Στη Βουλή η τροπολογία για την μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα POS

0
2235

Ρύθμιση και για την αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την μείωση της προμήθειας των τραπεζών από ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Σύμφωνα με την ρύθμιση για «συναλλαγές αξίας έως και 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, εκδόσεως στην Ελλάδα και εμπίπτουν στους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων (MCCs) όπως αυτοίορίζονται από τα διεθνή Σχήματα Πληρωμών και ανήκουν στη «Μικρή Λιανική», ήτοι στους Κωδικούς:

-Παντοπωλεία και mini markets

-Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,

– Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,

-Είδη καπνιστών και καπνοπωλεία,

– Αρτοποιεία,

-Ταξί,

-Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,

– Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,

– Στεγνοκαθαριστήρια,

– Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,

– Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων,

-Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,

– Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,

– Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,

– Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),

και για χρονικό διάστημα 3 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ισχύουν τα εξής όρια προμήθειας και χρέωσης:

α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής,

β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/75 1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, δεν δύναται να υπερβαίνει 0,1% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών,

γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,1% της αξίας της συναλλαγής.

2. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών».

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η άρση ακινησίας οχημάτων και για το 2024 ενώ προβλέπεται η αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «Παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για την κατ εξαίρεση, δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας (τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της άρσης). Επίσης προβλέπεται και για το έτος 2024 η αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Μεγάλη Τετάρτη.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ