Ομιλία καθ. Θεόφιλου Μουζουράκη για Μητροπολίτη Κώου Αγαθάγγελο Αρχύτα: Άξιος Ποιμενάρχης και ιδιαιτέρως φιλάνθρωπος

1
12147
Άλλη μία αξιόλογη ομιλία, η δεύτερη κατά σειρά, από τον Πνευματικό Όμιλο Κωων ᾽Ο Φιλητάς᾽, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτέμβρη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Χάνι.
Ο εκλεκτός ερευνητής και διανοούμενος καθηγητής Θεολογίας, Θεόφιλος Μ.Μουζουράκης αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του τελευταίου Μητροπολίτη της Τουρκοκρατίας και τον μόνο της Ιταλικής Κατοχής στην Κω, Αγαθάγγελο Αρχύτα.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε το μέλος του ΔΣ του Φιλητά, Ελευθέριος Χατζηνικολάου, λόγω κωλύματος της Προέδρου Μαρίας-Τουλαντά Παρισίδου.
Ο κ.Μουζουράκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αντίσταση του Μητροπολίτη, στο να γίνει αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία Δωδεκανήσου.
Τόνισε πως ήταν άξιος Ποιμενάρχης και ιδιαιτέρως φιλάνθρωπος.
Επιπροσθέτως , κατά την περίοδο της ανόδου των νεότουρκων στη Μικρά Ασία και τη διαφυγή των Ελλήνων προς την Ελλάδα, βοηθούσε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κατατρεγμένους Έλληνες.

Πηγή: https://www.kostv.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΜΕ. ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΑΣ,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ