Κόντρα για Mη Επιστρεπτέα προκαταβολή – Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ

0
765

Mη Επιστρεπτέα προκαταβολή – Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ

 

 

Η μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί “ανάσα” για πολλούς επιχειρηματίες. Η αρχική τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής (όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ής Σεπτεμβρίου 2020) για διεκδίκηση και διάθεση συνολικά 49 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς χάθηκε στη μετάφραση, ενώ αργότερα… χάθηκαν και οι δηλώσεις από τα πρακτικά. Έπειτα, η έγγραφη τοποθέτηση του επάρχου Κω-Νισύρου κ. Καμπανή,πως θα δοθούν 39εκ ευρώ τελικά (από τις 12 Οκτωβρίου 2020),δημιούργησε προσδοκίες, οι οποίες όμως γρήγορα εξανεμίστηκαν όταν η Περιφερειακή Αρχή ανακοίνωσε το επίσημο ποσό, το ύψος του οποίου έφτασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα δόθηκε μια αύξηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, δείγμα του πόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρηματίες την επιχορήγηση αυτή και πόσο πίεσαν για να αυξηθεί το ποσό, με ένα χαμηλό ομολογουμένως και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες νούμερο.

 

Η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου με δελτίο τύπου που εξέδωσε στα ΜΜΕ, ζήτησε να αυξηθεί το πόσο των 35 εκατομμύριων, αναλογιζόμενοι αφενός το γεγονός πως δεν θα λάβουν επιχορήγηση όλες οι πληττόμενες  επιχειρήσεις και αφετέρου πως όσες λάβουν, το ποσό θα είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με επιχειρήσεις άλλων περιφερειών, ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό.Ανταποκρινόμενοι στις μεγάλες ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, προτείνουμε λύσεις και προτάσσουμε το συμφέρον των συμπολιτών μας. Φαίνεται όμως ότι έως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή παραμένει εφησυχασμένη στα θετικά σχόλια που ακούει στα πέριξ του γραφείου του Περιφερειάρχη και δενκάνει καμία προσπάθεια για επιπλέον διευκολύνσεις των συμπατριωτών μας.

 

Επιπρόσθετα, τα λογιστικά γραφεία και οι οικονομικοί σύμβουλοι τον τελευταίο καιρό καταθέτουν διαρκώς αιτήματα περί τηςεπιστρεπτέας προκαταβολής, αιτήματα αναστολών, παρατάσεων κλπ.Ένας κλάδος που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος αυτή την περίοδο, ίσως δυσανάλογο των δυνατοτήτων του και σίγουρα επιπρόσθετο του ήδη βεβαρυμμένου φόρτου εργασίας.Παρόλαυτα, με αίσθημα ευθύνης ο κλάδος των λογιστών συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του, όχι μόνο προετοιμάζοντας τις αιτήσεις των πελατών τους σε κλίμα έντασης και άγχους, αλλά βρίσκοντας και χρόνο για προτάσεις επί του συνολικού προγράμματος. Και αυτές οι προτάσεις δεν λαμβάνονται καν υπόψη!

 

Ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή να αυξήσει, το συνολικό ποσό, διεκδικώντας περισσότερους πόρους.Έστω η αύξηση στις προσφάτως λεχθέντες και εξίσου σύντομα ξεχασμένες εξαγγελίες των 49 εκατομμύριων ευρώ.

 

Επιπλέον, ζητούμε να δοθεί  άμεσα παράταση, ούτως ώστε να προλάβουν να καταθέσουν τα δίκαια αιτήματα τους όσο το δυνατόν περισσότεροι  επιχειρηματίες.

 

 

 

Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

 

Αφόρητα φτηνή, κουραστικά αδιάβαστη, αντιπολίτευση.  

Οι αλήθειες απέναντι στα ψεύδη, την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό της παράταξης του Μανώλη Γλυνού

 

Σε κάθε ευκαιρία η παράταξη του Μανώλη Γλυνού, δίνει ρεσιτάλ ψεύδους, λαϊκισμού και ασχετοσύνης.

Η ανακοίνωση που πριν λίγο εξέδωσε περί «μη επιστρεπτέας προκαταβολής» δείχνει ότι αγνοεί και τα στοιχειώδη, αφού το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ουδεμία σχέση έχει με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αφόρητα φτηνή, κουραστικά αδιάβαστη,  με μια ανακοίνωση που βρίθει από ψέματα, αποδεικνύει ότι  δικαίως βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά είναι  “λίγη”, ακόμη και γι αυτήν.

Ψέμα 1:  Ισχυρίζονται πως «Η αρχική τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής (όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ής Σεπτεμβρίου 2020) για διεκδίκηση και διάθεση συνολικά 49 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς χάθηκε στη μετάφραση, ενώ αργότερα… χάθηκαν και οι δηλώσεις από τα πρακτικά».

Η Αλήθεια: Το αίτημα του Περιφερειάρχη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για 45 εκ. ευρώ στήριξης των επιχειρήσεων στο Νότιο Αιγαίο,  κατατέθηκε γραπτά (και όχι μόνο προφορικά) στο Περιφερειακό Συμβούλιο  και η επιστολή του Περιφερειάρχη διενεμήθη σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους.  Χάρη σε αυτήν την επιστολή η Περιφέρεια, διεκδίκησε και πήρε 35 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ», για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ψέμα 2:  Ισχυρίζονται πως το ποσό των 35 εκ. ευρώ είναι  «χαμηλό ομολογουμένως και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες νούμερο».

Η αλήθεια: Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι αναλογικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει  το μεγαλύτερο ποσό στην Ελλάδα.  Η κύρια παράμετρος αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι ο πληθυσμός. Συγκρινόμενο με τα ποσά που έχουν δώσει οι άλλες Περιφέρειες, το ποσό για το Νότιο Αιγαίο είναι αναλογικά μεγαλύτερο από τα ποσά που έχουν διαθέσει οι άλλες Περιφέρειες.  Όταν το Νότιο Αιγαίο δίνει 35 εκατ και η Κρήτη 50 εκατ ευρώ, ποιος δίνει περισσότερα; Όταν η Αττική με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας δίνει 200 εκατ. και το Νότιο Αιγαίο δίνει 35 εκατ ., ποιος δίνει περισσότερα;

Ψέμα 3   Ισχυρίζονται πως «η Περιφερειακή Αρχή παραμένει εφησυχασμένη στα θετικά σχόλια που ακούει στα πέριξ του γραφείου του Περιφερειάρχη και δεν κάνει καμία προσπάθεια για επιπλέον διευκολύνσεις των συμπατριωτών μας».

Η αλήθεια: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που στο δικό της πρόγραμμα για τις πληττόμενες από την πανδημία covid -19 επιχειρήσεις, διεκδίκησε και πέτυχε διακριτό προϋπολογισμό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πέτυχε διακριτό προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Γιατί το έκανε αυτό η Περιφέρεια; Για να μην χρειαστεί να ανταγωνιστούν με τις μεγάλες επιχειρήσεις,  που αν το πρόγραμμα έμενε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από την ΕΕ, δεν θα είχαν καμία πιθανότητα στήριξης.

Ψέμα 4: Ζητούν  «να δοθεί  άμεσα παράταση, ούτως ώστε να προλάβουν να καταθέσουν τα δίκαια αιτήματα τους όσο το δυνατόν περισσότεροι  επιχειρηματίες».

Η αλήθεια: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε παράταση !  Άνοιξε το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» στις 21 Οκτωβρίου και μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε παράταση μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για το Νότιο Αιγαίο είναι ανοιχτή για 43 μέρες συνολικά, όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την οποία η παράταξη Γλυνού είχε «σημαία» της, άφησε την πλατφόρμα της ανοιχτή 33 ημέρες και αυτές με παράταση στην αρχική προθεσμία.

Κατόπιν αυτών, είναι φανερό ότι αποτελεί  ντροπή για τον τόπο το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που υπηρετούν, οι μετρ  του ψεύδους και της παραπληροφόρησης.

Αφόρητα λαϊκιστές, αποδεικνύουν  καθημερινά ότι  δικαίως βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά είναι  πολύ λίγοι, ακόμη και γι αυτήν.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ