Με πολύ κόσμο η εορτή της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς

0
10270

Η Απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Εννιάμερα της Παναγίας με λαμπρότητα στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς.
Η εικόνα φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο τον μεγάλο ναό των Λειψών και στις 6 το απόγευμα της παραμονής ψάλλοντας το «Απόστολοι εκ περάτων» μεταφέρεται εν πομπή από τον Άγιο Θεολόγο στην Παναγία του Χάρου, όπου τελείται ο εσπερινός και το πρωί ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία της εορτής.

Αμέσως μετά μοιράζεται το κόλλυβο της Παναγίας. Η Ιερά εικόνα θα παραμείνει στο ναό της για 40 ημέρες και μετά για λόγους ασφαλείας θα επιστρέψει στον ΙΝ Αγίου Θεολόγου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Δήμαρχος Φώτης Μάγγος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Λουκάς Θάνος, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Β. Δωδεκανήσου, Θέμης Καλαμάτας, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Κω Μιχάλης Γιωργαλλής κ.α.
Μεγάλη προσέλευση από τα γύρω νησιά και ιδιαίτερα από Λέρο-Πάτμο

Ακολουθεί μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι από το δήμο Λειψών στο κεντρικό πάρκο του νησιού.





Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής, μετά το πέρας της οποίας μοιράστηκε το κόλλυβο της Παναγίας σύμφωνα με το έθιμο.


Η Παναγία του Χάρου και το θαύμα που επαναλαμβάνεται από την Χάρη Της!

Ένα θαύμα επαναλαμβανόμενο και ένα όνομα που δεν συναντά κανείς εύκολα, είναι τα τρία στοιχεία που καθιστούν απόλυτα μοναδική μια από τις πιο σπάνιες εικόνες της Παναγίας.

Βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι. Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του.

Η απεικόνιση της δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον Απρίλιο του 1943 μια νεαρή κοπέλα, τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας λευκούς κρίνους ως προσφορά στην Παναγία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελε να ζητήσει εκείνη την ταραγμένη περίοδο από την Παναγία.

Με το πέρασμα των ημερών, οι κρίνοι μαράθηκαν. Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1943 κάποιοι επισκέπτες διαπίστωσαν πως οι μαραμένοι κρίνοι είχαν αρχίσει να πρασινίζουν και ουσιαστικά να ξαναζωντανεύουν.
Στις 23 Αυγούστου, οπότε και γιορτάζει ο συγκεκριμένος Ναός οι κρίνοι είχαν νέα μπουμπούκια.
Άνθρωποι που επισκέπτονται το μικρό εκκλησάκι , διαπιστώνουν έκπληκτοι πως το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ