Οι στρατιωτικοί με μικροποσότητες ναρκωτικών και η… απόταξή τους

0
3934

Η είδηση καλύφθηκε κυρίως από τον Αλέξανδρο Καλαφάτη, ανταποκριτή της κρατικής ΕΡΤ στην Πάτρα. Δυο «στρατιωτικοί» (ανθυπολοχαγοί), συνελήφθησαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, διότι μετά από αστυνομικό έλεγχο, εντοπίστηκαν να έχουν πάνω τους μικροποσότητα χασίς και ναρκωτικά χάπια. Λίγες ώρες αργότερα ερχόταν η αντίδραση της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, «ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει εντολή να γίνουν όλες οι διαδικασίες για την απόταξή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

 

 

Τι δεν πάει καλά με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμο το παρόν σχόλιο; Ο λόγος είναι η υποψία ότι στον βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης των πάντων, δυο νεαροί ανθυπολοχαγοί καταδικάζονται πρόωρα και μάλιστα όχι από τον φυσικό τους δικαστή, τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, αλλά από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, χωρίς καν να τους δοθεί η ευκαιρία να απολογηθούν. Να ξεκαθαριστεί, ότι τυπικά έχει το δικαίωμα να τους παραπέμψει άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης. Όμως…

Αφενός, με τέτοια απόφαση θα αναλάμβανε το ρίσκο ενδεχόμενης αθώωσης των κατηγορουμένων και της υποχρέωσης αποκατάστασης στη συνέχεια. Αφετέρου, δεν μπορεί κανείς να μην θυμηθεί, ότι λίγο καιρό πριν, ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ αντιμετώπιζε δημοσιεύματα των οποίων τα στοιχεία επιχειρούσαν να τον εμπλέξουν σε βαριά κακουργήματα! Με τη δική του λογική, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε ζητήσει την παραίτησή του, χωρίς καν να του δώσει το δικαίωμα να μιλήσει. Παρεμπιπτόντως, το θέμα αυτό πέρασε σαν να μην υφίσταται και χωρίς ο «θιγόμενος», βαρύτατα, να υποβάλει μήνυση κατά «των συκοφαντών του» (σε εισαγωγικά διότι δεν είμαστε δικαστές για να καταδικάσουμε είτε όσους κατήγγειλαν είτε τον θιγόμενο).

Εν ολίγοις, οι δυο ανθυπολοχαγοί, αποστερούνται του τεκμηρίου της αθωότητας που ισχύει για όλους, ενώ δεν μοιάζουν να τηρούνται ορθολογικά και οι προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας. Για την δε έγερση του θέματος περί της στάσης του Α/ΓΕΕΘΑ στην υπόθεση, κάποιος έδωσε την πληροφορία στους δημοσιογράφους. Είναι εντελώς απίθανο να την εφηύραν και να την… μετέδωσαν ελαφρά τη καρδία. Το θέμα αυτό, ασφαλώς, χρήζει διευκρίνισης με επίσημη τοποθέτηση όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.

 

 

 

 

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η κατοχή ακόμα και μικροποσότητας ναρκωτικών από στρατιωτικό, αποτελεί βαρύτερο αδίκημα εν συγκρίσει με το αν το διέπραττε απλός πολίτης. Αυτό προβλέπει ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας (ΣΠΚ). Απόλυτα κατανοητό. Από την άλλη όμως, η πρόβλεψη αυτή συγκαλύπτει μια πραγματικότητα που όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις τη γνωρίζουν. Το φαινόμενο μικροποσοτήτων ναρκωτικών δεν είναι κάτι το σπάνιο σε στρατόπεδα ανά την επικράτεια.

Προφανώς αυτό δεν συνιστά προτροπή ανοχής του φαινομένου. Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει, διαχρονικά, μεγάλες προσπάθειες από τις στρατιωτικές ηγεσίες όλων των Κλάδων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Υπήρχαν εμπλεκόμενοι, κληρωτοί και υπαξιωματικοί κυρίως, οι οποίοι εντοπίστηκαν και βοηθήθηκαν αποτελεσματικά με αξιοσημείωτη ευαισθησία που επέδειξε η διοικητική πυραμίδα, σώζοντας ενδεχομένως και ζωές… Υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν επιδέχονταν «κοινωνικής παρέμβασης» και οι εμπλεκόμενοι απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Ας πάμε όμως και παρακάτω. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν σε αρχηγό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να… προέτρεξε η γλώττα της διανοίας του, μη αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες μιας τέτοιας διαρροής από το επιτελείο του. Αυτή μοιάζει να έχει στόχο να τον παρουσιάσει ως έχοντα μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και ως έχοντα επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία στο στράτευμα. Τι προβλέπει όμως ο ΣΠΚ; Από τη στιγμή της σύλληψης, προφανώς ενημερώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Κινητοποιείται η αστυνομική αρχή του Επιτελείου στο οποίο ανήκουν οι συλληφθέντες, εν προκειμένω η Στρατονομία.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο αρχηγός του Κλάδου που εμπλέκεται, έχουν δικαίωμα να διατάξουν τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για να διαπιστωθούν ανεξάρτητα τα πραγματικά περιστατικά. Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου που θα επιληφθεί της υπόθεσης έχει στη διάθεσή του δυο-τρεις διαφορετικές επιλογές (προανάκριση από στρατιωτικό δικαστή ή άλλον αξιωματικό και ΕΔΕ). Εάν η διερεύνηση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν τελεστεί αδικήματα, το πόρισμα αξιοποιείται από τον στρατιωτικό εισαγγελέα, ο οποίος αποφασίζει για ποια αδικήματα θα ασκήσει δίωξη.

 

 

 

 

Το δέον γενέσθαι, είναι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία και εάν προκύψει καταδίκη, να συγκληθεί ενδεχομένως το Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η τήρηση της διαδικασίας αυτής, στόχο έχει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συλληφθέντων, με κυριότερο αυτό του «τεκμηρίου αθωότητας». Στην προκειμένη περίπτωση, θα προστάτευε και από παρορμητικές αντιδράσεις, μάλλον βασισμένες στην εκτίμηση περί του κοινωνικού αντίκτυπου της είδησης.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κριθεί η στάση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εάν όντως διέρρευσε διά συνεργατών του ότι «κινούνται οι διαδικασίες για την απόταξη των συλληφθέντων». Εντύπωση προκαλεί, σε πολιτικό επίπεδο, πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Κι αν η ΝΔ είναι αναμενόμενο να μην αντιδρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πού είναι; Το ΜέΡΑ 25; Ακόμα και ο Κυρ. Βελόπουλος, υπό την έννοια αποστολής μηνύματος στην κοινωνία ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται.

Η αφωνία όλων σε συνδυασμό με τη στάση του Α/ΓΕΕΘΑ, δείχνει να στήνει στον τοίχο δυο νεαρούς που συμμετείχαν στο καρναβάλι. Ένα όνειρο που μοιράζεται το 90% των παιδιών της ηλικίας, με κίνδυνο να υποτιμούμε το πραγματικό ποσοστό. Εάν έφεραν ναρκωτικές ουσίας πάνω τους, προφανώς πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Να τις υποστούν όμως αναλογικά με το μέγεθος του αδικήματος, όχι ωσάν να διέπραξαν κακούργημα, διασύροντάς τους παράλληλα κοινωνικά. Σίγουρα όμως, όχι να τους καταδικάζει ο ίδιος ο αρχηγός τους προτού καν τους δοθεί η ευκαιρία να απολογηθούν. Κι αν υποστηρίξει κάποιος εμπλεκόμενος, π.χ. ότι ο έλεγχος έγινε από αστυνομικό όργανο το οποίο είχε για προσωπικούς λόγους εκδικητική μανία εναντίον του για συγκεκριμένο λόγο και του «φύτεψε» τα ναρκωτικά, τι θα σήμαινε για τη διαρροή του ΓΕΕΘΑ;

Πρώτη φορά έχουν γίνει τέτοια πράγματα, ή μήπως λείπουν οι περιπτώσεις που αποδείχθηκε πως υπήρχε και βάση. Θεωρητική η συζήτηση, χωρίς την παραμικρή πρόθεση να προσαφθεί οτιδήποτε στους αστυνομικούς που διενήργησαν τον έλεγχο. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» λοιπόν. Η επικοινωνιακή οπτική γωνία, ακόμα κι αν δεν είναι ιδιοτελής και στόχο έχει να στείλει αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να διακρίνεται από μέτρο. Η ακαταλληλότητα της επικοινωνιακής οπτικής γωνίας στη λήψη αποφάσεων είναι πολύ μεγαλύτερη όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια. Συσκοτίζει όμως, διά της υπερβολής που προδίδει εν προκειμένω, το όποιο έργο έχει συντελεστεί. Είναι, εν ολίγοις, ένα» μαχαίρι διπλής όψεως» και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται με τεράστια περίσκεψη.

Ένας αρχηγός Γενικού Επιτελείου, πολλώ δε μάλλον του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί αποδεδειγμένα για την ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σεβαστό θεσμό. Οι δημοσκοπήσεις είναι αποκαλυπτικές επ’ αυτού και μάλιστα από μια κοινωνία που έζησε πριν μισό περίπου αιώνα και στρατιωτική δικτατορία, η οποία συνδέεται μάλιστα με την τραγωδία της Κύπρου. Άρα, η προστασία του είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Χωρίς να επιτρέπονται υπερβολές που σχεδόν ισοδυναμούν με κατάχρηση εξουσίας.  Στις Ένοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται από την κοινωνία τεράστια μεταστροφή. Τόσο μεγάλη, θα προσθέταμε, που η υποταγή τους στην πολιτική εξουσία έχει αγγίξει επίπεδα παρεξήγησης, καθώς η ανέλιξη των αξιωματικών στις θέσεις των ανωτάτων και εν συνεχεία προς την ηγεσία των Επιτελείων, επηρεάζεται… βαθύτατα από πολιτικούς παράγοντες.

Αν επιθυμούμε λοιπόν την εξεύρεση μιας ιδανικής δημοκρατικής ισορροπίας, καθώς η εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, θα πρέπει να διασφαλιστεί ο περιορισμός των επικοινωνιακών στρατηγικών, ώστε να μην οδηγεί σε καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τα οποία υποτίθεται όλοι κόπτονται. Διότι εάν έχει όντως πει τέτοια κουβέντα ο Α/ΓΕΕΘΑ, αυτό ισοδυναμεί με «γραμμή» προς λήψη συγκεκριμένης απόφασης από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Εν κατακλείδι, επειδή δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια ανακοίνωση Επιτελείου, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην οποία θα εξηγούνται όλα. Η δε σοβαρότητα του θέματος που δεν θα έπρεπε καν να έχει εγερθεί, επιβάλλει την έκδοσή της από το συγκεκριμένο Επιτελείο και όχι… τον εκπρόσωπό του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Εξηγούμαστε προκαταβολικά, για να μην παρεξηγούμαστε.

Πηγή: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ “επίδειξη ισχύος” από τον Α/ΓΕΕΘΑ, με “όχημα” δυο ανθυπολοχαγούς | Defence-point.gr

Κως: Χειροπέδες σε δύο φαντάρους για εξύβριση και απειλή αστυνομικών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ