Βίντεο: Η «μάχη» με τα τούρκικα αλιευτικά στη Λέρο | Ψαράδες αποκαλύπτουν στο Newsbomb.gr: Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο

0
673

Ψαράδες αποκαλύπτουν στο Newsbomb.gr: Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο με τους Τούρκους στη Λέρο (vids)

Ψαράδες αποκαλύπτουν στο Newsbomb.gr: Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο με τους Τούρκους στη Λέρο (vids)

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ» ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ – ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Απειλές, πυροβολισμοί και ύβρεις μέσω VHF από τους Τούρκους καταγγέλουν Έλληνες ψαράδες της Λέρου. Για πρώτη φορά 30 τουρκικά αλιευτικά έρχονται καθημερινά τόσο απειλητικά στις ελληνικές ακτές.

Το περιστατικό με τους Τούρκους ψαράδες που πυροβόλησαν 6 φορές κατά Ελλήνων συναδέλφων τους ανοιχτά της Λέρου περιέγραψε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των ψαράδων Λέρου κ. Χρήστος Τσακίριος. 

«Φοβηθήκαμε μην γίνει κάποιο επεισόδιο. Οι Έλληνες ψαράδες το μόνο που κάναμε ήταν να υπερασπιστούμε τα εργαλεία μας και φυσικά τα ελληνικά ύδατα. Δεν θέλαμε να δώσουμε διάσταση στο συμβαν για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.  Ωστόσο τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα». «Δεν θέλουμε να τους έχουμε στα πόδια μας (σ.σ. Τούρκους) και να «κλέβουν» τα ψάρια μας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Εκ μέρους όλων ψαράδων θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Λιμενικό που έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικάΤο Λιμενικό είναι δίπλα μας, η παρηγοριά μας» τόνισε και κατέληξε «Έγινε πολύ καλή δουλειά, να μην λέμε μόνο τα κακά … ».

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή ένος Έλληνα αλιέα του κ. Τσίφτη Κωνσταντή που ήταν παρόν στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη Λέρο και μίλησε και εκείνος στο Newsbomb.gr  

«Βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Ήρθαν απειλητικά προς το μέρος μας. Ήθελαν να κλέψουν τα εργαλεία μας. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να πάρω τον πρόεδρο των ψαράδων του νησιού μας και να τον ενημερώσω για το περιστατικό. Εκείνος μου είπε με τη σειρά του να προσέξω και να ενημερώσω άμεσα το Λιμενικό όπως και έκανα. Το τουρκικό αλιευτικό ερχόταν απειλητικά προς το μέρος μου. Εξαγριώθηκα και μόλις με πλησίασε χωρίς να διστάσω πήδηξα στην πλώρη του. Ο Τούρκος δεν περίμενε την αντίδρασή μου και σταμάτησε. Δεν υπολόγισα τίποτα. Ο θυμός μου ήταν εμφανής. Μάλιστα ο Τούρκος όταν κατάλαβε ότι δεν υποχωρώ πήγε να με δωροδοκήσει δίνοντάς μου ψάρια. Φυσικά δεν τα δέχτηκα και του είπα να φύγει αμέσως. Μετά από αυτό απομακρύνθηκα. Ωστόσο ένας συνάδελφός μου πλησίασε και αυτός ένα άλλο τουρκικό αλιευτικό θέλοντας να προστατέψει τα εργαλεία του. Ξαφνικά ακούσαμε 6 πυροβολισμούς από το τουρκικό αλιευτικό. Εκείνη την ώρα ήρθε το Λιμενικό.

Βγήκαμε από τις βάρκες μας και δώσαμε κατάθεση. Το περιστατικό κράτησε από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.15 το μεσημέρι. Δεν φοβηθήκαμε ούτε μία στιγμή. Το μόνο που θέλουμε είναι να μην έρθουν ξανά στις ελληνικές θάλασσες είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίφτης Κωσταντής.

Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι περικύκλωσαν το Φαρμακονήσι με καΐκια – Δείτε τους χάρτες

PHOTO GALLERY
Video 1

Τούρκοι ψαράδες «αλωνίζουν» στη Λέρο

Οι τούρκοι ψαράδες μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν διστάζουν να προσεγγίσουν ακόμη και στις ακτές νησιών – Αποκορύφωμα της αποθράσυνσης και της προκλητικότητάς τους οι πυροβολισμοί εναντίον Ελλήνων ψαράδων – Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς της Λέρου: Κινδυνεύουν τα σπίτια μας

Την προκλητικότότητα των τούρκων ψαράδων που δεν διστάζουν να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μέχρι του σημείου να πυροβολήσουν εναντίον των Ελλήνων αλιέων αποτυπώνουν βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Καθημερινή.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο, τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.  Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους.

Την ίδια ώρα οι ψαράδες της Λέρου εκφράζουν την αγωνία τους  μετά την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων αλιέων που κορυφώθηκε την Κυριακή όταν πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους.

«Σε αυτή την κατάσταση απειλούνται τα σπίτια μας. Έχουν φτάσει στα 200 μέτρα από τη Λέρο. Από τη στιγμή που οπλοφορούν όλο και κάποιος φόβος υπάρχει» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου, Χρήστος Τσακιργιός.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ