Ο Άγιος Φανούριος και οι Φυλακές της Κω

0
4495
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη (πρόσθετες φωτό & βίντεο Χαρίκλεια Χριστοφή)

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε η ημέρα του Αγίου Φανουρίου, του νεοφανούς και θαυματουργού. Μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό, την κυριώνυμον ημέρα, ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, από τον παπά Κωνσταντίνο, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ.κ. Ναθαναήλ, στο φερώνυμο Εκκλησάκι, που βρίσκεται στο προαύλιο των Φυλακών της Κω.

Οι Φυλακές της Κω, χτίστηκαν για στρατιωτικούς λόγους, κατά τα δυσμενή και ερεβώδη χρόνια της Ιταλοκρατίας. Μετά την Ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα, το 1946 -1947 και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, οι Φυλακές της Κω οι μοναδικές στο Νότιο Αιγαίο, παρέμειναν και φιλοξενούν κρατούμενους που η Δικαιοσύνη έκρινε πως θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Μέσα σε ένα χώρο που είναι για 45 κρεβάτια, κοιμούνται 90 σε διώροφα κρεβάτια. Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο πολλών αλλοδαπών και κυρίως δουλεμπόρων, ο αριθμός των κρατουμένων έφτασε του 180 σε σημείο ασφυξίας.

Οι συνθήκες δύσκολες, αφού οι λιγοστές τουαλέτες και τα ντους δεν επαρκούν, καθώς και ο χώρος κατάκλισης των κρατουμένων. Πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις φυλακές της Κω, αλλά και σε όλα τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα, αφού η παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά αυξήθηκε τελευταία κατακόρυφα, είτε από Έλληνες παραβάτες είτε από αλλοδαπούς.

Βέβαια η Δικαιοσύνη, κάνει αμερόληπτα και απρόσκοπτα το έργο της, αλλά μήπως έπρεπε να σκεφθεί το ανάλογο Υπουργείο μια επέκταση ή μια αποσυμφόρηση των κρατουμένων;

Πολλές φορές η ζωή μας επιφυλάσσει δυσάρεστες ανατροπές. Είναι σκάλα που ανεβοκατεβάζει τους ανθρώπους, ακόμα και η μη συγκράτηση του εκρηκτικού ανθρώπινου χαρακτήρα και η μη σωστή διαχείριση της οργής, είναι ικανή σε λίγα λεπτά να σε στείλει για πολλά χρόνια στη φυλακή. Δίκαια μας εκπλήττει το γεγονός, πως για ένα παρκάρισμα μαχαιρώνονται ή για ένα προσπέρασμα πυροβολούν αλλήλους. Όλα αυτά και ο εκνευρισμός το στρες, οι απαιτητικοί, γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής, έχουν αφαιρέσει την υπομονή και τα περιθώρια λογικής σκέψης, ώστε κάθε μας πράξη πριν την κάνουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές.

Όμως οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι, που πληρώνουν για τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη τους και χρειάζονται ανθρώπινη μεταχείριση. Πολλές φυλακές στην χώρα μας δεν έχουν ούτε γιατρούς, γενικούς ούτε ψυχολόγους, κοινωνιολόγους ή άλλες ειδικότητες, ώστε να ανακουφίζουν τις ατελείωτες ώρες κράτησης και τις τυχόν ασθένειες των ανθρώπων.

Εδώ στην Κω, οι φύλακες και οι αρμόδιοι, μαζί με τον Διευθυντή κάνουν τα πάντα για να απαλύνουν τα πολλά προβλήματα των υπεραρίθμων κρατουμένων.

Η Πολιτεία ας σκύψει με μεγαλύτερη ανθρωπιά, συμπόνια και κατανόηση, σε αυτούς τους ανθρώπους που ένα λάθος τους μικρό ή μεγάλο, μια κακιά στιγμή, τους στέρησε την ελευθερία τους.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ