Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία Ο δεσπότης που μπήκε αμέσως στις καρδιές των Συμιακών!

Ο δεσπότης που μπήκε αμέσως στις καρδιές των Συμιακών!

2
3114

Ο Χρυσόστομος Β΄ πενήντα μέρες μετά την ενθρόνισή του μιλά για τους στόχους του, την πορεία και την καταγωγή του

Γράφει η

Pοδούλα Λουλουδάκη

Κάτι έχει αλλάξει στη Σύμη και το λένε πρώτοι οι Συμιακοί! Ο νέος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Β’, είναι ανάμεσά τους, αντί του Πανορμίτη επέλεξε να ζει και να κινείται στη Σύμη, στο Γιαλό, είναι προσηνής, μετέχει στα δρώμενα, έχει σκοπό να επαναλειτουργήσει το Γηροκομείο στον Πανορμίτη, να γίνονται στη Μονή όλες οι λειτουργίες, έχει σκοπό να ανοίξει τον  Ρουκουνιώτη τοποθετώντας εφημέριο, να είναι επισκέψιμο το πανέμορφο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ για όλους…

Ο Κώος πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κω,ο οποίος δεν έχει ούτε δύο μήνες που εκλέχτηκε Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου είναι λοιπόν κοντά στον κόσμο και έχει στόχο να κάνει έργο. Δέχτηκε να με συναντήσει όταν το ζήτησα μέρες πριν στο περιθώριο της προετοιμασίας για την άφιξη στο νησί του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τη σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για την  8η Μαΐου.

Ο γιος του καλλιεργητή αμπελώνων από την κοινότητα Ασφενδιού της Κω, που από παιδί δεν είχε άλλη επιθυμία από το να αφιερωθεί στην Εκκλησία, σήμερα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έργο σ΄ αυτή την ευαίσθητη την πύλη που συνδέει την ανατολή με τη δύση, κι είναι αποφασισμένος γι’ αυτό.
Πώς σας δέχτηκαν οι Συμιακοί; Αποφασίσατε να εγκατασταθείτε στο Γιαλό αντί του Πανορμίτη που είχε επιλέξει ο Χρυσόστομος ως επισκοπική κατοικία!
Έχουμε σήμερα συμπληρώσει σχεδόν πενήντα μέρες από τις 17 Μαρτίου που έγινε η ενθρόνισή μου. Από την επομένη ξεκίνησε μία καλή σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, μία πολύ καλή συνεργασία σε φιλικό κλίμα με το δήμαρχο, τους τοπικούς φορείς και σ΄ αυτό λειτούργησε πολύ θετικά η απόφασή μου να εγκατασταθώ στο Γιαλό της  Σύμης γιατί θεωρώ ότι ο επίσκοπος πρέπει να είναι ανάμεσα και κοντά στο ποίμνιό του.

Συναναστρέφομαι σε 24ωρη βάση με τους πολίτες,  εδώ στα γραφεία της Μητρόπολης και στις λατρευτικές συνάξεις και περπατάω στους δρόμους και στα σοκάκια του Γιαλού  και του Χωριού.  Αυτό που έχω αποκομίσει αυτές τις 50 μέρες είναι ότι μέρα με την ημέρα δημιουργείται μια αγαπητική σχέση με τους κατοίκους του νησιού, αλλά κι αυτούς που με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα ήρθαν και μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω αρκετούς. Κι αυτό που εισέπραξα είναι ότι είναι και δική τους ανάγκη να βλέπουν το δεσπότη, τον επίσκοπο σε καθημερινή βάση. Το θέλουν και το χαίρονται.

Είσαστε Κώος, γιος αγρότη!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κω. Ο πατέρας μου ήταν γεωργός, καλλιεργητής αμπελώνα, στον κάμπο του Ασφενδιού. Δεν ζουν οι γονείς μου.

Ποιες είναι οι σπουδές σας και η πορεία σας στη συνέχεια;
Μέχρι και τις γυμνασιακές τάξεις φοίτησα στο Ιπποκράτειο γυμνάσιο Κω και στη συνέχεια φοίτησα στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αγίου Όρους, από την οποία και αποφοίτησα. Το 1981, σε ηλικία 14 ετών, με τη συγκατάθεση των γονέων μου, πήγα στην Αθωνιάδα. Αφού τελείωσα, παρέμεινα ως δόκιμος μοναχός στη μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, στην οποία έγινε και η μοναχική μου κουρά, αλλά και η εις διάκονο και  εις πρεσβύτερο χειροτονία μου. Παρέμεινα μέχρι το 1998. Φοίτησα και αποφοίτησα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επέστρεψα στη γενέτειρά μου, διορίστηκα εφημέριος και κατόπιν πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης μέχρι και της εκλογής μου εις Μητροπολίτη.

Θέλατε πάντα να αφιερωθείτε στην Εκκλησία; Ως παιδί δεν είχατε ποτέ κάποια άλλη επιθυμία;
Παιδιόθεν ήθελα μόνο αυτό. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να επιθύμησα ποτέ κάτι διαφορετικό απ΄ αυτό που ακολούθησα στη ζωή μου. Ήταν μια εσωτερική κλίση η αγάπη προς το Θεό, προς την Εκκλησία και σ΄ αυτό ασφαλώς συνετέλεσαν και κάποια ιερά πρόσωπα όπως ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κω Κυρός Ναθαναήλ ο εξ  Ίμβρου, ο οποίος είχε διατελέσει σχολάρχης της Αθωνιάδος. Έφυγε πολύ γρήγορα ο Ναθαναήλ από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών.

Δεν σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε οικογένεια; Η Εκκλησία μας, επιβάλλει την αγαμία!
Η Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα επιλογής στον άνθρωπο να ακολουθήσει τον έγγαμο ή τον άγαμο βίο. Δεν παρεμβαίνει στις προσωπικές επιλογές  του ανθρώπου. Δεν είχα ποτέ αυτό το δίλημμα. Κι όταν ο άνθρωπος είναι αποφασισμένος για κάτι το οποίο αγαπάει εξ ολοκλήρου δεν μπαίνουν τέτοιου είδους διλήμματα. Η οικογένεια είναι κάτι το άγιο και ιερό, εγώ ακολούθησα τη μοναχική ζωή.

Επισκεφτήκατε ήδη τα άλλα νησιά της  Μητροπόλεώς σας, την Τήλο, τη Χάλκη, το Καστελόριζο;
Τα επισκέφτηκα αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα της ενθρόνισής μου. Έγιναν τα διατεταγμένα και είχα την ευκαιρία να γνωριστώ, κατά την εκεί παραμονή μου,  με τις αρχές, τους κατοίκους, να επισκεφτώ τα εκεί προσκυνήματα και να ενημερωθώ για τα τρέχοντα ζητήματα. Κι εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις, εργασίες, δουλειά και να οικοδομηθούν ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που θα επιδιώξω επισκεπτόμενος όσο το δυνατόν τακτικότερα τα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία αντίδραση από μικρή μερίδα ανθρώπων στη Σύμη, για την προοπτική εγκατάστασής σας  στο σημερινό  Ναυτικό Μουσείο. Τι απαντάτε σ΄ αυτό;
Αυτό που ζήτησα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική Εκκλησία, που έχει έδρα τη Σύμη, να στεγαστούν τα γραφεία της και η επισκοπική κατοικία, κάτι το οποίο υπάρχει σε κάθε έδρα Μητροπόλεως. Απευθυνόμενος προς το Δήμο, μου προτάθηκε αυτό το ακίνητο και μάλιστα μου είπαν ότι βρίσκεται εν αχρηστία επί μακράν σειρά ετών γι’ αυτό βρίσκεται και στην κατάσταση που είδατε κι εσείς. Ο Δήμος έκανε αυτή την πρόταση, κι  εγώ δεν είχα λόγο να αρνηθώ αυτό το εμβληματικό κτήριο. Τα ναυτικά εκθέματα που υπάρχουν εντός του, με ευθύνη του Δήμου θα μεταφερθούν και διαφυλαχτούν έως ότου διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στον οποίο βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της Μητρόπολης για να εκτεθούν εδώ και να είναι προσβάσιμα, επισκέψιμα προς το κοινό και όχι αποθηκευμένα. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έχετε σχέδια και για τη Μονή Πανορμίτη όμως!
Επιθυμία μου είναι το μοναστήρι του Πανορμίτη να λειτουργεί με τρόπο υποδειγματικό. Δηλαδή  να τελούνται ανελλιπώς, ιερές ακολουθίες και το πλήθος των επισκεπτών και προσκυνητών, το οποίο συρρέει σε όλη τη διάρκεια του έτους  να έχει αποκομίσει φεύγοντας και να τον συνοδεύει η ανάπαυση και η χαρά της παρουσίας και της λειτουργίας ενός ορθόδοξου μοναστηριού.

Έχετε σκοπό να επαναλειτουργήσετε το Γηροκομείο του Πανορμίτη;
Με το Γηροκομείο του Πανορμίτη, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο στη διαδικασία επαναλειτουργίας του. Είχε λειτουργήσει μέχρι το 2007, κι έγινε παύση του. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναλειτουργίας, το κτήριο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και ευελπιστώ ότι στο τρέχον έτος θα γίνει η επαναλειτουργία του. Θα πρόκειται για οίκο ευγηρίας που θα μπορεί να φιλοξενήσει  20 ηλικιωμένους.

Μου είπατε ότι επιθυμείτε να αναπτύξετε και φιλανθρωπικό έργο.
Βεβαίως, ωστόσο το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι ένα από τα συστατικά της στοιχεία και δε διαφημίζεται διότι σέβεται τον άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο.

Τι θα κάνετε με τα τόσα πολλά μοναστήρια της Σύμης;  Για παράδειγμα το πανέμορφο μοναστήρι του Ρουκουνιώτη, μετά τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν δεν λειτουργείται και δεν είναι επισκέψιμο!
Στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του  Ρουκουνιώτη,  θα τοποθετήσω εφημέριο.

Με το Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κύριλλο έχετε συνεργασία; Ποιες είναι οι σχέσεις σας;
Είναι οι καλύτερες δυνατές. Είναι σχέσεις πολύ φιλικές, αδελφικές. Πολλές φορές ο Άγιος Ρόδου φέρεται προς το πρόσωπό μου ως μεγάλος αδελφός. Η Μητρόπολη Σύμης συνδέεται άμεσα με τη Μητρόπολη Ρόδου διότι μέχρι το 2004 ήταν αναπόσπαστο εκκλησιαστικό τμήμα αυτής.

Το περιμένατε ότι θα είστε εσείς, ότι θα γίνετε δεσπότης;
Στη ζωή μας υπάρχουν και εκπλήξεις. Το θαύμα είναι καθημερινό γεγονός στη ζωή του ανθρώπου και μέσα στην ψυχή του ανθρώπου υπάρχουν σκέψεις, επιθυμίες, τις οποίες μόνον αν ο Θεός θέλει, κι είναι στα σχέδιά του, μπορούν να πραγματοποιηθούν. Κι αν είναι στο σχέδιό του γίνονται και μεγάλες ανατροπές.

 

 

Πηγή : rodiaki.gr
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΩΣ: Πιστεύω ότι αν βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στον Τουριστικό και Θρησκευτικό Προορισμό ,θα μακροημερεύσει.
Επειδή είναι εντελώς διαφορετικό το μοντέλο της Πάτμου,απ την Σύμη,που η περίπτωσή της μοιάζει κοντύτερα σ αυτήν της Αίγινας.
Ι.Κ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ