ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εορτασμού του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανού στο Λινοπότι

0
5513

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, μεταξύ 250 και 256 μ.Χ. Οι γονείς του, τον ανέθρεψαν με χριστιανική επιμέλεια.

Καθώς ήταν από γένος διακεκριμένο, προσέλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε ως στρατιωτικό. Αργότερα ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών, δηλαδή της φρουράς των ανακτόρων.

Καθώς ο Σεβαστιανός ήταν αγαθός και ευαίσθητος, από τη θέση αυτή πολλές φορές προστάτευε τους φτωχούς πάσχοντες Χριστιανούς. Πρόθυμα επίσης, εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Ρωμαϊκής εκκλησίας. Γι’ αυτό ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της εκκλησίας.

Όταν ξεκίνησε ένας ακόμη διωγμός κατά των χριστιανών και συνελήφθη μία ομάδα από αυτούς, ο Σεβαστιανός, για να τους εμψυχώσει την ώρα που δικαζόταν, προς γενική κατάπληξη όλων, δήλωσε ότι και αυτός ήταν χριστιανός.

Μόλις το έμαθε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, διέταξε το θάνατό του και μάλιστα με ιδιαίτερη σκληρότητα. Οι ίδιοι οι στρατιώτες του διατάχθηκαν να τον τοξεύσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν γρήγορα το θάνατό του*.

Μετά το μαρτύριο, το σώμα του παρέλαβε μια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα, η οποία διαπίστωσε ότι ανέπνεε ακόμη. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ημέρες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του.

Πάλι επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό και τον ήλεγξε για τη σκληρότητά του. Τότε αυτός διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου.

Έτσι, ο Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την «άχρι θανάτου»(Αποκάλυψη Ιωάννου Θ’10) πίστη του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ