37χρονος κατηγορείται για κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας – «Πληρώνει» την περιέργειά του

0
980
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου κατηγορούμενος για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ανήλικοι, που δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη της ηλικίας τους, θα καθίσει την προσεχή Δευτέρα ένας 37χρονος Ροδίτης.
Ο κατηγορούμενος, που έχει αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8.000 ευρώ, φέρεται να “πληρώνει” την περιέργειά του για πορνογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται ανήλικες κοπέλες στο διαδίκτυο.
Από την εργαστηριακή εξέταση κατασχεθέντων πειστηρίων από αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ διαπιστώθηκε συγκεκριμένα η ύπαρξη 28 αρχείων βίντεο, που η ονομασία και το περιεχόμενό τους αφορά πορνογραφία ανηλίκων.
Σε εξωτερικό δίσκο που κατασχέθηκε βρέθηκαν 164 αρχεία βίντεο όγκου 25GB περίπου με σκληρό πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Σε αρχείο καταγραφής του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για να «κατεβούν» τα συγκεκριμένα βίντεο βρέθηκαν 859 εγγραφές εκ των οποίων οι 446 φέρονται να αφορούν πορνογραφικό υλικό με ανήλικες, ενώ φέρεται να έχει διαπιστωθεί ότι 106 από τις εγγραφές αυτές διαμοιράστηκαν μέσω λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε σε άλλους χρήστες στο διαδίκτυο.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι για την αναζήτηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας είχαν χρησιμοποιηθεί λέξεις κλειδιά όπως «pedophilia».
Θυµίζουµε ότι τον Αύγουστο του 2012 αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης για την πάταξη του φαινοµένου της πορνογραφίας ανηλίκων, διενήργησαν έρευνα µε τη χρήση του λογισµικού προγράµµατος TLO, προς παρακολούθηση της ανταλλαγής σεσηµασµένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Έπειτα από έρευνα µε το συγκεκριµένο πρόγραµµα, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα που επισκέφτηκαν ιστότοπους µε υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Για τον 37χρονο φέρεται να προέκυψε ότι από την 25η Αυγούστου 2011 έως και την 13η Αυγούστου 2012 µε τη χρήση 80 διαφορετικών και µοναδικών ΙΡ διευθύνσεων αποθήκευσε και διαµοίρασε, µέσω προγράµµατος διαµοιρασµού αρχείων (torrent), τουλάχιστον 469 αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Tις πρωινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2012, κλιµάκιο αστυνοµικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος µε την συνδροµή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου µετέβη στην οικία του και σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού καθώς και του πατέρα του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι.
Σύµφωνα µε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στα αποθηκευτικά µέσα του κατηγορουµένου, βρέθηκαν πλήθος βίντεο και εγκατάσταση του προγράµµατος διαµοιρασµού αρχείων «emule».
Από τα βίντεο αυτά τραβήχτηκαν και εκτυπώθηκαν ενδεικτικά δώδεκα φωτογραφίες.
Απολογούµενος ισχυρίστηκε ότι τα ευρήµατα στον σκληρό δίσκο του, προορίζονταν για αποκλειστικά δική του χρήση και ότι ήταν αποσπασµατικά βίντεο µικρής διάρκειας µεταξύ πολλών µικρών βίντεο µε απλό πορνογραφικό περιεχόµενο, τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες της δικογραφίας αυτά προέρχονται από ιστότοπους, που διαθέτουν ελεύθερα βίντεο µε σεξουαλικό περιεχόµενο.
Σε κάποιες ιστοσελίδες, ανάµεσα σε αυτά που κατέβασε, υπήρχαν και βίντεο που απεικόνιζαν νεαρά άτοµα των οποίων η ηλικία ήταν απροσδιόριστη.
Όταν διαπίστωσε ότι τα αποσπάσµατα αφορούσαν νεαρά άτοµα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε. Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι δεν εγνώριζε ότι το να δει µία φορά ερωτικές ταινίες µε νεαρά άτοµα απαγορευόταν από τον νόµο και πρόσθεσε ότι για να δει κάποιος βίντεο στο διαδίκτυο απαιτείται πρώτα να το κατεβάσει στο σκληρό του δίσκο.
Διευκρίνισε εξάλλου ότι ποτέ δεν αγόρασε ή κατέβασε ολόκληρες ταινίες αλλά µόνο αποσπάσµατα. Είπε ακόµα ότι το πρόγραµµα που βρέθηκε στον υπολογιστή του σε καµία περίπτωση δεν χρησιµοποιήθηκε για αναµετάδοση ούτε και εγκαταστάθηκε για κάτι τέτοιο.
Το πρόγραµµα αυτό εγκαθίσταται δωρεάν και το χρησιµοποιεί για να κατεβάζει στο δίσκο του φωτογραφίες και βιντεάκια. Δεν εγνώριζε ότι αυτό µπορεί να αναµεταδώσει και εικόνες.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ