Έπαιρναν 120.000 ευρώ τον χρόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μισθωτήριο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Κάθε όριο θράσους και φαντασίας ξεπέρασαν οι …πατέντες κάποιων, προκειμένου να μπουν στην κλίκα, που λυμαινόταν τις παράνομες επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αγρότης στη Λάρισα κατήγγειλε ότι κάποιοι δε δίστασαν να μισθώσουν ακόμα και …ελαιώνα από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, μέσα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα για να πάρουν επιδότηση.
To συμφωνητικό μίσθωσης χώρου με ελιές μέσα στην 112 Πτέρυγα Μάχης
Ειδικότερα ο Λαρισαίος αγρότης Κώστας Μητροδήμος, αποκαλύπτοντας μία ακόμη πτυχή του μεγάλου σκανδάλου με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι: «το 2019 νοικιάστηκαν από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, 2630 δέντρα ελιές, σε έκταση 600 στρεμμάτων. Φέρεται να τα νοίκιασε σύζυγος πρώην αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ…. Έπαιρνε επιδότηση περίπου 120.000 ευρώ το χρόνο από το 2019…»
Όπως γράφει το onlarissa, o Λαρισαίος αγρότης πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά λαμβάνονταν χωρίς να υπάρχει εξοπλισμός καλλιεργητικός, τρακτέρ κλπ. Την ώρα που «εμείς έχουμε διαθέσει ένα σκασμό χρήματα…», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Εξίσου, σοβαρές ήταν οι καταγγελίες και για τη λίμνη Κάρλα όταν ακόμη ήταν εργοτάξιο, ότι «κάποια ΑΦΜ από τον Λαγκαδά φέρεται να καλλιεργούσαν βιομηχανική ντομάτα μέσα στο εργοτάξιο!». Ασφαλώς με το … αζημίωτο.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα χιλιάδες «αμαρτωλά» ΑΦΜ και το ανήξερο Μαξίμου
Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς και ψηφοθηρίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που «καίνε» στελέχη του Οργανισμού, κτηνοτρόφους, τοπικούς κομματάρχες και πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Με δύο επιστολές, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, ενημέρωσε τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο για την ύπαρξη 9.309 «αμαρτωλών» ΑΦΜ, τα οποία μάλιστα εξαίρεσε από τις τότε πληρωμές. Το γεγονός αυτό «γκρεμίζει» το αφήγημα του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά πως «δεν ήξερε» τι συμβαίνει στον Οργανισμό.
Η «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα μέρος των συνομιλιών του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρη Ζερβού, με ιδιώτες κτηνοτρόφους, φανερώνοντας τον τρόπο που δρούσαν όσοι ήθελαν να εξαπατήσουν τον Οργανισμό και να λάβουν επιδοτήσεις με ψευδή στοιχεία. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ εμπλέκει και τον βουλευτή Ρεθύμνου και υπουργό Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος φέρεται να συναντιέται και να συνομιλεί με τοπικό παράγοντα στα Ζωνιανά. Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τους σημερινούς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που ισχυρίστηκε πως «δεν προκύπτει ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι μέρος αυτής της συμπαιγνίας που ερευνάται».
Ειδικότερα, η «Κ» επικαλείται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παραδόθηκαν τον Φεβρουάριου του 2025 από τους αστυνομικούς. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός, ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καταγράφονται παρεμβάσεις και ενημέρωση εκ των προτέρων για επικείμενους ελέγχους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να συγκεντρώσουν, μέσω τρίτων, το αναγκαίο ζωικό κεφάλαιο που έχουν δηλώσει. Σε άλλες συνομιλίες, οι επίδοξοι απατεώνες ζητάνε από υπαλλήλους του οργανισμού να παρακάμψουν τους ελέγχους ή να τους καθυστερήσουν ή να είναι «επιεικείς».
Ο Ζερβός έδινε και «συμβουλές»;
Σε άλλο σημείο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ο Λευτέρης Ζερβός εμφανίζεται να… προτείνει σε επίδοξους απατεώνες να προτιμήσουν να δηλώσουν υψηλότερο αριθμό ζώων και όχι ανύπαρκτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφού τα ζώα μπορούν να τα «δανειστούν» μέσω τρίτων σε έναν πιθανό έλεγχο, ενώ οι ανύπαρκτες εκτάσεις αποδεικνύονται πιο εύκολα….
Η εμπλοκή Κεφαλογιάννη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Λευτέρης Ζερβός σε συνομιλία του με τοπικό παράγοντα στα Ζωνιανά Ρεθύμνου, τον περασμένο Δεκέμβριο, τον ενημερώνει πως έχουν ένα «θεματάκι» με τους ελέγχους αλλά θα το ξεπεράσουν. Την επόμενη ημέρα, μάλιστα, ο Ζερβός τον ρωτάει εάν συναντήθηκε με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη και ο τοπικός κομματάρχης απάντησε θετικά. Διηγείται, μάλιστα, πως εξήγησε στον βουλευτή Ρεθύμνου ότι τα πιθανά προβλήματα στις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων στα Ζωνιανά πιθανώς να δημιουργούσαν προβλήματα στην εκλογική επιρροή του. «Δεν είναι 147 άτομα, είναι 400 ψήφοι. Αύριο, την άλλη μέρα, του λέω, θα μου πεις «πάμε Ζωνιανά». Πώς θα βγούμε του λέω στα Ζωνιανά; Με τι θάρρος θα βγω στα Ζωνιανά;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της «Κ».
Εμπλοκή και αντιπεριφερειάρχη
Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες φέρεται εμφανίζεται και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Βάμβουκας ο οποίος, τον Οκτώβριο 2024, συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ενημερώνει πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε ιδιώτη και πρέπει να βρουν άλλες 180 μέλισσες που δεν υπάρχουν. Ο αντιπεριεφερειάρχης, μάλιστα, φέρεται να ζητά «αν γίνεται ή να αποφευχθεί ο έλεγχος ή όπως είναι εύκολο».
Λίγα λεπτά μετά, ο αντιπεριφερειάρχης καλεί και πάλι τον Ζερβό, με τον τελευταίο να του εξηγεί ότι ενημερώθηκε τελευταία στιγμή και είναι αδύνατο να αποφευχθεί ο έλεγχος, παρά μόνο ίσως να πάρει παράταση. Τελικά ο αντιπεριφερειάρχης στέλνει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μήνυμα στον Ζερβό ενημερώνοντάς τον πως ο ιδιώτης «θα βρει κάποιες κυψέλες να τις βάλει, αλλά όχι όλες, αλλά να μιλήσετε στους ελεγκτές και να ξέρει πότε, φίλε».
Αντίδραση από ΠΑΣΟΚ, εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός
«Ο Πρωθυπουργός οφείλει απαντήσεις – Πότε τον ενημέρωσε ο πιο στενός του συνεργάτης στο Μαξίμου για τα 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», με δύο επιστολές -ενημερωτικά σημειώματα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, ενημέρωνε τον τότε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο για την ύπαρξη 9. 309 «αμαρτωλών» ΑΦΜ, τα οποία μάλιστα εξαίρεσε από τις τότε πληρωμές.
Η υποκριτική παράσταση «δεν ήξερα, δεν γνώριζα», που ο Πρωθυπουργός ανεβάζει τις τελευταίες ημέρες, κατέβηκε με πάταγο. Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο ήταν ενήμερο για το πάρτι κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά το κάλυπτε από τότε.
Τα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό, που είναι βαρύτατα εκτεθειμένος, παραμένουν και απαιτούν απαντήσεις από τον ίδιο:
- Δεν τον ενημέρωσε ο πιο στενός του συνεργάτης τότε στο Μαξίμου για την ύπαρξη των «αμαρτωλών» ΑΦΜ; Για ποια θέματα συζητούν στο Μαξίμου, αν όχι για κάτι τέτοιας σοβαρότητας;
- Για ποιον λόγο επί δύο χρόνια σκέπαζε το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο;
Οι σημερινές αποκαλύψεις -που όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα «Καθημερινή» θα ενταχθούν στην επίμαχη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ-, πιστοποιούν ότι το κύκλωμα κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας, ελεγκτών και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προστασία και κάλυψη στο ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης».
Η Ν.Δ. έβαζε το μαχαίρι στο κόκαλο από το 2021!
Από τα… σύννεφα δηλώνει η κυβέρνηση ότι έπεσε διαβάζοντας -μαζί με το υπόλοιπο πανελλήνιο- τους διαλόγους διαπλοκής στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχουν, από την άλλη, πολλοί, πάρα πολλοί λόγοι να μην πιστέψει κανείς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Και υπάρχει κάτι χειρότερο: οι δικές τους ομολογίες για τα «γαλάζια» βοσκοτόπια.
Χθες παρουσιάσαμε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (2024), μέσα από τα οποία προκύπτει η εκτόξευση του αριθμού αιγοπροβάτων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης (από απάντηση του τότε υφυπουργού Σταύρου Κελέτση σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ).
Σήμερα, η «Εφ.Συν.» κάνει βουτιά στο παρελθόν, συγκεκριμένα στο 2021, στα μισά δηλαδή της πρώτης κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη. Τα «γαλάζια» βοσκοτόπια υπήρχαν ήδη -όπως προκύπτει και από τους κοινοβουλευτικούς διαλόγους- και το αρμόδιο υπουργείο έψαχνε από τότε τρόπους αντιμετώπισης. Ουδεμία έκπληξις λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά.
Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της 19ης Απριλίου 2021, ειδικότερα, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντά σε ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης (που ήταν και ο τελευταίος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ). Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφερόντων εντός του αμαρτωλού Οργανισμού λέγοντας: «Οσον αφορά το θέμα για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την απρόσκοπτη λειτουργία του, όμως με συμφέρον για τον αγρότη και όχι υπηρετώντας άλλα συμφέροντα», έλεγε επί λέξει.
Και σε ακόμη υψηλότερους τόνους στη συνέχεια της ομιλίας του, «η θέση μου είναι ξεκάθαρη και την επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφορούμενος από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, γιατί έτσι θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές των 640.000 δικαιούχων, τους αγρότες μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους». Ομως -σημείωνε εμφατικά- «εμείς αυτό, ως πολιτική ηγεσία και ως κυβέρνηση, σας το ξαναλέω, δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι ακριβώς χρειάζεται ώστε να λειτουργεί κανονικά ο οργανισμός».
Κάνοντας επίσης λόγο για «εμπόδια που προκύπτουν από τις αντεγκλήσεις των συμφερόντων των εταιρειών», διαβεβαίωνε για την κυβερνητική αποφασιστικότητα «να προχωρήσουμε -γιατί έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η διαδικασία- στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων που υπαινιχθήκατε στην ερώτησή σας σε σχέση με ανομίες του παρελθόντος».
Τι σημείωνε, όμως, από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στ. Αραχωβίτης; Το κλίμα είναι νοσηρό στον Οργανισμό, έλεγε κατά λέξη, υπογραμμίζοντας ότι, ήδη, δύο διαδοχικοί πρόεδροι παραιτήθηκαν και μόλις ανέλαβε τρίτος.
Και στο διά ταύτα, «εδώ υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία από πλευράς κυβέρνησης, από πλευράς διοικήσεων του Οργανισμού για να εξοφληθούν οι επιδοτήσεις που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί μέσα στο 2020, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια μεγάλη ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα. Ετσι είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τις οφειλόμενες επιδοτήσεις, υπάρχει και μια χαρακτηριστική αδράνεια για να διαλευκανθούν οι υποθέσεις, όπως το εθνικό απόθεμα με τα περίφημα βοσκοτόπια της Νέας Δημοκρατίας που λένε και οι αγρότες, για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα», σημείωνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Στη δευτερολογία του, ο Σπ. Λιβανός, υποσχόμενος εν κατακλείδι τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγνώριζε «περίεργες καταστάσεις και υποθέσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια».
Η δεύτερη συζήτηση
Πέντε μήνες μετά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απασχολεί και πάλι το Κοινοβούλιο, και πάλι ύστερα από πρωτοβουλία του Στ. Αραχωβίτη: Στις 18 Οκτωβρίου 2021, ο Σπ. Λιβανός απουσιάζει, αντ’ αυτού όμως είναι ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος.
Ο ερωτών βουλευτής επισημαίνει ότι το υπουργείο χάνει τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις (για διαγωνισμούς) ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Και, μάλιστα, προσθέτει, «η ανωτέρω αρχή μιλάει για αδιαφάνεια, για αοριστία, για φωτογραφικές διατάξεις, ενώ η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί για το περίφημο ζήτημα με τα βοσκοτόπια της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η υπόθεση έχει φτάσει και στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα».
Και ο Στ. Αραχωβίτης καταλήγει: «Ολα αυτά καταλαβαίνετε ότι μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, και εμάς και τους παραγωγούς. Και η πρώτη σκέψη που έρχεται σε όλους είναι αν η χώρα επιστρέφει στον εφιάλτη των προστίμων και των καταλογισμών που ίσχυαν μέχρι πριν από το 2015».
Διαδικαστική-τεχνική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Γ. Στύλιου – αξίζει, πάντως, να κρατηθεί το πολιτικό διά ταύτα: «Δεν το επιτρέπουμε εμείς, η κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Ελληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν».
Πέντε χρόνια μετά είμαστε στα ίδια (από λόγια), αλλά σε πολλαπλώς δυσμενέστερη κατάσταση εξαιτίας των εκατομμυρίων που έκαναν φτερά.
Ο κόσμος ζητάει να καθίσουν στο σκαμνί όσοι εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων
Εγκλωβισμένη στα βοσκοτόπια με τα εικονικά αιγοπρόβατα του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι καταγγελίες παίρνουν τη μορφή τσουνάμι και, παρότι αρχικά είχε επιχειρηθεί να χαραρακτηριστούν «συκοφαντίες» (από τον Μάκη Βορίδη ο οποίος λίγες βδομάδες μετά παραιτήθηκε), μία ακόμη ανέδειξε πως στην κυβέρνηση γνώριζαν εδώ και περίπου 1,5 χρόνο για την εμπλοκή γαλάζιων στελεχών στην υπόθεση, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου.
Την αποκάλυψη έκανε ο Κώστας Βαξεβάνης που έφερε στο φως ότι ο Γιώργος Μυλωνάκης από τον Ιούνιο του 2024 είχε ενημερώσει δύο μετέπειτα υφυπουργούς, ότι ο Μητσοτάκης δεν θα τους υπουργοποιήσει στον ανασχηματισμό γιατί υπήρχαν παρακολουθήσεις τους και εμπλοκή στο σκάνδαλο.
Ακολούθησε η επιβεβαίωση από τον αποπεμφθέντα Χρήστο Μπουκώρο ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Kontra παραδέχτηκε πως πριν από περίπου 16 μήνες στην κυβέρνηση γνώριζαν, καταρρίπτοντας εκκωφαντικά το αφήγημα του «ανήξερου» πρωθυπουργού, σε μία ακόμη υπόθεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς που, σε τηλεοπτική του τοποθέτηση στο Kontra τόνισε: «Δεν γίνεται τίποτα που να μην το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης και να μην υποδεικνύεται από τον κ. Μητσοτάκη. Για τον τελευταίο διοικητή νοσοκομείου έχει άποψη το Μαξίμου. Τίποτε δεν γίνεται εάν δεν περάσει από το Μαξίμου».
Μάλιστα, σε συνεχείς ερωτήσεις προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το εάν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διαδικασία των παρακολουθήσεων για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και το περιεχόμενο του σκανδάλου, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να γνωρίζει τις εν εξελίξει έρευνες, είτε από την ΕΥΠ, εν προκειμένω νομίζω ότι είναι από την αστυνομία και η απόδειξη ότι επί των ημερών μας δεν έχουμε κάποιο καθεστώς που τα ελέγχει και τα συντονίζει όλα, είναι ότι έγινε μία υποδειγματική έρευνα που δεν είναι η μόνη, απλά αυτή επιλέγει η αντιπολίτευση να προβάλει, ανεμπόδιστα, όπως είναι αυτονόητο από τις ελληνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή εισαγγελία».
Όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα ανέφερε ότι «η πολιτική παραίτηση κάποιων προσώπων δεν σημαίνει ότι σχετίζονται με το ζήτημα υπό διερεύνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μην μπερδευόμαστε, δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι, δεν προκύπτει ότι παρανόμησαν σε αυτό το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων, που έχει και ποινικές διαστάσεις. Δηλαδή, βλέπω και μία σύνδεση που είναι αυθαίρετη. Θεωρήθηκε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι διάλογοι δεν συνάδουν με την υπουργική, υφυπουργική ιδιότητα, πολιτικά όχι ποινικά».
Σε ερώτηση για το πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να μην γνώριζε ενώ ο ίδιος ο κ. Μπουκώρος που παραιτήθηκε από υφυπουργός λέει ότι το Μαξίμου γνώριζε εδώ και 1,5 χρόνο, ο Παύλος Μαρινάκης είπε σε εμφανή αμηχανία ότι «ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για μία εν εξελίξει έρευνα της δικαιοσύνης και των αρχών, εκτός και εάν έχει να κάνει με συγκεκριμένα ζητήματα εθνικού συμφέροντος».
«Μοντέλο Τριαντόπουλου»
Επίσης, σε ερώτηση για τον εάν θα ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είπε ότι «θα αποφανθούμε για την ποινική διάσταση της υπόθεσης με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Το γεγονός ότι έρχεται μία δικογραφία στη Βουλή δεν σημαίνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοντέλο, χωρίς να θεωρείς ότι είναι ένοχος όταν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει σε κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή. Δεν σημαίνει ότι κάθε υπόθεση ότι είναι ίδια. Άλλο η πολιτική συζήτηση και άλλο η πολιτική συζήτηση».
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη για άλλη μία φορά, καθώς το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων δημιουργεί ισορροπίες τρόμου στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Η λογική του «πετάω στα σκυλιά» τους διπλανούς μου για να γλιτώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν περνάει στους εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα.
Γεωργιάδης: Από την άλλη μεριά της Κρήτης ο Μητσοτάκης
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πρωθυπουργικό αφήγημα αποτυπώνεται και στον ελιγμό που επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, ο Άδωνης Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Action24. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δια της διάχυσης της πολιτικής ευθύνης, είπε: «Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Ανδρουλάκης καταγόμενος από το Ηράκλειο της Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, δεν έχει πάρει τα’ αυτί του ποτέ τίποτα για παράνομες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων στην Κρήτη. Πέφτει από τα σύννεφα και είναι έκπληκτος από το εύρος του φαινομένου».
Το στούντιο παγώνει αφού ο Άδωνης Γεωργιάδης ξέχασε κάτι πολύ βασικό. «Και ο Πρωθυπουργός Κρητικός είναι…», του απάντησαν.
«Από την άλλη μεριά» απαντά ο Άδωνης Γεωργιάδης αποδεικνύοντας η συζήτηση αυτή δεν πρόκειται να του αποφέρει κανένα πολιτικό όφελος. Το αντίθετο.