Αρχική Ειδήσεις Δημόσιας Κρίσης Damage control με Κατρούγκαλο, αλλά όταν η ζημιά είναι μεγάλη τι γίνεται;

Damage control με Κατρούγκαλο, αλλά όταν η ζημιά είναι μεγάλη τι γίνεται;

0
4810

Το λάθος του Γιώργου Κατρούγκαλου στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και δίνει παράθυρο διεξόδου στην κυβέρνηση

Όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει ότι: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου», ενδεχομένως να μην πίστευε ότι δύο ημέρες προτού να γίνουν οι εκλογές, θα είχαμε τόσο σοβαρά λάθη όπως αυτό του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ενας αξιοπρεπέστατος πολιτικός, με πολιτικό πολιτισμό από τον οποίο δεν ξέφυγε ποτέ, όσο κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί του, έβαλε αυτογκόλ στην ομάδα του.

Ενας μίνι τσακωμός με τον Αδωνι Γεωργιάδη στα τηλεπαράθυρα του Blue Sky ήταν αρκετός για να οδηγηθεί ο κ. Κατρούγκαλος σε μια γκάφα που του κοστίζει τη βουλευτική έδρα αφού ακόμη κι αν ψηφιστεί από τους πολίτες του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, θα παραιτηθεί.

Και στη Νέα Δημοκρατία πανηγυρίζουν και… στέλνουν λουλούδια στην Κουμουνδούρου για αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που τους άνοιξε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Για σκεφτείτε. Η υπόθεση με το τι είπε και τι δεν είπε για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός ήταν στο προσκήνιο….

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί τον δικό του νόμο. Και ειδικά τις διατάξεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν γνωρίζω αν στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλάβει πόση ζημιά τους έκανε η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου. Αλλωστε, ακόμη και σήμερα πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι εκείνη την περίοδο πάνω από 8 στους 10 επαγγελματίες πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές.

Ηταν η εποχή που ο τότε υφυπουργός Εργασίας, κ. Πετρόπουλος έλεγε ότι στο δρόμο τον αγκαλιάζουν και τον συγχαίρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όμως, η σύσσωμη αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, εμπόρων, οικονομολόγων κ.λπ. δείχνει ότι μάλλον είχαν στρεβλή άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Καλές προθέσεις μπορεί, κακή εφαρμογή όμως σίγουρα, κι όποιος ένιωσε στο πετσί του εκείνο το νόμο και κλήθηκε να πληρώνει διπλές εισφορές για ίδιες ασφαλιστικές και υγειονομικές υπηρεσίες, καταλαβαίνει τι εννοώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και αγρότες είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια. Είναι το 10% του εκλογικού σώματος χωρίς να βάζουμε τα μέλη των οικογενειών τους ή άλλους ψηφοφόρους που συνδέονται με αυτούς.

Το λάθος Κατρούγκαλου, λοιπόν, αφορούσε ένα τεράστιο τμήμα των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν την Κυριακή και στις επόμενες εκλογές.

Αμφιβάλλει κανείς ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία, ακόμη κι αν ήταν ΣΥΡΙΖΑ θα τον «μαύριζε» στο ενδεχόμενο να επανέλθει ένα αντιλαϊκό μέτρο;

Δεν ξέρω αν το παρόν ασφαλιστικό σύστημα είναι καλύτερο. Λένε ότι με τις κλίμακες που μπορεί να επιλέξει κάποιος και ο πλούσιος και ο φτωχός πληρώνει τα ίδια. Κι αυτό είναι βεβαίως άδικο και ακραία ταξικό.

Αυτό που ξέρω είναι ότι η πολιτική εμπεριέχει και την επικοινωνία μέσα της. Ο σάλος που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου δεν μπορούσε να περάσει έτσι απλά από την Κουμουνδούρου.

Αν και «πάγωσαν» το πρωί κι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η οργή των ελεύθερων επαγγελματιών είχε ξεχειλίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει.

Η διάψευση οποιασδήποτε αύξησης των εισφορών από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα μέσω του in και η ανακοίνωση του κόμματος που «τέλειωνε» τον κ. Κατρούγκαλο, έφερε την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο. Που βεβαίως δεν αποσύρεται αλλά αν εκλεγεί θα παραδώσει την έδρα του και δεν θα είναι στη λίστα ούτε στις δεύτερες κάλπες.

Ισως ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα «σταυρώσουν» τον κ. Κατρούγκαλο την Κυριακή να είναι δείξει το πολιτικό του μέλλον. Αν «σαρώσει» τότε θα μπορεί να επανέλθει, αν καταψηφιστεί δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει.

Δεν έκανε άλλωστε κάποιο σοβαρό παράπτωμα, δεν βαρύνεται από κάποιο σκάνδαλο, δεν είναι θέμα ηθικής.

Ο Γ. Κατρούγκαλος απομακρύνθηκε σε μια διαχείριση της ζημιάς που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία εκτιμάται ότι είναι μεγάλη, αν και κανείς δεν γνωρίζει πόση.

Διότι πολλές φορές το timing είναι που μετράει περισσότερο κι από την ουσία των λεγόμενων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραφωνίες και παρεκκλίσεις από τον στόχο του.

Ομως, και πάλι η ζημιά είναι μεγάλη και ίσως μη διαχειρίσιμη διότι στο μυαλό των ελεύθερων επαγγελματιών μπαίνουν αμφιβολίες.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το ματς μετά από τέτοιο ηχηρό αυτογκόλ; Κυριακή κοντή γιορτή.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ