Λαός μου τι εποίησά σοι Και τι μου ανταπέδωκας; Φοβερή η αχαριστία. Ο Θεός να φυλάει τον καθένα μας | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

1
5701

ΛΑΟΣ ΜΟΥ ΤΙ ΕΠΟΙΗΣΑ ΣΟΙ….

< Λαός μου τι εποιησά σοι

Και τι μου ανταπέδωκας;

Αντί του μάνα χολή

Αντί του ύδατος  όξος

Αντί του αγαπάν με

Σταυρώ με προσηλώσατε>

 

Φοβερή η αχαριστία. Ο Θεός να φυλάει τον καθένα μας, από τον αχάριστο ευεργετημένο μας.

Οι Ιουδαίοι μελετούσαν τις προφητείες για τον Μεσσία, έβλεπαν καθημερινά τα θαύματα Του, άκουγαν την υπέροχη διδασκαλία Του,  ζούσαν τις μύριες ευεργεσίες Του. Και αυτοί οι ίδιοι Τον απέρριψαν, Τον καταδίκασαν, και Τον  θανάτωσαν με τον χειρότερο τρόπο.

Ποιον;   Τον  μεγάλο, αθώο,  αναμάρτητο ευεργέτη τους. Τον  γλυκύτατο Χριστό Θεό μας, που μας  αγάπησε γι αυτό που είμαστε όχι  από συμφέρον, ούτε γιατί Τον αγαπήσαμε.

Μήπως όμως και εμείς με την αμαρτωλότητά μας,  τις εγωιστικές αντιθέσεις μας, τον   ηθικό ξεπεσμό μας, Τον εμπαίζουμε, Τον   ξανασταυρώνουμε;

Και ο πληγωμένος, περιφρονημένος, ευεργέτης Χριστός, που την αλήθεια στάζει το άγιο  στόμα Του,   τι κάνει; Σιωπά στο άδικο παράνομο δικαστήριο. Δέχεται με πραότητα  γαλήνη και ειρήνη, την  απάνθρωπη οργισμένη θηριώδη μανία των Ιουδαίων, και την σκληρή τυραννική  συμπεριφορά τω  Ρωμαίων στρατιωτών. Εύχεται για αυτούς:    < Πάτερ άφες αυτοίς την αμαρτία, ου γαρ   οίδασι τι ποιούσιν>

Μάχεται επάνω στο Σταυρό για την σωτηρία όλων μας. Σκέφτεται και φροντίζει την Παναγία Μητέρα Του, που  οδηρωμένη παρακολουθούσε το μαρτύριο του μονογενούς γιου της,  και Θεού της και θεού μας: <Μην κλαις για μένα μητέρα μου….>. Ώ θαυμαστη γενναιοδωρία! Ώ  ανέκφραστη φιλανθρωπία!  Τέλειο φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτή η θυσία συνεχίζεται κατά τρόπον μυστηριώδη στις Αγίες Τράπεζες της Ορθοδόξου εκκλησίας κάθε Κυριακή και κάθε φορά που τελείται Θεία Λειτουργία.

          Για αυτό ο θεόπνευστος ψαλμωδός για τις άπειρες ευεργεσίες, υλικές και πνευματικές, γνωστές και άγνωστες, φανερές και αφανείς,  γεμάτος ευγνωμοσύνη, διερωτάται: < Τι ανταποδώσω τω Κυρίω;  Περί πάντων ων  ανταπέδωκε μοι;>. Ποια  προσφορά μπορεί να αντισταθμίσει την σταυρωμένη αγάπη του Κυρίου μας;

Την Μεγάλη Πέμπτη προσκυνώντας τα ματωμένα πόδια του Χριστού στον Τίμιο Σταυρό,  ας σταθούμε λίγο να ακούσουμε την θλιμμένη φωνή Του. Τι θέλει από εμάς; <Δως μου υιέ την καρδίαν σου> . Την καρδιά μας θέλει,  για να την εξαγνίσει,  να την κάνει θρόνο Του.

Ας ξυπνήσουμε, Ας συνέλθουμε.  Σήμερα <Χριστός και ψυχή μας χρειάζονται>.

  • Όταν λοιπόν νιώθουμε την καρδιά μας, να χοχλάζει από αισθήματα θυμού, μ68ίσους, αντιπάθειας και εκδίκησης,  να θυμόμαστε την Μεγάλη Πέμπτη και  Μεγάλη Παρασκευή, και να ζητούμε να μας δίνει την  χάρη Του και  την δύναμή Του, να μπορούμε να συγχωρούμε ειλικρινά και να  αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς μας.

Μόνο τότε θα ακούσουμε να μας ψιθυρίζει ο Πανάγαθος Θεός: <Ναι τώρα είσαι αληθινό παιδί μου>.

Το μεγαλείο δεν βρίσκεται στο μίσος, στον θυμό στην εκδίκηση.  Βρίσκεται μόνο στην Αγάπη.

Να γίνουμε πιστοί ακόλουθοι του  Εσταυρωμένου. Με  υποταγή καθαρή,  αγόγγυστη, με  αυταπάρνηση και συμμόρφωση στο θέλημα του Θεού.

 

Ιησού μου σταυρώθηκες για μένα.

Κι εγώ δεν πόνεσα για σένα.

Πικρά μετανιωμένος τρέχω να Σε βρώ

Πάνω στον Σταυρό.

 

Καλό Άγιο Πάσχα

Αικατερίνη Σωκιαλη Κιννα

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορεί να το ζούμε καθημερινά λόγω της επαναληπτικής άφεσης αμαρτιών.
    Όλα στην Θεωρία φαίνονται Άγια…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ