Να προστατευτούν οι εκκλησίες ζητούν πέντε σύλλογοι της Δωδεκανήσου

1
2845

Απέστειλαν επιστολή στους Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου

Τη θέσπιση κανόνων στη συντήρηση των εκκλησιών και μοναστηριών, ζητούν με επιστολή τους στους Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς και η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών παροικιακών συλλόγων Ρόδου, η Δωδεκανησιακή Μέλισσα, η Δωδεκανησιακή Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν πρόσφατες παρεμβάσεις σε εκκλησίες με, όχι τα καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικότερα στην επιστολή τους προς τους Μητροπολίτες, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στους βουλευτές Δωδεκανήσου, στον περιφερειάρχη κ.α. οι 5 σύλλογοι αναφέρουν τα εξής:

«Σεβασμιότατοι, Σκοπός της παρούσας επιστολής μας αποτελεί αρχικά η γνωστοποίηση ενός σοβαρότατου διαχρονικού προβλήματος, που θέτει σε κίνδυνο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας.

Όπως γνωρίζετε, η Δωδεκάνησος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ιερών Ναών και λοιπών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, διάσπαρτο στα νησιά της, ο οποίος απαιτεί συνεχή φροντίδα, η οποία συνήθως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που οι εκάστοτε τοπικοί φορείς, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν τους Ιερούς Ναούς καθώς και τα λοιπά μνημεία, δεν επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η παντελής έλλειψη ή και η καθυστέρηση σύνταξης μελετών εργασιών από αρμόδιους φορείς καθώς και η έλλειψη σωστής εποπτείας των εργασιών αποτελούν τους βασικότερους λόγους μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης και επισκευής.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στην ανεπάρκεια κονδυλίων, που έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των αρμοδίων Υπηρεσιών και τη μη δυνατότητα συνεχούς εποπτείας ούτε έστω περιοδικής αυτοψίας και καταγραφής της κατάστασης των Ιερών Ναών και των λοιπών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στα πολλά και πανέμορφα νησιά μας.

Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την έκδοση εκ νέου σαφών οδηγιών προς τα εκκλησιαστικά συμβούλια των νησιών μας, περί μη εκτέλεσης ουδεμίας εργασίας συντήρησης – επισκευής – κατασκευής στους Ιερούς Ναούς, τα λοιπά μνημεία και τους περιβάλλοντες χώρους τους, χωρίς την έγγραφη άδειά σας αρχικά και στη συνέχεια την προβλεπόμενη άδεια της ή των αρμόδιων Υπηρεσιών, κατά περίπτωση. Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση. Με πατριωτικούς χαιρετισμούς Τα ΔΣ των Δωδεκανησιακών Σωματείων».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να γιασει το στομα σας μπραβο σας γιατι εμας δεν μας ακουει κανενας ισως εσεις να ακουστειτε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ