Β. Υψηλάντης: Απόφαση της Κυβέρνησης για χορήγηση προκαταβολής έναντι της σύνταξης

0
401

Ο Βασίλη Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για χορήγηση προκαταβολής έναντι της σύνταξης που δικαιούνται, από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και για την έκτακτη αποζημίωση σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Κατά την παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης του νέου μοντέλου μισθολογικής εξέλιξης και χορήγησης αμοιβής με βάση την περιγραφή και αξιολόγηση της θέσης εργασίας. Αμοιβές που θα τις χαρακτηρίζει περισσότερη δικαιοσύνη αφού θα πριμοδοτούν τη γνώση, την εμπειρία, τις δεξιότητες και κυρίως το βαθμό ευθύνης της κάθε θέσης.

Επίσης εξήρε την υπουργική τροπολογία με την οποία μεταξύ των άλλων:

(α.) Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4670/2020, χορηγείται προκαταβολή έναντι της σύνταξης που δικαιούνται, από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής αποφάσεις συνταξιοδότησης.

(β.) Προβλέπονται μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων  δωδεκάμηνης λειτουργίας

(γ.) Χορηγείται έκτακτη αποζημίωση σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής  επαναπρόσληψης.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι τα ακόλουθα:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση, ουσιαστικά επιδιώκει να αποκαταστήσει  προβλήματα που έχουν προκύψει στο μισθολογικό καθεστώς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ένα μισθολόγιο ξεπερασμένο  με χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες δίχως οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα, που ως φαίνεται ευνοούσε την αναζήτηση της ήσσονος προσπάθειας, μιας «σχετικά ικανοποιητικής», όπως την αποκάλεσε ο νομπελίστας Herbert Simon και όχι βελτιστοποιητικής απόδοσης.

Δημιουργούσε αυτή η κατάσταση απροθυμία στην ανάληψη θέσεων ευθύνης, προσέλκυσης νέων στελεχών με ποιοτικά χαρακτηριστικά γνώσεων και κατάρτισης για τη λειτουργία της κρίσιμης για το κράτος μας φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης της χώρας.

Το νέο μοντέλο, που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύστημα μισθολογικής εξέλιξης και χορήγησης αμοιβής με βάση την περιγραφή και αξιολόγηση της θέσης εργασίας. Αμοιβές που τις χαρακτηρίζει περισσότερη δικαιοσύνη αφού πριμοδοτεί τη γνώση, την εμπειρία, τις δεξιότητες και κυρίως το βαθμό ευθύνης της κάθε θέσης.

Διατηρείται το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως για το υπόλοιπο Δημόσιο και θεσπίζεται μια ειδική απολαβή, που ενσωματώνει και αντικαθιστά την προσωπική διαφορά και το τυχόν επίδομα θέσης. Το σύνολο των αποδοχών είναι συντάξιμο, διασφαλίζεται η μη ύπαρξη χαμηλοτέρων αποδοχών και υπάρχει ο αναγκαίος εξορθολογισμός των αμοιβών αναλόγως της βαρύτητας των καθηκόντων κάθε υπαλλήλου. Οι νέοι υπάλληλοι λαμβάνουν μισθό αντίστοιχο των καθηκόντων τους, χορηγούνται κίνητρα για θητεία σε υπηρεσίες παραμεθορίου, θεσμοθετούνται κίνητρα επίτευξης στόχων με συγκεκριμένο πλαίσιο και τρόπο πληρωμής και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις αξιολόγησης και αποτελεσματικότητας.

Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για διάστημα 36 μηνών έχει στόχο να ανταποκριθεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε και για να διασφαλιστεί η απορρόφηση της χρηματοδότησής τους, για τα έτη 2021-2023, βάσει και των ασφυκτικών χρονικών ορίων.

Είναι συνεπώς ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονιστικό και βελτιωτικό της λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τα στεγανά του παρελθόντος και να προωθήσει την αληθινή αποδοτικότητα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, δίχως ιδεοληψίες και παραδοχές που βλάπτουν στο τέλος τον ίδιο τον πολίτη.

Με ιδιαίτερη επίσης  ικανοποίηση, εισάγονται με  υπουργική τροπολογία διατάξεις, στο υπό εξέταση νομοσχέδιο που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και για ζητήματα άλλα που χρόνια απασχολούσαν και άλλα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, ιδία :

(1ον)  στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4670 / 2020, χορηγείται προκαταβολή έναντι της σύνταξης που δικαιούνται, από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, έλλειψη αυτής, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

(2ον) προβλέπονται μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων  δωδεκάμηνης λειτουργίας

(3ον) Χορηγείται έκτακτη αποζημίωση σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που επιδοτούνται με βάση την περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 4, σε συνδυασμό με την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του Ν.1545 /1985, αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι μίας έκτακτης αποζημίωσης ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη η μερική απασχόληση, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά το έτος 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια, διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών,  σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του νόμου 1545 /1985, επιμηκύνθηκε κατά ένα μήνα για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020,

γ.)  δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, ή δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας  για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021.

δ.) δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, ή δεν θα λάβουν το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

ε.) δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δυνάμει του άρθρου 68 του νόμου.4756 / 2020 ή άλλων διατάξεων.

Καταβάλλονται σε όλους που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και είναι απαλλαγμένη από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση.

Αποδεικνύεται συνεπώς, πέραν από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή λειτουργία του κράτους, το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας  που βρέθηκαν σοβαρά εκτεθειμένοι από τις συνέπειες του lockdown λόγω της πανδημίας. Ένα τέτοιο σχέδιο νόμου είναι και αυτό που συζητάμε, το οποίο και δηλώνω ότι υπερψηφίζω.

 

Ευχαριστώ πολύ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ