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο και στον Εθνικό κόμβο δεδομένων EIDA. Ο σταθμός αυτός είναι ο δεύτερος σεισμολογικός σταθμός του ΕΑΑ στο ηφαίστειο αφού στο Μανδράκι, στην Μονή Παναγιάς Σπηλιανής, λειτουργεί από το 2007 ο σεισμολογικός σταθμός NISR.

 

Το ΕΑΑ σχεδιάζει, σε συνεργασία με τον Δήμο, την επέκταση του σεισμολογικού δικτύου πέριξ και επί του νησιού με στόχο την ολοκληρωμένη και συνεχή παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Νισύρου.

 

Ημερήσιο τρέχον σεισμόγραμμα σταθμού NISR2 Νικιών (σε χρόνο UTC):

https://bbnet.gein.noa.gr/plots/NISR2.html

 

Ημερήσιο τρέχον σεισμόγραμμα σταθμού NISR Μανδρακίου (σε χρόνο UTC):

https://bbnet.gein.noa.gr/plots/NISR.html

 

Χάρτης τρέχουσας σεισμικότητας τελευταίων 24 ωρών:

http://bbnet.gein.noa.gr/HL/seismicity/real-time-seismicity/last-24-hours

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ