Γέρων Ιωσήφ: Έπαρση σημαίας με Κώους στη Βίγλα Αγίου Όρους | Ο τάφος του γέροντα Ιωσήφ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

4
5284

Μια παρέα οκτώ Κώων (Σταμάτης Μάμμης, Βασίλης Προύζος, Γιάννης Αφεντούλης, Μουσταφάς Χατζησουλεϊμάν, Κώστας Γρηγοριάδης, Δημήτρης Χρηστοφής, Στέργος Περρής και Κώστας Λάμπρου) επισκέφτηκε τον γέροντα Ιωσήφ στη Βίγλα του Αγίου Όρους

Σε ένα κελλί σκαρφαλωμένο στα βράχια , με τον επικίνδυνο γκρεμό να χάσκει κάτω από τα πόδια του, περιμένει τους Έλληνες πιλότους μετά το τέλος των αερομαχιών. Στα χέρια του κρατάει πάντα δύο τεράστιες σημαίες, τη γαλανόλευκη κι εκείνη του Βυζαντίου. Σε πολύ χαμηλό ύψος, τα Ελληνικά αεροπλάνα, ως ένδειξη σεβασμού, περνούν από μπροστά του με τους πιλότους φανερά συγκινημένους να τον χαιρετούν.«Να έχετε την ευχή μου! Γυρίστε πίσω υγιείς και πάντα νικητές…», τους φωνάζει ο Αγιορείτης Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας!

Η ομάδα των Κώων δεν αρκέστηκε σε μια τυπική επίσκεψη για ευλογία-όπως οι περισσότεροι προσκυνητές- αλλά παρέμεινε και ζήτησε από τον γέροντα να τον βοηθήσουν σε ότι εργασίες χρειαζόταν… κι εκείνος φανερά συγκινημένος για την προθυμία τους αυτή τους ζήτησε να του σκάψουν τον τάφο του σε σημείο που τους υπέδειξε.

Η περιγραφή και το βίντεο από τον φίλο Σταμάτη Μάμμη:

«ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2020
ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ.
Η ομάδα από την Κω είχε ευλογία από τον Γέροντα Ιωσήφ να του φτιάξει τον τάφο του όπως είναι το τυπικό στο Άγιο Όρος οι γέροντες να φτιάχνουν στα Κελιά τους ένα τάφο για τους ίδιους.
Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε αυτό και ο Γέροντας βλέποντας πάνω μας λίγο φιλότιμο δάκρυσε και μας ευλόγησε.
Μας είπε και από ψηλά που θα είμαι θα σας ευλογώ.
Συνεχίστε τον αγώνα σας και βοηθάτε κόσμο.
Να ναι ευλογημένο Γέροντα.»

Στην συνέχεια έμειναν μαζί του και στην συγκινητική έπαρση της σημαίας στη Βίγλα Αγ. Όρους:

π. Ιωσήφ Μοναχός Αγιορείτης: Ο Μοναχός – Προστάτης των Αεροπόρων μας, που γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (εικόνες-video)

π. Ιωσήφ Μοναχός Αγιορείτης: Ο Μοναχός – Προστάτης των Αεροπόρων μας, που γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (εικόνες-video)

Ο μοναχός Ιωσήφ, σκαρφαλωμένος στα βράχια , με τον επικίνδυνο γκρεμό να χάσκει κάτω από τα πόδια του, περιμένει τους Έλληνες πιλότους μετά το τέλος των αερομαχιών. Στα χέρια του κρατάει πάντα δύο τεράστιες σημαίες, τη γαλανόλευκη κι εκείνη του Βυζαντίου. Σε πολύ χαμηλό ύψος, τα Ελληνικά αεροπλάνα, ως ένδειξη σεβασμού, περνούν από μπροστά του με τους πιλότους φανερά συγκινημένους να τον χαιρετούν.

«Να έχετε την ευχή μου! Γυρίστε πίσω υγιείς και πάντα νικητές…», τους φωνάζει ο Αγιορείτης Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας!

Image
Image

Από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας στο Λαυρεωτικό Ι. Κελλί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα

Ο μοναχός Ιωσήφ γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης) το 1958.  Απόφοιτος της Σχολής ιεροψαλτών Μητροπόλεως Κορίνθου. Στην μουσική του συγκρότηση συνέβαλαν επίσης ο κατά σάρκα πατέρας του ιερέας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ο πρωτοψάλτης του Αγίου Νικολάου Κορίνθου Ιωάννης Σπανός και ο Αθανάσιος Παϊβανάς, μαθητής του Θρασυβούλου Στανίτσα. Μοναχός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (1983-1989), όπου συνέψαλλε σταθερά με τους λοιπούς πατέρες της Μονής.

Ο π. Ιωσήφ προσήλθε στη Βίγλα κατά τον Οκτώβριο του έτους 1989, ευρίσκοντας ερειπωμένο το Κελλί, ακατοίκητο ήδη από εικοσαετίας. Έκτοτε ακόπως και αδιαλείπτως προσπαθεί, επιτυχώς έως τώρα, να ανακαινίζει διαρκώς το Κελλί, καθιστώντας το, όχι μόνον υλικώς, τόπο πνευματικής αναπαύσεως των εκεί προσερχομένων προσκυνητών. Αλησμόνητες παραμένουν σε όλους, οι αλληγορικές παρουσιάσεις του π. Ιωσήφ, πλήρεις υψηλών νοημάτων, που προτρέπουν σε αίνεσι Κυρίου, εσωτερική εγρήγορση, νήψη και ανοδική μετάνοια. Πλήθος μαρμάρινων, λίθινων και ξύλινων κατασκευών, σωστών κομψοτεχνημάτων κοσμούν το ησυχαστήριον» Άλλωστε, έργο του ιδίου είναι η κλίμακα που οδηγεί στο παρακείμενο σπήλαιο του Οσίου Αθανασίου.

Ο πατέρας Ιωσήφ, ερημίτης του Αγίου Όρους, παρακολουθεί τις αερομαχίες στο Αιγαίο και ευλογεί τους πιλότους των μαχητικών μας. Από το 1990 περίπου όλοι οι Έλληνες πιλότοι ύστερα από κάθε εμπλοκή με τους Τούρκους πετάνε πάνω από το Άγιο Όρος για να πάρουν την ευχή του σεβάσμιου γέροντα.

«Κάθε μέρα, όταν ακούω τον θόρυβο των αεροπλάνων, πετιέμαι απο το κελί μουΒγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω από συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα από  οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου». «Τους αγαπώ όλους σαν παιδιά μου. Κάποιους τους έχω γνωρίσει κι απο κοντά», συμπληρώνει.

Έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας

«Είναι ένας Άγιος άνθρωπος, μια βιβλική μορφή, που όποιος τον γνωρίσει έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της καλοσύνης και της αγάπης» όπως είπε ο πιλότος Γιώργος Βαζούρας, ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά.

Οι πιλότοι από όλες τις πολεμικές μοίρες έχουν στείλει στο ησυχαστήριο του ερημίτη ευχές, αναμνηστικά δώρα, αλλά πάνω από όλα την αγάπη τους, γιατί ξέρουν ότι έπειτα από μια δύσκολη πτήση με οποιονδήποτε καιρό πάνω από το Αρχιπέλαγος, ο σύγχρονος «προστάτης» τους θα βρίσκεται εκεί, πάνω στα βράχια, για να τους ευλογήσει και να τους εμψυχώσει.

Image

Το Κελλί του Αγίου Μηνά

Το Κελλί του Αγίου Μηνά, ευρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιο-ανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος. Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό.

Ψηλά στους βράχους, αρχικώς κατοικούνταν δύο σπηλιές, μία ανατολικώς, μία νοτίως.

Ένα διώροφο κελλί κτίσθηκε εις τα τέλη του 19ου αιώνος, το οποίο εκάηκε από κεραυνό. Εις τα 1933, όπως αναφέρεται σε λίθινη επιγραφή, κτίσθηκε ο Ιερός Ναός του Κελλίου, επ΄ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Μηνά (εορτάζει 11 Νοεμβρίου), καθώς και δεύτερος όροφος του Κελλίου στη βόρεια πλευρά, που κάηκε και πάλιν από κεραυνό, διασωθέντος ως τόσον του Ναού. Ο Ναός ούτος, εκτίσθη παρά τινος Μοναχού Μηνά, το δε ξυλόγλυπτον τέμπλον, θύρες και παράθυρα είναι έργα του γέροντος εκείνου, αρίστου οντως ξυλουργού.

Image
Image

Τo αριστουργηματικά μαρμάρινο δάπεδο του Ναού (1997-1998 είναι έργο του Μοναχού Ιωσήφ, με ακριβέστατα γεωμετρικά ψηφιδωτά. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται είναι: στο κέντρο υπάρχει ένθετη μία πέτρα από το όρος Σινά, ώστε ο τόπος να είναι τόπος Σινά– τόπος προσευχής. Γύρω, υπάρχει αριστοτεχνικός πλοχμός, αρχαίο σχέδιο, με χρωματικές επιλογές που παραπέμπουν στις φυλές των ανθρώπων και την ευκτέα αγάπη και ομόνοια αυτών. Στις γωνίες του δαπέδου, απεικονίζονται τέσσερα δελφίνια, θαυματουργικώς παρόντα σε βίους Αγίων. Επίσης, υπάρχει η επιγραφή, μία λέξη πλάϊ σε κάθε δελφίνι  Ιωσήφ αιτεί έλεος, 1997, μία αιώνια παράκληση.

Image
Image
Image

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιοσέβαστος, δυναμικός και ταπεινός συνάμα. Κάθε φορά που τον επισκέπτομαι, ο χρόνος μοιάζει να σταματά, αλλά και τρέχει απίστευτα! Ο γέρων Ιωσήφ είναι στα πρωτοκλασάτα κομάντο Του Τριαδικού Θεού μας.
    Την ευχή του να έχουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ