Μπενέτος Σπύρου: «Άλλο ένα έγκλημα μεθοδεύεται από κάποιους κύκλους για τα Δωδεκάνησα»

2
886

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μπενέτου Σπύρου

Επικεφαλής της Παράταξης Νοτίου Αιγαίου

«ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

και πρώην Δήμαρχος Λειψών

«ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ

ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ»

Αξιότιμοι κύριοι,

Επειδή αυτές τις ημέρες συντελείται ένα ακόμη έγκλημα σε συνέχεια του τεράστιου περιφερειακού ελλείμματος της Πατρίδας μας, που είναι και η κύρια αιτία της χρεωκοπίας της, και αφορά στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου (τώρα) και πολύ πιθανόν (αργότερα) να έπεται και συνέχεια, πρέπει νομίζω να υπενθυμίσω κάποια πράγματα στους συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιους και γενικότερα στους νησιώτες.

Πρόκειται για την Διάλυση των τραπεζικών καταστημάτων σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου (Τήλος, Κάσος, Λειψοί), ένα από τα εγκλήματα που διέπραξαν «Εθνικοί» και «Τοπικοί Παράγοντες» (Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς και Δημοτικός φόρος, ΔΑΝΕ, Συνεταιριστική Τράπεζα κ.λ.π.).

Η πρώτη επιστολή που έφυγε από εμένα, νεοεκλεγείς τότε Δήμαρχος στο νησί μου (01/01/87), ήταν στις 18/01/87 προς τις τέσσερις τότε συστημικές τράπεζες ( ΕΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορική, Ιωνική) και την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ξέροντας τις θέσεις της Πολιτείας, τις δεσμεύσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ σε συνεργασία με τις τότε Κυβερνήσεις, τις αποφάσεις των Συνεδρίων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου τότε και αργότερα και έχοντας ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχέδιο στο μυαλό μας για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη στον ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, οικοδόμηση κοινωνιών 365 ημερών και όχι ενός, δύο ή τριών μηνών, άνοιγμα των βάσεων της συζήτησης για το «Μεταφορικό ισοδύναμο» και αναγνώριση ότι το πλοίο για μας είναι όπως είναι το τρένο και το λεωφορείο για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας και σειρά άλλων θεμάτων.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον κ. Καραντζά, Πρόεδρο της ΕΤΕ τότε, συστήνοντας μία ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΘΥΡΙΔΑ (μικρότερη τραπεζική μονάδα) στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ και ενώ έπρεπε να ακολουθήσει μαζί με τις άλλες τράπεζες η σύσταση και άλλων τέτοιων «Τραπεζικών Μονάδων» βάσει των δεσμεύσεων που είχαν (υιοθέτηση από κάθε τράπεζα τριών, τεσσάρων ή πέντε νησιών) με αποφάσεις των οργάνων τους και των Ελληνικών Κυβερνήσεων, προσπάθησαν να ξεφορτωθούν αυτήν τη δέσμευση, τοποθετώντας, προσωρινά όπως έλεγαν, ΑΤΜ μέχρι την σύσταση αυτών των μονάδων που δεν έγινε ποτέ…!!!

Αν κάποιος δεν έχει ζήσει σε απομονωμένο νησί για καιρό δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει τις δυσκολίες της διαβίωσης εκεί. Μεταφορές, περίθαλψη, πρώτες ύλες, τράπεζες, ευκαιρίες, ανάπτυξη, όλα σε έλλειψη. Κι όμως εμείς είμαστε εκεί, κρατώντας της Ελληνικότητα των νησιών, σε συνθήκες δύσκολες έως ανυπέρβλητες.

Στους Λειψούς από την δεκαετία του 1980 είχαμε έντονο το Τραπεζικό πρόβλημα. Καμία Τράπεζα δεν δεχόταν να εγκαταστήσει ούτε ATM. Κι εμείς απόκληροι, έπρεπε να πάμε στη Λέρο ή την Πάτμο για να χρησιμοποιήσουμε Τραπεζικές υπηρεσίες. Έρχονταν οι τουρίστες ψάχνοντας απεγνωσμένα να αλλάξουν συνάλλαγμα, επιχειρήσεις να πληρώσουν προμηθευτές, κάτοικοι να αφήσουν κάπου το κομπόδεμά τους. Τίποτα. Και αυτό το τίποτα σήμαινε καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση για το νησί.

Μέχρι που εμφανίσθηκε η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. Οι άνθρωποι της έσκυψαν πάνω από το νησί και το 2005 έφτιαξαν ένα Τραπεζικό κατάστημα στολίδι. Οι Λειψοί για πρώτη φορά είχαν Τράπεζα στο έδαφός τους. Έρχονταν οι τουρίστες που ξαναεπισκέπτονταν το νησί και δεν πίστευαν στα μάτια τους, οι επιχειρήσεις μπορούσαν επιτέλους να κινηθούν στην σύγχρονη οικονομία και οι κάτοικοι είδαν για πρώτη φορά βιβλιάριο καταθέσεων στο νησί τους.

Αυτά τα έκανε αποκλειστικά η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, μόνη της χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Το έκανε γιατί αγαπούσε τα νησιά μας και έβλεπε ότι η ανάπτυξη του νησιού θα ήταν επικερδής για όλους, όπως και τελικά έγινε. Ήταν εκεί χειμώνα – καλοκαίρι και μας στήριζε αδιάλειπτα για 9 περίπου χρόνια. Οι Λειψιώτες οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους της Τράπεζας Δωδεκανήσου, για το πατριωτικό τους ένστικτο και την ουσιαστική βοήθεια που παρείχαν για την ανάπτυξη του νησιού.

Όμως το 2013 η Ελληνική Πολιτεία με μία ακατανόητη απόφαση για όλους, έκλεισε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, λες και αυτή ήταν το πρόβλημα των Τραπεζών της χώρας. Όπως φάνηκε για να μας «χρυσώσουν» το χάπι, υποχρέωσαν την Alpha Bank να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα της Τρ. Δωδεκανήσου στους Λειψούς. Μέχρι που η συναισθηματική φόρτιση της Τράπεζας Δωδεκανήσου καταλάγιασε και μαζί της αποφάσισε η Alpha να φύγει και να μας γυρίσει στα χρόνια της απομόνωσης, της υπανάπτυξης, της υποτίμησης, της αίσθησης του Πολίτη Β’ κατηγορίας και κάτω.

Κύριοι, μήπως πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών έγινε και γίνεται με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων;

Μήπως πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ή καλύτερα να μας πείτε ποιοι δημιούργησαν τα διάφορα θαλασσοδάνεια και την «ρεμούλα» στην Πατρίδα μας;

Μήπως πρέπει να σας δώσουμε το ακριβές γεωγραφικό μας στίγμα και να σας πούμε ότι είμαστε στα ανατολικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της «Πατρίδας» μας και να σας υπενθυμίσουμε αυτά που λέγαμε από το μακρινό 1987 ότι τα «ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» πρέπει να έχουν όλες τις υπηρεσίες, στο μέγεθός τους και να φαίνεται η παρουσία του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα απέναντι στην Τουρκία; «Υπηρεσίες όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη» λέει το ευρωπαϊκό κεκτημένο!!!

Το 1996, λίγους μήνες πριν τα Ίμια, όταν πέρασε και από το νησί μας ο αείμνηστος Πρόεδρος τότε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κος Στεφανόπουλος, στον χαιρετισμό μου του είχα πει: «Πρόεδρε, πρέπει να καταλάβουμε ότι ίσως να μην υπήρχε η Αθήνα εάν δεν υπήρχαν ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Σύμη, το Καστελόριζο, η Κάσος, μια σειρά από ΜΙΚΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ νησιά στο ΑΙΓΑΙΟ, που μέσα από το πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν ένα Αμυντικό Τείχος για την Αθήνα. Εμείς δεν θέλουμε μόνο όπλα, όχι γιατί φοβόμαστε τα όπλα, θέλουμε γρήγορη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το πιο ισχυρό μας όπλο…!»

Μήπως νομίζετε ότι εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε την τοποθέτηση των πινακίδων της ALPHA BANK μετά την «μαφιόζικη» κίνηση εξαφάνισης της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ;

Είχαμε όλα τα στοιχεία τότε να πιστεύουμε ότι ήταν «στάχτη στα μάτια» των ταλαιπωρημένων αλλά ηρωικών κατοίκων αυτών των νησιών και φοβόμουν τη συνέχεια…

Καλούμε δε όλη την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, Κυβέρνηση και όλη την ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ αυτής της Πατρίδας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να καταγγείλει, εάν χρειαστεί, τέτοιες επικίνδυνες μεθοδεύσεις, που διαλύουν τη συνοχή των τόπων μας και δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας και περαιτέρω αβεβαιότητας.

Κύριοι, θα έχει συνέχεια αυτή η υπόθεση και όσο και αν προσπαθείτε να φερθείτε με τρόπους αντιδεοντολογικούς, θα μας βρείτε μπροστά σας. Απλά να σας υπενθυμίσουμε ότι ξέρουμε ότι την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην Ευρώπη την δημιούργησε το ίδιο το Κεφάλαιο προς δικό του όφελος…!!! Ο «δύσμορφος» ελληνικός καπιταλισμός τελικά ενδιαφέρεται μόνο για την ισχυροποίηση του Αθηναϊκού Μορφώματος; Είναι περιφερειακό το πρόβλημα και το έλλειμμα αυτής της χώρας. Εάν δεν υπάρξουν Περιφερειακές δομές, Περιφερειακοί θεσμοί, δεν έχει μέλλον αυτή η Πατρίδα.

Εσείς τελικά τι είστε και τι ρόλο επιτελείτε στη σημερινή κρίση;

Να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο μέχρι στιγμής ;

Ευχαριστούμε και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί…! Πάντα για το καλό των νησιών μας και της Πατρίδας μας!

Σπύρου Μπενέτος

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βρε τον Μπενέτο, βγήκε από το πηγάδι τώρα που ο ΣφΥΡΙΖΑ είναι στα κάτω του... διαμαρτυρόμενος.

    Στήριξε μέχρι τώρα τον λαϊκισμό και τις κολωτούμπες του χωρίς τσίπα ΤΣΙΠρΑ, του Κάπτεν Ηλία του ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρου ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, χωρίς να βγάλει κουβέντα όταν στα νησιά της άγονης γραμμής έχωσαν ΦΠΑ 24 % σε συσκευασία μεταφυσικού ισοδύναμου… Τώρα διαμαρτυρόμενος για την απόφαση των τραπεζών που σήμερα έχουν πλειοψηφία μετόχους ξένους για κέρδος ξεχνά πάλι την κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήριξε…. Ξεχνά ότι την κοινωνική πολιτική την κάνει το κράτος και όχι ο ιδιώτης και οι μέτοχοι των τραπεζών που θέλουν κέρδη… Ο ΣφΥΡΙΖΑ πούντος Μπενέτο;

  2. Απλά…Ελληνικά δεν μπορείς να γράψεις;Σου έχει μείνει από παλιά;Δεν εντυπωσιάζεται κάνεις έτσι πια.Εισαι μιας άλλης εποχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ