Προκλήσεων συνέχεια από τη Σιλιάνοφσκα – Ορκίστηκε πρόεδρος και αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία»!

1
4876

Αποχώρησε η πρέσβης της Ελλάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Ποιά Συμφωνία των Πρεσπών και ποιοί Έλληνες… Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα τα γράφει όλα στα παλιά της τα παπούτσια και συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα της σκέτο… «Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας η 71χρονη Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» παραλείποντας το «Βόρεια», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η προκλητική στάση της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφίας Φιλιππίδου, που είχε προσκληθεί για την ορκωμοσία, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πανηγυρικά Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας με ποσοστό 65%.

Θα υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα αφήσουν και αυτή την πρόκληση να πάει στο «καλάθι των αχρήστων»;

Το πιθανότερο είναι να στείλει πάλι ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από τα Σκόπια όπως έκανε κατά τον εορτασμό της πρώτης επετείου της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2021…

ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις της νέας προέδρου των Σκοπίων επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετούσε την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ»

«Κεραυνοί» από τον Περισσό

«Οι αναφορές της νέας Προέδρου στα Σκόπια επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών», τονίστηκε από τον Περισσό. Και η ανακοίνωση λέει επίσης: «Εξυπηρετούσε όλο αυτό τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια», επισημαίνεται από το ΚΚΕ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική των Σκοπίων, στο όνομα δήθεν της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών στο πλαίσιο της “συμμαχίας”, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας. Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ευρωπαϊκή ομοβροντία κατά της Βόρειας Μακεδονίας: Απογοητευτική η στάση της Σιλιάνοφσκα, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου στηλίτευσε την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου της χώρας να πρκιστεί στη «Μακεδονία» – Σαφεις προειδοποιήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας – Μονόδρομος η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών της επισημαίνουν

Siljanovska-Davkova-m

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια έσπευσαν να στείλουν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Κοινή συνισταμένη των ευρωπαικών αντιδράσεων ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαική προοπτική της γειτονικής μας χώρας

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Δείτε την ανάρτησή του

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της 

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ανάρτησή της

Αντιδρούν και οι Αλβανοί των Σκοπίων

Εκτός από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, οι αντιδράσεις για την πρόκληση Σιλιάνοφσκα εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Όπως είναι γνωστό, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ορκίστηκε το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!!!! ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡ@@@@Α…… ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΡΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Σ.ΑΤΟΧΩΡΑ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΠΡΟ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΙ ΟΥΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ Τ Ι Π Ο Τ Α !!!!! ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ