Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Ζιά & το ταφικό έθιμο με το «συγχώριο»

0
13591


Με ευλάβεια, κατάνυξη, συγκίνηση και σεβασμό τελείται κάθε χρόνο ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου  στον  κοινό κοιμητηριακό Ναό των ενοριών του Λαγουδιού και της Ζιάς, στο παλιό λατομείο της Ζιάς, με τις διάφορες προσφορές στη μνήμη των κεκοιμημένων.

Με πολλούς προσκυνητές τελέστηκε και φέτος η Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς του Λαγουδιού και της Ζιάς, τον π. Κυριάκο και τον π. Ιωάννη.

Έψαλλαν οι: Μιχάλης Δανελλάκης, Μιχάλης Γκινής, Βαγγέλης Κίννας, και Γ. Κιάρης.

Αμέσως μετά την Θεία λειτουργία και την περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, αναβίωσε το παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο γίνονται διάφορες προσφορές («παγκέρι») για «συγχώριο» των αποθανόντων στους παρευρισκόμενους,συνήθως διάφορα γλυκίσματα, παλιότερα όλα χειροποίητα.

Ενώ από  ενορίτες της Ζιάς (οικογένεια Κασίου) τηρείται και το ταφικό έθιμο με προσφορά φαγητών (ντολμαδάκια, ζυμωτό ψωμί-ελιόψωμο) συνοδευόμενο από ντόπιο γλυκό (εξαιρετικό) κρασί παραγωγής του φίλου Μηνά, για συγχώριο, πάνω στους τάφους των συγγενικών τους προσώπων.

Περιττό να πούμε ότι κι εδώ λίγο πριν την περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου γύρω από το ναό, σταμάτησε η βροχή, άνοιξε ο καιρός και βγήκε ο ήλιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ