Το «μπλέξιμο» με την αρχαιολογία: «Τις πταίει» ;

16
17877

ΤΟ «ΜΠΛΕΞΙΜΟ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ» (;)

 

Κοινός τόπος στην Κω είναι η πολύ αρνητικά φορτισμένη φράση «μη μπλέξεις με την Αρχαιολογία». Όλοι όμως μένουν  εκεί, στην επιφάνεια, χωρίς να «σκάψουν» λίγο διερωτώμενοι για το αίτιο των καθυστερήσεων και αν θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στην βελτίωση  αυτής της καταστάσεως. Όλα τα αποδίδομε  στο απρόσωπο Κράτος βγάζοντας απ’ έξω το όποιο μερίδιο προσωπικής μας ευθύνης. Εστιάζομε μόνο στην διεκπεραίωση της δικής μας υποθέσεως αδιαφορώντας εντελώς ότι αύριο μπορεί «να μπλέξει» κάποιος άλλος συμπολίτης μας.

Διατυπώνω εδώ μερικές σκέψεις με αφορμή  περίπτωση οικοπέδου φιλικής μου οικογένειας μέσα στην πόλη της Κω στο οποίο αποκαλύπτονται αρχαίες ταφές. Επειδή το προσωπικό της τοπικής υπηρεσίας αρχαιοτήτων είναι απαράδεκτα ανεπαρκές και ως εκ τούτου θα καθυστερούσε πάρα πολύ να πάρει σειρά  η απαιτούμενη ανασκαφική έρευνα, δέχθηκαν «εκόντες άκοντες» οι ιδιοκτήτες, σε συνεννόηση με το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, να πληρώνουν τα μεροκάματα των συμβασιούχων  εργατών της ανασκαφής. Αυτό όμως, όπως τουλάχιστον προκύπτει από  τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνεπάγεται μια  δυσβάσταχτη, σχεδόν απαγορευτική, οικονομική επιβάρυνση. Πραγματικά έρχομαι με πολλή κατανόηση στην εξαιρετικά δύσκολη δέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εν λόγω η εντιμότατη σε όλη την κοινωνία της Κω φιλική μου οικογένεια. Συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία της. Ταυτόχρονα όμως συναισθάνομαι απόλυτα  το αναπόφευκτο άγχος της υπεύθυνης αρχαιολόγου κ. Μαρίας Χαλκίτη η οποία σχεδόν μόνη, μαζί με τον αρχαιολόγο κ. Γεώργιο Καλλή, σηκώνει όλο το «υπέρβαρο» της μεγάλης ευθύνης για την διάσωση και προστασία των αρχαιοτήτων της Κω.  Ως αρχαιολόγος που υπηρέτησα επί 35 χρόνια σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του Αιγαίου εκφράζω με ειλικρίνεια την απορία μου για το πώς είναι δυνατόν να αντέξει ένας συνάδελφος, με ελάχιστη βοήθεια, όλη αυτή τη διαρκή πίεση και συνεχή καταπόνηση. Κυριολεκτικά σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Απλά αναφέρω ότι ίσως όλα τα νησιά των Κυκλάδων μαζί δεν έχουν τα  επείγοντα ανασκαφικά προβλήματα που βλέπομε στην Κω.  Έχουν ασφαλώς δίκιο οι ιδιώτες να αδημονούν, να αγανακτούν η και να εξοργίζονται ακόμα. Πιο πολύ όμως «βιάζεται» η υπεύθυνη αρχαιολόγος της Κω γιατί την περιμένει η συνεχώς αυξανόμενη στοίβα με τους επόμενους φακέλους!  Λογικά έχει κάθε λόγο να τελειώνει όσο γίνεται γρηγορότερα. Υπάρχουν όμως   κάποια όρια που κανείς αρχαιολόγος δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει γιατί ξέρει πολύ καλά (γι’ αυτό εξάλλου είναι ταγμένος σ’ αυτή τη θέση) ότι πρόκειται για τα ανεκτίμητα ιστορικά και καλλιτεχνικά μας ερείσματα. Εδώ δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις γιατί, πέραν της αυτονόητης επιστημονικής δεοντολογίας και ευσυνειδησίας του αρχαιολόγου, οι κάθε είδους αρχαιότητες της Κω, ακόμα και οι ελαχιστότατες και οι «ευτελέστερες» συνιστούν τον  αναπαλλοτρίωτο “titolo immοbiliare” μας που είναι  καταγεγραμμένος ανεξίτηλα στο αδιαμφισβήτητο τρισχιλιόχρονο «Κτηματολόγιο» του Αιγαίου.

Και να το πούμε αλλιώς, με την ωμή γλώσσα της νέας Κωακής  «Θεότητας», της Σαιζόν: οι αρχαιότητες και γενικά τα μνημεία μας συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση των κερδών όλων όσων ασχολούνται με τουριστικές δραστηριότητες. Στον τομέα αυτό (και όχι μόνο) οι γείτονές μας Τούρκοι βρίσκονται ήδη, ας μου επιτραπεί, «έτη φωτός» μπροστά από ‘μας. ΄Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ανοίξει το ΤRT, Anadolu, CNN Turk κ.α στις λέξεις Arkeoloji haberler και θα δει έκπληκτος να ανασκάπτεται επιστημονικά, με παροξυσμό θα λέγαμε, ολόκληρη η απέραντη τουρκική επικράτεια (για λόγους τουριστικούς όπως ομολογούν με ειλικρίνεια) ακόμα και στις πλέον απομακρυσμένες  περιοχές των Κούρδων, πέραν από το Diyarbakir! Και να φαντασθεί κανείς ότι αποκαλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό ελληνικές και ελληνορωμαιοχριστιανικές (βυζαντινές) αρχαιότητες, που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα την διαχρονική σχέση μας με την πολύπαθη Μικρά Ασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Η τοπική κοινωνία της Κω (δηλαδή ο καθένας από ‘μας) όπως πιέζει, επί παραδείγματι, για την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο, να πιέσει και για την εξίσου δραματική έλλειψη προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του νησιού. H αδιαφορία μας για μια τέτοια πίεση έχει ως συνέπεια τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις, την ενδεχομένως μεγάλη οικονομική ζημιά (όπως στο οικόπεδο των φίλων μου), την δίκαιη αλλά ατομική αγανάκτηση  πολλών συμπολιτών μας και τέλος την αστόχαστη- άδικη επωδό: «Μην μπλέξεις με την Αρχαιολογία. Ατύχησες».

Αντιμάχεια 24/11/22     Γιώργος Σ.Μαστορόπουλος

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποια αρχαιολογία, που αντί να αναδείξει τα αρχαία της Ελλάδας, τα καταστρέφει?

  Λες και μισούν τον ελληνικό πολιτισμό.. Τσιμεντωνουν την ακρόπολη, σταματανε τα έργα,,.. Για να μην αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό… Τα …..,,, το μόνο που ξέρουν να ξεπουλάνε τα αρχαία, ο Μητσοτάκης και η οικογένεια τιυ έχει ολόκληρο μουσείο… Κατασχεμεμο σε αρχαία… Τα άλλα μισά αρχαία της ελλαδθς στην Αγγλία.. Και έχουν κάψει φέτος φέτος τον ναο της αρχαίας Ολυμπίας και σε λίγο θα ξεπουλησουν και την.. ακροπολη στους Γερμανούς… Ρεμάλια φτου …

  • Στο ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ψηφισαν ΚΑΤΑ της ΑΚΥΡΩΣΗΣ του ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟΥ μνημονιου (δλδ ΥΠΕΡ αυτου) 2 ευρωβουλευτες του ΚΚΕ. Τι εχετε να πειτε σχετικα? Και μετα θελετε να δουλεψει στην Ελλαδα το συστημα γενικα.

 2. Αντί να προσλαμβάνουν φυλακές χαραμοφάηδες που κάθονται όλη μέρα με τα κινητά και το παίζουν αρχηγοί και φέρονται με ειρωνία και προσβάλουν κόσμο,να πάρουν αρχαιολόγους που χρειάζονται .

  • Οι σάχλες, των σαχλών ,τις σάχλες, Ω σάχλες !!!!
   Και στο Άουσβιτς έπρεπε να πάρουν …..Ιστορικούς.

 3. Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης ,το παράδειγμα με τους απέναντι είναι άστοχο.

  Δεν θα μιλήσω για την μετατροπή του Παγκοσμίως Κληρονομιάς μνημείου της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί ,αλλά τη συνεχή επί 6 αιώνες βεβήλωσή του,σπασμένη η Αυτοκρατορική Είσοδος,Ιερό,θα έχετε πάει νομίζω ,η εικόνα με την ‘γδαρμένη’ Παναγία στην είσοδο που τώρα βλέπει κανείς χιλιάδες βρώμικα παπούτσια έκανε εντύπωση ακόμα και σε Τούρκους.
  Η μετατροπή εκκλησιών σε Μπαρ, όπως αυτή στην Αττάλεια με διάσημο DJ ,η σχολή της Χάλκης, το ξεκλήρισμα μνημείων εκατονταετιών της Κωνσταντινούπολης, όπως γηροκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία ,μνημείων στην Καππαδοκία στην Έφεσο, εκκλησιών στα Πριγκηπονήσια, στην Νικομήδεια, Καισαρεία …
  Ένα παράδειγμα που αδικεί το δίκαιο του θέματός σας.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-mpar-nao-athinas-bebilosi-mnimeioy
  Βεβήλωση Παναγίας Σουμελά.
  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2022-000553_EL.html
  https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/798113/archiepiskopikes-bebiloseis
  Τώρα να μην κάνω αναφορά στα γεγονότα της Σμύρνης που κλείσαμε εκατό χρόνια,για μαχαλάδες ολόκληρους που λεηλατήθηκαν.
  Μέχρι και Τουρκικά σήριαλ γυρίστηκαν σ εκκλησίες των προγόνων μας.
  https://www.aftodioikisi.gr/diethni/zimies-se-ekklisies-gia-tourkika-sirial/

 4. Αλήθεια ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO ; Να μαζεύει χορηγίες; Τιποτα κουβέντα για την Αγιά Σοφιά και τόσες άλλες Βυζαντινές Εκκλησίες πραγματικούς θησαυρούς.

  • Εδω δεν τολμησε ο Μητσοτακης να πει τιποτα στον Ερντογαν που μας εστειλε το Oruc Reis για ερευνες και κοντεψε να φτάσει στον Πειραια. Θα του πει η unesco?

  • Μα ο φίλος μας ο Πούτιν χάρηκε για την Αγία Σοφία επειδή έτσι δεν θα πληρώνουμε εισητηριο.Αν έτσι πιστεύει ο Ορθόδοξος Πούτιν τι περιμένεις από τους άλλους;

 5. Κύριε μου καλέ,στην διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο,λεηλατήθηκαν εκκλησίες

  μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.., Πριν περίπου 20 χρόνια σε μια απ τις μεγαλύτερες antiquerie στην Ευρώπη ,είδα με τα μάτια μου εικόνα της Παναγίας και έγραφε εκτός απ την τιμή πώλησης /διαπραγμάτευσης ,την αυθεντικότητα σύμφωνα με κάποιους ειδικούς ,την ημερομηνία ‘κατασκευής’ και την προέλευση όπου έλεγε Αμμόχωστος 1974…..παρόλο που οι φωτογραφίες απαγορεύονταν ,πήρα μία στην ‘ζούλα’ επειδή είχα πάει πολύ πρωί και έκανε ψόφο.
  Να σας θυμίσω καλέ μου κύριε πόσα αρχαία κλάπηκαν απ το Νησί μας, ανατρέξτε σε αρχεία της Τοπικής Αρχαιολογίας που έχετε πρόσβαση και θα θυμάστε πως διασώθηκαν απ τους ‘Ευρωπαίους’ τα εκθέματα του Μουσείου Κω.
  Δεν γράφετε επιλεμώς όμως για την ‘κομματικοποίηση’ της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

  • Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη.Από όλο τον κόσμο υπάρχουν αρχαιότητες και αξίες.Αλήθεια πηγές σε γκαλερί με τέτοια εκθέματα που πουλούσαν αρχαιότητες;Πλάκα μας κανείς;Όσο για εικόνες του 1974 δεν είναι και αρχαίες.Πολλοί έχουμε σπίτια μας

   • Δεν τον νοιάζει πόσο αυτο-γελοιοποιείται,ούτε καταλάβαινε τι διάβασε ,ούτε το έγραψε..αυτή είναι η κατάντια του πρέπει να δείξω πόσο ηλίθια είμαι.βλακεια χωρίς όρια

   • Για αυτό συμμετέχει σ όλες τις Ευρωπαϊκές εκδηλώσεις και δυτικα φόρουμ.
    Χώρια που η Κωνσταντινούπολη ήταν πρωτεύουσα πολιτιστική αυτοκρατορίας,να πιο ηλίθια δεν μπορείς να γίνεις..βγάλε το σκασμό ανίδεη, βλαμμένη,κανείς ρεζίλι όλους μας ηλίθια

 6. Πάμε να σώσουμε…
  Τα αρχαία…ΚΑΛΎΤΕΡΑ τα νέα παιδιά που σπουδάζουν αρχαιολογία και δε βρίσκουν δουλειά γιατί κάποιοι τόσα χρόνια μαζεύουν τίτλους και κλείνουν πόρτες. Η κατέσταση εδώ και 35 χρόνια ίδια. Μ.ονο οι <> βρίσκουν δουλειά μ.ονο οι<>δεβρίσκουν αρχαία. Τόσες εκκλησίες ρημάχτηκαν γιατί δεν αφησαν την εκκλησία να τις συντηρήσει. τοσα οικοπεδα μεσα στα χόρτα διπλα απο βίλεςπου προλαβαν και φτιάχτηκαν γιατι δεν προλαβαν να πάνε οταν χτίζονταν…..
  πείτε την αληθεια…

 7. ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝ ΟΙ ΝΟΥΝΟΥΔΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ ΣΥΡΙΖΑΟΙ…..ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙ ΑΤΟ ΚΚΕ(ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΚΕ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ , ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ,ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ…
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ-ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΘΕΟΙ,ΜΑΣΩΝΟΙ…ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ @ΡΧΙΛΑΜ@ΓΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΡΔ@ΔΟΥΛΟΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.