Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939 – 2008) | Οι σημαντικές παρακαταθήκες του

1
7261

Σαν σήμερα, εκοιμήθη στις 5.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 28 Ιανουαρίου 2008, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

«Δεν μπορώ να σιωπήσω όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η θρησκεία μας, η οικογένειά μας, η παιδεία μας, το Έθνος μας.

Κρατήστε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία γιατί αυτά είναι τα θεμέλιά μας.
Επάνω σε αυτά μπορούμε να στηριχτούμε για να επιβιώσουμε για να μην έρθει κανένας οδοστρωτήρας και μας κάνει όλους αλοιφή.
Πρέπει να διατηρήσουμε το σχήμα που έχουμε και που είναι η παράδοσή μας…

Αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ελλαδικής Εκκλησίας και της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από 16 χρόνια εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939 – 2008), ο οποίος αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ελλαδικής Εκκλησίας και της ελληνικής κοινωνίας και το βίντεο με την τελευταία του εμφάνιση εξακολουθεί να συγκινεί.

Ήταν 28 Ιανουαρίου 2008, στις 5:15 το πρωί, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή, νικημένος από την επάρατη νόσο, έχοντας δώσει μία σκληρή και πολύμηνη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Βρισκόταν μέχρι την τελευταία στιγμή στην κατοικία του στο Ψυχικό, καθώς οι θεράποντες ιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Χαρισματικός από τα νεανικά του χρόνια, διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Νεότατος, μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Το 1998, μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρεις ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο τότε Αλεξανδρουπόλεως (νυν Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης), Άνθιμος.

Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία «όπως είναι, ακόμη και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη απο τους νέους για όσα δεν έγιναν απο τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σ’ ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Ο αρχιεπίσκοπος με το λόγο του, είτε απο άμβωνος, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε δηλώσεις του, προκάλεσε αντιδράσεις.

Από τα πιο μεγάλα-αν όχι το μεγαλύτερο- γεγονότα που σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του ήταν η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, υπήρξε δημοφιλέστατος. Πάντα στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων, έμπαινε στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Ο ίδιος έλεγε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία, οι αγώνες, οι ρίζες και η ταυτότητα του ελληνισμού.

1. Είναι μεγάλο καλό να είσαι με έναν άνθρωπο, τον οποίον τον αγαπάει ο Θεός.
Είναι μεγάλη ευλογία να προσκολληθείς σε έναν άνθρωπο, που τον αγαπάει ο Θεός.
Πόσο ωφέλιμο είναι να έχουμε συντροφιά με δικαίους και ενάρετους ανθρώπους και να πηγαίνουμε μαζί τους, με εκείνους τους οποίους ο Θεός ευλογεί.

Και γι’ αυτόν τον λόγο σας παρακαλώ αδελφοί μου.
Προσέχετε με ποιους κάνετε παρέα, με ποιους κάνετε συντροφιά.
Εάν πλησιάζετε ανθρώπους που τους αγαπάει ο Θεός, θα έχετε κι εσείς ευλογία.

Αν πλησιάσετε ανθρώπους που είναι με το διάβολο, θα πάτε κι εσείς κοντά εις τον πονηρό.

2. Δεν μπαίνει όπου και νά΄ ναι ο διάβολος. Μπαίνει εκεί που υπάρχει αιτία. Όταν είσαι μες στην πορνεία και έρχεσαι και κοινωνείς, τι θα σου κάνει ο διάβολος;

Θα μπει μέσα σου όπως μπήκε εις τον Ιούδα. Μόλις κοινώνησε (Μυστικός Δείπνος) ο Ιούδας, τότε μπήκε ο διάβολος μέσα του! Μη νομίζουμε ότι είναι εύκολο πράγμα να ξεκινάς από εκεί και να πηγαίνεις να κοινωνείς.

Αν δεν είσαι έτοιμος, μη πας να κοινωνήσεις! Μη νομίζεις ότι είναι αστεία πράγματα, εκεί είναι ένας Θεός ολόκληρος! Εμείς πηγαίνουμε εκεί, ανοίγουμε το στόμα μας, γελούμε και φεύγουμε. Βρε άνθρωπε του Θεού, ξέρεις τι έχεις κάνει;

Χωρίς εξομολόγηση χωρίς προετοιμασία που πας; Θα μπει μέσα σου ο διάβολος, τότε θα μπει μέσα σου.
Προσέχετε σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν είναι αστεία η πίστις που έχουμε.
Η πίστις που έχουμε είναι φοβερά! Τρομερά!

π. Σάββας Αχιλλέως +

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ