Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Προφήτη Ηλία στο Μαστιχάρι

0
10061
Συνεργάτης aegeanews.


Παρουσία των τοπικών αρχών και πάρα πολλών προσκυνητών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός,  της εορτής του Προφήτη Ηλία στο φερώνυμο Ιερό εξωκλήσιο του Προφήτη Ηλία στο Μαστιχάρι (σε ύψωμα στον κεντρικό δρόμο Μαστιχάρι-Αντιμάχεια).

Τον εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο π. Ηλίας Καμπάκης και ο π. Νικόλαος Γρύλλης εφημέριος της ενορίας Ευαγγελιστρίας Μαστιχαρίου στην οποία ανήκει το εξωκλήσι.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη καθηγητή  Γιώργο Σακέλλη, Ηλίας Σαράγιας, Νίκος Παπαθωμάς, Γιώργος Μιαούδης, Ηλίας Διακαντώνης και Παναγιώτης Γιακαλλής.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος  Αντιμάχειας Νίκος Φραζής, ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης κ.α.

Ακολούθησε η παράθεση πλούσιας τράπεζας και μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.

Όταν έβλεπε ο Προφήτης Ηλίας ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης πίστευαν στα είδωλα, ήταν άδικοι και σκληροί, προσευχήθηκε θερμά στο Θεό και ζήτησε να τους δείξει ένα σημάδι. Από την προσευχή του Προφήτη Ηλία έκλεισαν οι ουρανοί και δεν έβρεχε για τρία ολόκληρα χρόνια. Άρχισαν τότε να στερεύουν οι πηγές και να πέφτει λιμός. Τότε ο βασιλιάς* είπε ας δοκιμάσουμε λοιπόν την πίστη του Θεού.

Τότε μαζεύτηκαν οι ιερείς των ειδώλων και ο Ηλίας κι έστησαν πάνω στο βουνό δύο θυσιαστήρια. Πρώτοι θυσίασαν οι ιερείς των ειδώλων το μοσχάρι στα είδωλα το διαμέλισαν, προσευχήθηκαν αλλά σταγόνα δεν έπεφτε.

Οπότε, ο βασιλιάς στράφηκε προς τον Ηλία. Ο Ηλίας ζήτησε τότε από το λαό να του φέρουν δώδεκα πέτρες, όσες και οι φυλές του Ισραήλ. Τις στερέωσε στη γη και είπε να σκάψουν γύρω στις πέτρες ένα βαθύ χαντάκι. Τους είπε να βάλουν πάνω στις πέτρες τα ξύλα και ζήτησε δύο στάμνες νερό.

Ο μόνος που είχε τη δυνατότητα να φέρει νερό ήταν ο βασιλιάς, οπότε  ο Ηλίας του ζήτησε  για δεύτερη και τρίτη φορά από δύο στάμνες νερό γεμίζοντας το χαντάκι που είχαν σκάψει. Τότε, έπεσε φωτιά από τον ουρανό και κατέκαψε τα ξύλα εξατμίζοντας το νερό που ήταν στο χαντάκι.

Στην συνέχεια, ο Προφήτης Ηλίας βλέποντας το λαό που πίστεψε στο θαύμα, τους είπε «έρχεται βροχή, φύγετε μην πνιγείτε…» Έπεσε στα γόνατα προσευχήθηκε ενώ μετά τη βροχή χάθηκαν πολλοί και κυρίως οι ιερείς των ειδώλων οι οποίοι στην συνέχεια κατεσφάγησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ