Β. Γεωργιόπουλος – Μ. Γκρόγκου: Ας είναι ευλογημένα τα έργα των χειρών σας!

0
1150

Γράφουν: Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος & Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου

Πριν από λίγες ημέρες η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου με την αγαστή συνεργασία του Δήμου της Κω προχώρησε στην ομολογουμένως ιστορική παρουσίαση στο ευρύ κοινό του τόμου με τίτλο «Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου, παρελθόν και παρόν».

Δυστυχώς, η απόσταση μας κράτησε μακριά από αυτήν την σημαντική στιγμή της Παυλικής Εκκλησίας της Κω και της Νισύρου, αλλά ξεφυλλίσαμε και μελετήσαμε τον τόμο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον οποίο μας είχε προσφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με εγκάρδια αγάπη σε μια παλαιότερη επίσκεψή μας στις πανέμορφες και θαλασσοστόλιστες Κω και Νίσυρο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι ένα σπουδαίο έργο από σημαντικούς ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό και ιστορία δαπανώντας κόπο και χρόνο, με αποτέλεσμα η συνολική οπτική του τόμου, ο οποίος εξεδόθη με τη χρηματοδότηση του Δήμου της Κω μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να κάνει αισθητή στον αναγνώστη τη διάθεση αγάπης και προσφοράς των συντελεστών του. Ακόμη, πρέπει να τονίσουμε ότι ο παρών τόμος αποτελεί εργαλείο και βάση εργασίας για τους μελετητές, ώστε όλοι μας να μάθουμε για την άγνωστη, αλλά σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και της Νισύρου.

Βέβαια, η ιστορική έρευνα δεν σταματά με μια αποτύπωση αλλά συνεχίζεται, συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται με την πάροδο του χρόνου. Οι εξαίρετοι συγγραφείς αυτό τονίζουν μέσα από την κοπιαστική τους εργασία και ο τόμος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου εκδόθηκε με τον σκοπό να καλύψει τα κενά μας στην ιστορία της εκκλησίας της Κω και της Νισύρου, αλλά και για να δώσει ώθηση στην εντονότερη ιστορική καταγραφή και βαθύτερη αρχειακή έρευνα.

Όλα αυτά έγιναν με μεγάλο κόπο και πολλές ώρες εργασίας· άλλωστε τα αγαθά με κόπους αποκτώνται. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εργασία του τόμου είναι δουλεία πολλών ανθρώπων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με την αστείρευτη αγάπη του εμπνεύστηκε, ευλόγησε και κατηύθυνε αυτό το σπουδαίο έργο.

Ο καθηγητής μαθηματικός κύριος Ανδρέας Ιωσήφ Χατζημιχαήλ, εκτός από την πραγματοποίηση της επιστημονικής έρευνας στα αρχεία, τη μελέτη της βιβλιογραφίας, τη συγκέντρωση των φωτογραφιών, την καταγραφή των μαρτυριών, την επιτόπια έρευνα και, βέβαια, τη συγγραφή των περισσοτέρων κειμένων, συντόνισε άοκνα όλη την προσπάθεια και έγινε ο μαέστρος της δημιουργίας του τόμου.

Ο καθηγητής θεολόγος Δρ. Αθανάσιος Γερ. Μουστάκης είχε την επιμέλεια των κειμένων, προσπαθώντας με ενδελεχή λεπτομέρεια και ευλάβεια να διατηρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορική αλήθεια όπως είχε αποτυπωθεί στα κείμενα των συγγραφέων.

Με ένα τεράστιο όγκο κειμένων, χιλιάδων φωτογραφιών και πολλών πληροφοριών καθοριστική ήταν η συμβολή και προσφορά συνεργατών, όπως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Χρυσόστομος Πίτσης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Στέφανος Καλλιστής, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής και Αρχιερατικός Επίτροπος Νισύρου, οι οποίοι προσέφεραν στην ιστορική έρευνα και καταγραφή, ο μεν πρώτος της τοπικής αγιολογίας ο δε δεύτερος της ιστορίας της Νισύρου.

Σημαντική ήταν η προσφορά και άλλων ανθρώπων, οι οποίοι αναφέρονται εκτενώς στο εισαγωγικό σημείωμα του καθηγητή κυρίου Ανδρέα Χατζημιχαήλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τεράστιας έκτασης συνεισφορά ήταν η συγκέντρωση πλήθους φωτογραφιών από ευλαβείς ανθρώπους.

Ιδιαιτέρως, θα θέλαμε να τονίσουμε τη μεγάλη αγάπη του αδελφικού μας φίλου συντηρητή έργων τέχνης Σταύρου Νικ. Ορσάρη για την όμορφη και γραφική ηφαιστειογενή Νίσυρο της Παναγίας της Σπηλιανής, ο οποίος παρουσίασε την τέχνη και τα μνημεία του νησιού.

Επίσης, να εκφράσουμε τη χαρά μας για την αξιοποίηση πολλών φωτογραφιών από το προσωπικό μας αρχείο, τις οποίες παραχωρήσαμε στον κ. Ανδρέα Χατζημιχαήλ όταν απευθύνθηκε σε εμάς αναζητώντας υλικό και στοιχεία.

Από το όμορφο χωριό μας το Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας αναφωνούμε Άξιοι Άξιοι Άξιοι για τους συντελεστές αυτού του σημαντικού έργου και συγχαίρουμε από καρδιάς αυτούς που με των κόπο τους συνέβαλαν στη συγγραφή του τόμου και ιδιαίτερα τον λίαν αγαπητό μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τους εντιμότατους και αξιόλογους καθηγητές κ. Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ, συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως με μεγάλη και πολυετή προσφορά, και κ. Αθανάσιο Γερ. Μουστάκη, αγαπητό μας φίλο και πνευματικό αδελφό.

 

 

Ας είναι ευλογημένα τα έργα των χειρών σας εις τους αιώνες των αιώνων…!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ